کائنات

کامل‌ترین مدل از کائنات طی 13 میلیارد سال تکامل ایجاد شد

کامل‌ترین مدل از کائنات یعنی دنیایی که طبق تخمین حدود 13 میلیارد سال از پیدایش آن می‌گذرد ایجاد شد. به راستی کائنات چیست و مبدا و مقصد ما کجاست؟ پیدایش کائنات چگونه بوده است؟

پرجزییات‌ترین و بی‌نقص‌ترین مدل از دنیا با نام Illustris: The Next Generation و یا به طور مخفف Illustris TNG سرانجام ایجاد شد. در این شبیه‌سازی، 13 میلیارد سال تکامل کائنات از زمان پیدایش آن به تصویر کشیده شده است. دانشمندان امیدوارند به کمک آن به بسیاری از حقایق کیهان و دنیای اطراف پی ببرند.

نقشه‌ برداری و مدل‌سازی نحوه تکامل کهکشان‌ها، دید خوبی به دانشمندان درباره شکل کهکشان راه شیری در زمان شکل‌گیری سیاره زمین و شیوه‌ای که این کهکشان در آینده تغییر خواهد کرد می‌دهد. شبیه‌سازی‌های خیره‌کننده دانشمندان، بر اساس قوانین پایه‌ای فیزیکی نشان می‌دهد کائنات، چطور از زمان رخ دادن بیگ بنگ رفته رفته تکامل یافته و فرآیندهای فیزیکی، چگونه تکامل دنیا و رسیدنش به این عظمت را سبب شده‌اند.

کائنات

مدل‌سازی جدید از کائنات دید خوبی درباره نحوه تکامل کهکشان‌ها می‌دهد

نخستین ثمره پروژه IllustrisTNG در سه مقاله مختلف در ژورنال “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” منتشر شد. بر اساس نتایج به دست آمده از آن، متخصصان و کیهان شناسان خواهند توانست به بسیاری از پرسش‌هایی که درباره کیهان تاکنون به صورت مبهم باقی مانده‌ بودند پاسخ بدهند. البته نباید فراموش کرد مدل IllustrisTNG، نخستین مدلی نیست که تاکنون توسط متخصصان به منظور شبیه‌سازی کائنات ترسیم شده است. در واقع باید آن را جانشین مدل Illustris دانست که توسط همین گروه از محققان و دانشمندان ترسیم‌کننده مدل جدید ایجاد شده بود. این گروه در IllustrisTNG بسیاری از موارد را برای افزودن فرآیندهای فیزیکی بسیار مهم و درگیر در پیدایش و تکامل کهکشان‌ها در مقایسه با مدل قبلی به‌روزرسانی کرده‌اند.

دانشمندان به منظور ایجاد مدل جدید، از شواهد موجود به کسب شده از نخستین روزهای پیدایش کیهان که به وسیله پس‌زمینه مایکروویو کیهانی به دست آمد‌ه‌اند استفاده کردند. آن‌ها در واقع باقی‌مانده‌هایی از بیگ بنگ به شمار می‌آیند. با استفاده از داده‌های در دسترس، دانشمندان توانستند مدلی از کائنات درست وقتی که تنها چند صد سال از ایجاد آن می‌گذشت ایجاد کنند.

آن‌ها در ادامه ماده باریونی که ستاره‌ها و سیاره‌های را فرم داده‌اند اضافه کردند. سازندگان مدل IllustrisTNG، مهمترین عنصر یعنی ماده تاریک که به عقیده آن‌ها به ساختارهای کهکشانی توانایی رشد کردن داده را نیز فراموش نکردند. در نهایت انرژی تاریک افزوده شد، نیروی مرموزی که در پس شتاب کائنات قرار دارد. تمامی این عناصر در ادامه با هم درون شبیه‌سازی کد شده و مواردی همچون انفجار ابرنواختر (سوپرنوا) و سیاه‌ چاله‌ها نیز تعریف شدند.

به عقیده یکی از افراد تیم تحقیقاتی، وقتی ما با استفاده از تلسکوپ کهکشان‌ها را رصد می‌کنیم، تنها قادر به اندازه‌گیری مقادیری خاص هستیم. اما به لطف شبیه‌سازی می‌توان تمامی خواص این کهکشان‌ها را ردیابی کرد. به این ترتیب حتی می‌توان به تاریخچه نحوه شکل‌گیری کهکشان‌ها نیز پی برد. در شبکه کیهانی گاز و ماده تاریک پیش‌بینی شده در مدل IllustrisTNG، کهکشان‌ها دقیقا به همان اندازه و شکل واقعی‌شان نمایش داده می‌شوند.

برای نخستین مرتبه یک مدل شبیه‌سازی شده از کائنات به دانشمندان اجازه می‌دهد به طور مستقیم، جزییات الگوی دقیق خوشه‌های کهکشان در فضا را محاسبه کنند. شبیه‌سازی جدید، نحوه تغییر پیدا کردن شبکه کیهانی طی گذر زمان مخصوصا در ارتباط با ماده تاریک، که زیر بنای کیهان است، را پیش‌بینی می‌کند.

به عقیده یکی دیگر از محققان، توانایی کنونی انسان برای پیش‌بینی دقیق نفوذ سیاهچاله‌های بسیار بزرگ در توزیع ماده به مقیاس وسیع شگفت‌آور است. این موضوع به تفسیر اندازه‌گیری‌های کیهانی آینده کمک بسیار زیادی می‌کند.