در این مطلب قصد داریم تا تعدادی از عجیبترین و جنجالبرانگیزترین صحبت های استیون هاوکینگ را در مورد موضوعات مختلفی مانند موجودات فضایی، زنان و نسل بشر بررسی کنیم.
با وجود اینکه استیون هاوکینگ (Stephen Hawking)، فیزیکدان بزرگ انگلیسی تنها میتوانست به کمک دستگاهی پیشرفته و به سختی صحبت کند، تا به امروز نقلقولهای شنیدنی و مهمی از این دانشمند نابغه به جا مانده که نقطهنظر شگفتانگیز و منحصر به فرد هاوکینگ که در طول سالها دانشاندوزی شکل گرفته را نشان میدهند.
هاوکینگ که در اولین ساعات روز چهارشنبه، 14 مارس در منزلش، در سن 76 سالگی از دنیا رفت، میراثی جاودان از علم و دانش را به جا گذاشت که در قالب کلمات فرزندان او، تا سالها برای بشریت به عنوانی گنجینهای ارزشمند در نظر گرفته میشوند.
با این تفاسیر، در میان صحبت های استیون هاوکینگ که در مصاحبهها، گردهماییها و مقالات مختلف مطرح شدهاند، هشدارهایی نسبتا ترسناک و عجیب در مورد مسائلی چون ارتباط با موجودات فضایی، آینده بشر و موضوعاتی مشابه وجود دارد که تصور به حقیقت پیوستن آنها به هیچ وجه خوشآیند به نظر نمیرسد. در ادامه قصد داریم تا تعدادی از ترسناکترین نقل قول های استیون هاوکینگ را بازگو کنیم؛ با ما همراه باشید.
نگرانکنندهترین صحبت های استیون هاوکینگ
در جریان یک گردهمایی مربوط به 5 نوامبر 2017 که در چین برگزار شده بود، استیون هاوکینگ به عنوان دانشمندی باتجربه هشدار داد که جمعیت رو به رشد انسانها بر روی زمین و نیازهای این جمعیت به انرژی، احتمالا سیاره ما را تا سال 2600 غیرقابلسکونت میکند!
در 20 ژوئن همان سال فستیوالی هنری و علمی به نام استارماس (Starmus) در کشور نروژ برگزار شده بود که هاوکینگ به عنوانی یکی از اعضای کمیته مشاوران فستیوال، صحبتهای جالبی را در مورد نسل بشر، در آن مطرح کرد؛ این محقق بزرگ پرسید که آیا باید زمینیان از بابت امنیت سیاره خود اطمینان خاطر داشته باشند و در گوشهای از کیهان بدون نگرانی زندگی کنند؟ در ادامه هاوکینگ گفت که جواب این سوال منفی است و از آنجایی که سیاره ما از جهات مختلفی مورد تهدید قرار گرفته، خوشبین بودن برای او کار سختی است.
«اگر روزی از طرف سیارهای مانند Gliese 832c که پتانسیل میزبانی حیات فرازمینی در آن بالاست، پیامی دریافت کنیم که به تمدنی از موجودات فضایی مربوط است، باید در پاسخ دادن به این پیام محتاط باشیم و در نظر بگیریم که آشنایی به تمدنی که از نسل بشر پیشرفتهتر است، الزاما پیامد خوشآیندی برای انسانها نخواهد داشت.»
اینها بخشی از صحبت های استیون هاوکینگ در مستندی به نام خود او بود که سال 2016 پخش شد و در آن، با اشاره به حادثه اکتشاف قاره آمریکا و کشته شدن تعداد زیادی از بومیان این قاره توسط یک تمدن پیشرفته دیگر، هشدارهای این نابغه دنیای علم در مورد ارتباط با فرازمینی ها مطرح شد.
در طی یکی از تورهای علمی برگزارشده موزهای در لندن، هاوکینگ گفت که مشکل بزرگ انسانها پرخاشگری و تخطی از حقوق یکدیگر است. این رفتار برخلاف دوران غارنشینی که زمانی موفقیت بشر را تضمین میکرد و استفاده از آن به نوعی لازم بود، در حال حاضر به تهدیدی جدی علیه حیات تمامی انسانها مبدل شده است؛ تور علمی موردنظر در سال 2015 برگزار شد.
در واکنش به یکی از تصمیمات رئیس جمهور فعلی آمریکا، دونالد ترامپ در رابطه با خروج ایالات متحده از توافقنامه آب و هوایی پاریس، صحبت های استیون هاوکینگ با رسانه بی بی سی توجه زیادی به خود جلب کرد؛ هاوکینگ گفت که وضعیت جوی سیاره در فرآیند گرمایش زمین، به نقطهای بدون بازگشت رسیده و اقدام جدید ترامپ میتواند باعث شود که در آینده نزدیک دمای کره خاکی ما به سیاره زهره برسد. در این جرم آسمانی دمای میانگین سطح 250 درجه سلسیوس است و بارش باران اسید سولفوریک در آن پدیدهای عادی به شمار میرود.
در جریان یک سخنرانی مربوط به سال 2016 که در انگلستان برگزار شد، استیون هاوکینگ گفت که با وجود پایین بودن اهمیت و میزان خطرهای تهدیدکننده سیاره زمین در یک مدت سال، با گذر زمان و مجموع خطرات موجود رو هم انباشته شده و به عنوان مثال تا هزار یا ده هزار سال دیگر وقوع فاجعه بر روی سیاره ما غیرقابل جلوگیری خواهد بود.
هشدارهای هاوکینگ در مورد خطرات هوش مصنوعی (AI) بسیار موردتوجه بود و یکی از این هشدارها به دسامبر 2014 مربوط میشد که این نابغه فیزیک نظری گفت، توسعه کامل هوش مصنوعی میتواند آغازگر نابودی کامل نسل بشر باشد.
در کتاب معروف «تاریخچه مختصر زمان» (A Brief History of Time) که به عنوان تلاش موفقیتآمیز استیون هاوکینگ برای توضیح مباحث پیچیده علمی به زبان ساده شناخته میشود، این نویسنده برجسته اظهار کرده بود که تاریخ علم بشر، در فهمیدن تدریجی این حقیقت خلاصه میشود که اتفاقات مختلف به صورت تصادفی رخ نمیدهند؛ به نظر میرسد که رویدادها دارای نظمی پنهانی باشند که ارتباط داد و یا رد ارتباط این نظم به صورت صد درصدی، به مسائل مذهبی امکانپذیر نیست.
استیون هاوکینگ که به رکگویی معروف بود، در سال 2005، در مصاحبهای با یکی از روزنامهنگاران مجله معروف گاردین گفت که عصبانی بودن در مورد وضعیت جسمانیاش کار بیهودهای بوده و از یک مرحله به بعد او با شرایط موجود کنار آمده و به زندگیاش ادامه داده است؛ هاوکینگ میگوید که اگر عصبانی باشیم و دائما از وضع موجود شکایت کنیم، دیگر کسی به وقتگذرانی با ما تمایل نخواهد داشت.
وقتی یکی از کاربران وب سایت ردیت از استیون هاوکینگ پرسید که بزرگترین معمای موجود از نظر او به چه موضوعی مربوط میشود، این فیزیکدان برجسته با کمی چاشنی طنز گفت که با وجود داشتن مدرک دکتری و اکتشافات و دستاوردهای گسترده در حوزههای مختلف علمی، به عقیده او زنان همچنان منبعی اسرارآمیز از ابهامات هستند.
در آخر هم باید بگویم که در مورد جاودانگی و فناپذیری، صحبتهای استیون هاوکینگ بسیار رک و بدون ابهام بود. او در مصاحبه دیگری با گاردین گفت که به نظرش مغز چیزی بیشتر از یک کامپیوتر نیست که وقتی اجزا آن از کار میافتند، عمرش به پایان میرسد؛ بهشت یا زندگی پس از مرگی برای کامپیوترهای از کار افتاده وجود ندارد و این نوع صحبتها داستانهایی تخیلی برای راحت کردن خیال کسانی است که از تاریکی هراس دارند.