همه ما نوشتن لیست روزانه یا To-Do List را دوست داریم و برای ساماندهی امور و کار ها از آن استفاده میکنیم. مواردی در برنامه ریزی های ما وجود دارند که ریتم کار را بسیار کند نموده و ما را از رسیدن به اهداف اصلی باز میدارند. در این نوشته با نوعی خاص از لیست روزانه آشنا میشویم که برای هر فرد لازم و ضروری است.
برنامه ریزی برای تمامی کار ها لازم است. به گونه ای که بسیاری از کارآفرینان و مدیران موفق میگویند باید برای هر لحظه و هر روز از زندگیمان علاوه بر هدف مشخص، زمان بندی و یک لیست کار داشته باشیم. Not-do list که عبارتی متضاد با مفهوم بالاست، به ما کمک میکند تا لیست کار هایی که باید از زندگی مان را حذف کنیم در آن یادداشت نماییم و در راستای یک برنامه ریزی صحیح استفاده کنیم.
چرا برخی اوقات برنامه ریزی هایمان با موفقیت رو به رو نمی شود؟
نوشتن سرفصل ها و توضیحات در پایین هر عنوان، در هر امر و حرفه بسیار مفید و ستودنی است. اما باید خیلی خاص به هر مورد اشاره کرد. مثلا برای خرید افلام منزل می توان واژه خرید “شیر کم چرب” را به جای رفتن به سوپرمارکت نوشت. اما ما نمی توانیم خیلی جزئی در برنامه کلی سالانه از آن ها استفاده کنیم. بلکه باید به صورت هفتگی یا روزانه آن ها را تدوین کنیم . البته گاهی این موارد و نکات به قدری زیاد میشوند که به شخصه نوشتن آن ها را فراموش میکنم!
آن ها به طور باورنکردنی خاص هستند و چون ممکن است هنگام مواجهه با آن ها به یکباره غافل گیر شوید و موضوع اصلی را فراموش کنید، بسیاری از افراد، سعی میکنند امور را در ذهن خود نگاه دارند و از نوشتن جلوگیری کنند. که این یعنی شکست لیست روزانه.
شاید فکر کردن به این موضوع، که برای هر چیزی برنامه ریزی کنید شما را کلا از آن فراری دهد، اما باید بدانید بدون برنامه بودن هم مانند یک سَم، زندگی شما را دچار مشکل خواهد کرد.
اما باید بدانید نوشتن یک تو-دو لیست با برنامه ریزیِ کلی تفاوت دارد. شما در یک برنامه ریزی، مسیر و اهداف را مشخص میکنید اما در لیست روزانه، مواردی را برای تیک زدن و گاهی همراه با توضیحات می نویسید.
روش بهتر: نوشتن یک Not-To-Do List
بعضی از اوقات که ساخت یک محصول در صنعت پرزحمت و هزینه بر است، آن ها از مهندسی معکوس استفاده میکنند. با استفاده از این تکنیک میتوان به جای نوشتن لیست روزانه برای انجام، لیست کار هایی را که نیاز به انجام آن ها نیست بنویسید.
اما با استفاده از Not-To-Do list در مقابل To-Do List می توانید کار ها را سریع تر و دقیق تر انجام دهید. نکات زیر در نوشتن اولیه یک لیست منفی انجام به ما کمک میکنند.
- از گفتن “بله” در مواقعی که باید “نه” بگویید پرهیز کنید
- کار ها را عقب نیاندازید
- کار هایی را که می توانید به دیگران محول کنید، را انجام ندهید
- از غرق شدن در دنیای مجازی پرهیز کنید
اصل پارِتو
این اصل بیان می کند که 80% نتایجی که بدست می آورید، از 20% تلاش هایتان ناشی می شود. بنابراین بهترین تمرین، تشخیص موارد کلیدی است که باید بشناسید و از مابقی دوری کنید.
با استفاده از قاعده پارتو و مفاهیم بالا، نه تنها 20% تلاش موثر را شناسایی شده، بلکه 80% تلاش ناکارآمد را نیز مشخص میکنیم تا به 80% تلاش موثر تبدیل شود.
این یک امر کلیدی و مورد نیاز است تا در استفاده بهینه انرژی و جلوگیری از خستگی تلاش کنیم و بر مبنای آن ها یک تو دو لیست موثر و کوتاه بنویسیم.
مثال های عملی از زندگی – ایده های شخصی برای یک نات-تو-دو لیست واقعی
اما حالا که این قدر از ویژگی های یک Not-To-Do list موفق گفتیم، باید ببینیم چگونه می توان چطور آن را شخصی سازی کرد. این لیست روزانه معکوس که می تواند برای یک هفته، یک ماه یا چند سال استفاده شود، باید کاملا جامع بوده و به دور از موارد حشو تدوین شود. در زیر نمونه هایی را با هم می بینیم.
- رشد شخصی: من پیروی از بداهه و هر چه پیش آید خوش آید را کنار می گزارم و تنها از روی یک برنامه ریزی فعالیت میکنم
- روابط فردی: من از حل کردن تمامی مشکلات برای همسرم دست میکشم، تا او هر چیز را آن طور که مایل است، چینش کند
- نامزدی: من از ایستایی و از دست دادن فرصت ها برای آینده هر دو مان جلوگیری میکنم
- سلامتی: امروز و فردا کردن را برای ورزش کنار میگزارم. هیچ روزی بهتر از امروز برای شروع این عادت نیست
- شغل/کسب و کار: هیچ چیز را برای دقیقه 90 نمیگزارم
- لایف استایل: بیهوده بر خودم سخت نمیگیرم مگر اینکه هدف بسیار مهم و مشخصی داشته باشم
خب، با هم لیستی نمونه از To-Do List های معکوس را دیدیم. از این پس می توانیم به جای مشخص کردن خط به خط و ساعت به ساعت چک لیست روزانه که ممکن است ما را به یک روبات بدون احساس بدل کنند، از این روش استفاده کنیم و انشاءالله به اهداف خود دست یابیم.