فیلتر تلگرام بعد از کش و قوسهای فراوان و انتشار اخبار ضد و نقیض درباره آن از ابتدای سال، سر انجام قطعی شد. فیلترینگ تلگرام با توجه به دستور قضایی دادستانی تهران اتفاق میافتد. بر اساس قانون، از دهم اردیبهشت باید فیلتر تلگرام اجرایی شود.
انتشار اخبار پیرامون فیلتر پیام رسان تلگرام از ابتدای سال جاری بیشتر شد و در نهایت به جایی رسید که امروز شاهد صدور حکم قطعی دادستانی تهران درباره مسدودسازی تلگرام بودیم. در ادامه متنی که از سوی بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران درباره فیلتر تلگرام صادر شده است را میخوانیم.
فیلتر تلگرام اجرایی شد
طبق این متن، فیلتر تلگرام از آنجایی وارد فاز اجرایی شد که شکایات متعددی علیه این پیام رسان به دادسرای عمومی و انقلاب تهران صورت گرفته است. افراد و نهادهای مختلفی به دفعات تقاضای جلوگیری از فعالیت شبکه اجتماعی تلگرام را به دادستانی تهران تسلیم کردهاند.
از طرفی دیگر، ضابطان و سایر نهادهای ذیربط از مدتها قبل، درخواستی مبنی بر برخورد قانونی با فعالیت بدون ضابطه تلگرام داشتهاند. به عقیده آنها، تلگرام به صورتی غیر قابل کنترل و بدون رعایت هیچ قانونی در کشور ما فعالیتی گسترده دارد.
بر اساس متن صادر شده پیرامون فیلتر تلگرام در ایران توسط دادستانی تهران، این پیام رسان به وسیله سرمایهگذاری خارجی، بدون در نظر گرفتن قوانین کشور ایران به شیوهای غیر قانونی و بدون ضابطه مشغول فعالیت بوده و به همین جهت بستری ناامن به منظور فعالیت آسوده گروههای تروریستی فراهم کرده است. از جمله اقداماتی که از طریق این پیام رسان ساماندهی شدند میتوان به عملیات گروهک داعش در مجلس شورای اسلامی و همچنین حرم امام اشاره کرد که سبب شهید شدن 17 نفر و زخمی شدن دهها فرد دیگر شد.
طبق این متن، یکی از اصلیترین دلایل افزایش حساسیتها و داغ شدن بحث فیلتر تلگرام، اغتشاشات دی ماه سال 96 بوده است. این اغتشاشات که در سراسر ایران صورت گرفت، عملا از طریق پیام رسان تلگرام مدیریت میشد و طی آن علاوه بر خسارت رسیدن به اموال عمومی و خصوصی، تعداد زیادی کشته و زخمی شدند.
به گفته دادستانی تهران، تلگرام از مدتها قبل تبدیل به بستری برای انجام گسترهای از جرائم شده است، به طوری که همه روزه پروندههای قضایی زیادی مرتبط با مشکلات پدید آمده در تلگرام تشکیل میشود.
سرورهای تلگرام در خارج از ایران قرار دارند. از طرفی این شرکت تاکنون هیچ همکاری با مقامات ایرانی مخصوصا ضابطان دادگستری به منظور پاکسازی تلگرام از رفتارهای خلاف قانون انجام نداده است، به همین دلیل روز به روز بدون این که پروندههای شکایت قبلی کار به جایی ببرند، به تعدادشان افزوده میشود. اجرای عدالت در کشور و رسیدگی به شکایتهای متعدد مردم اکنون تبدیل به مشکلی جدی شده است.
مسئولهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از مدتها قبل برای جلب توجه مدیران این شبکه اجتماعی به منظور همکاری و تبعیت از قوانین ایران تلاش زیادی کردهاند، اما آنها راه به جایی نبرده و فعالیت بدون قانون و بدون چهارچوب این پلتفرم همراه با کارشکنیهای متعدد، راهی به جز فیلتر تلگرام باقی نگذاشته است. این پیام رسان امنیت و آسایش کلی جامعه را به خطر انداخته است.
از طرفی دیگر، تلگرام تصمیم دارد علاوه بر فعالیت به همین شیوه به صورت غیر قانونی، در حوزه اقتصادی نیز وارد شده و با طراحی یک ارز رمزنگاری شده، قوانین و مقررات پولی و بانکی ایران را نیز زیر پا بگذارد. به این ترتیب روز به روز به بیقید و بندی تلگرام و عدم رعایت قوانین ایران توسط آن افزوده میشود.
طبق نظر کارشناسان حوزه اقتصاد، از آنجایی که ارزهای رمزنگاری شده هیچگونه پشتوانهای ندارند، عرضه شده پول الکترونیکی تلگرام بر بستر این شبکه اجتماعی دارای کاربر زیاد، طی مدت زمانی بسیار کوتاه میلیاردها دلار به اقتصاد کشور ضرر وارد کرده و سرمایه مردم را از چنگشان خارج میکند.
دلایل قضایی فیلتر تلگرام
بر اساس گفتههای دادستانی تهران، یکی از اصلیترین دلایل فیلتر تلگرام تبدیل شدن آن به بستری به منظور ارتکاب جرائم مختلف است. اما چه دسته از جرائمی در تلگرام صورت میگیرند؟
- ایجاد اخلال در وحدت ملی کشور و به وجود آوردن اختلاف بین اقشار مختلف جامعه از طریق مطرح کردن مسائل نژادپرستی و قومی و همچنین تحریک کردن و اغوای مردم نسبت به ایجاد شورش
- جمعآوری اطلاعات مردم و در دسترس بودن اطلاعات میلیونها ایرانی برای بیگانگان که امکان جاسوسی توسط دشمنان را فراهم میکند
- انتشار و توزیع محتواهای مستهجن و مخالف با عفت عمومی که به گسترش فساد و فحشا در جامعه منجر شده است
- تبلیغ گسترده علیه جمهوری اسلامی ایران
- اهانت به اشخاص مختلف
- اهانت به مقدسات اسلامی و تبلیغ گسترده به نفع فرقههای منحرف و مخالف اسلام
- توزیع مطالب کذب و تشویش کردن اذعان عمومی که به آسایش عمومی لطمه زیادی وارد کرده است
- قاچاق کالا، ارز و مواد مخدر و دیگر انواع کالاهای غیر مجاز به شیوهای آسان
- اقدام علیه امنیت ملی و فعالیت آسوده گروههای تروریستی به منظور طرحریزی برنامههای شوم خود
- کلاهبرداری و همچنین نقض کردن مالکیت معنوی
با توجه به دلایل مطرح شده که به اجرایی شدن موضوع فیلتر تلگرام منجر شده است، همه شرکتهای ارائهدهنده اینترنت مخصوصا شرکت ارتباطات زیرساخت و اپراتورهای تلفن همراه میبایست از روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه، نسبت به فیلتر تلگرام و مسدود کردن کامل دسترسی به وب سایت و اپلیکیشن تلگرام در پلتفرمهای مختلف اقدام کنند.
یکی از تاکیدها، تلاش برای مسدودسازی به نحوی است که دسترسی به تلگرام به هیچ وجه و حتی با استفاده از نرم افزارهای تغییر آی پی و نظایر آن امکانپذیر نباشد. طبق قوانین، تخلف از دستور صادر شده جرم محسوب شده و تعقیب کیفری خواهد داشت.