اطلاعات کسبشده توسط دانشمندان نشان میدهد که تازهترین و قدرتمندترین آزمایش بمب اتمی کره شمالی که در اواخر سال گذشته انجام شد، به قدری مهیب بوده که باعث جابهجایی یک کوه شده است!
قبل از اینکه چند هفته پیش کره شمالی اعلام کرد که قصد دارد تا برنامه هستهای خود را متوقف کرده و به ماجراجوییهای اتمی پایان دهد، در 3 سپتامبر سال گذشته مهیبترین و آخرین آزمایش بمب هستهای این کشور در پایگاهی در دل کوه منتاپ (Mantap) انجام داد.
از آن زمان تاکنون اطلاعات مختلفی در مورد تبعات این انفجار در منطقه پونگی ری (Punggye-ri) کشور ارائه شده و در حالی که برخی از فروپاشی کوه مورد نظر صحبت میکنند، عدهای مطمئن هستند که آخرین آزمایش بمب اتمی کره شمالی باعث جابهجا شدن منتاپ شده است. در بررسی این موضوع با ما همراه باشید.
آثار تازهترین آزمایش بمب اتمی کره شمالی
در زمان انفجار سپتامبر گذشته گفته شده که زلزلهای به بزرگی 6.3 ریشتر محل آزمایش را لرزانده و حدودا 8 دقیقه پس از تست، زمین لرزه دیگری به بزرگی 4.1 احساس شده است؛ همین اتفاق باعث شده که صحبتهایی از تخریب پایگاه منتاپ مطرح شود و چند هفته پیش هم دانشمندان چینی در ژورنالی به نام “Geophysical Research Letters” مقالهای را چاپ کردند که از خرابی کامل محل آزمایش خبر میداد.
با این وجود مقالهای که در 10 می، در ژورنال “Science” چاپ شد با استناد به تصاویر ماهوارهای ادعا کرد که کوه منتاپ در پی آزمایش بمب اتمی کره شمالی به نوعی جابهجا و فشرده شده است، اما به احتمال قوی خبری از تخریب کامل و بیاستفاده شدن کل پایگاه نیست.
پیش از این زیاد پیش آمده که دانشمندان برای مشخص کردن قدرت انفجارهای هستهای از تجهیزات لرزهنگاری و دادههای مربوط به زمین لرزه به وجود آمده از انفجار استفاده کنند، اما در تحقیق اخیر از دو ماهواره آلمانی و ژاپنی “TerraSar-X” و”ALOS-2″ استفاده شد و گفته شده که اعتبار اطلاعات به دست آمده بر پایه تصاویر ماهوارهای است.
اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) اعلام کرده است که این ماهوارهها برای تهیه تصاویر از امواج الکترومغناطیسی استفاده میکنند و با تاباندن این امواج به محل مورد نظر و تحلیل بازتاب موجها، حتی در شرایط هوایی بد و تاریکی هوا هم اطلاعات دقیق و معتبری را در مورد منطقه تهیه میکنند.
دادهها نشان میدهند که کوه منتاپ در جریان تازهترین آزمایش بمب اتمی کره شمالی حدودا 3.5 متر جابهجا شده و ارتفاع آن هم 0.5 کم شده است؛ چنین تغییراتی باعث شده تا دانشمندانی مانند تینگ لنگ (Teng Wang)، اولین نویسنده مقاله چاپشده، احتمال ریزش یک یا چند تونل را در زمانی کوتاه پس از انفجار مطرح کرده و فرض تخریب بخشی از پایگاه کره شمالیها را قویتر کنند. با این حال لنگ گفته است که نمیتوان احتمال نابودی کل محل آزمایش را هم بدون داشتن مدرک مستقیم، رد کرد.
البته یکی دیگر از نویسندگان تحقیق میگوید که ممکن است زلزله دوم، با ریزش فضای خالی ایجادشده در اثر انفجار اصلی رخ داده باشد و از آنجایی که دادههای لرزهنگارها زمین لرزه 4.1 ریشتری را ناشی از نوعی حادثه تخریبی و انقباضی اعلام کردهاند، این احتمال هم مطرح شده است.
برآوردهای مختلفی در مورد قدرت تازهترین انفجار هسته ای کره شمالی ارائه شده و با اینکه برخی گفتهاند توان انفجار 10 برابر بمب هیروشیما ژاپن بوده، عدهای هم بر اساس حجم دیگری از اطلاعات قدرت انفجار را تا 17 برابر انفجار رخداده در ژاپن تخمین زدهاند. از طرف دیگر، ونگ و همکاران ابراز امیدواری کردهاند که کار تحقیقاتی آنها باعث گسترش استفاده از تصاویر ماهوارهای در تشخیص آزمایشهای هستهای زیرزمینی شود.