کمپین آلودگی پلاستیکی یکی از اصلی ترین موضوعات بررسیشده در جدیدترین نسخه مجله نشنال جئوگرافیک است که در قالب تصاویری شوکه کننده و تاثیرگذار، تمامی ساکنان زمین را به مبارزه با مشکل پلاستیکهای یک بار مصرف دعوت میکند.
کمپین آلودگی پلاستیکی حرکتی اجتماعی و بین المللی است که از سوی مجله وابسته به شبکه تلویزیونی معروف نشنال جئوگرافیک (National Geographic) راهاندازی شده و هدف آن مبارزه با مشکل زیست محیطی خطرناک زبالههای پلاستیکی است.
در شماره جدید این مجله کاوشگران و عکاسان حرفهای نشنال جئوگرافیک با شکار تصاویری خیرهکننده و تاثیرگذار از سراسر جهان، وضعیت حاد آلودگی پلاستیکی در عصر حاضر را به معرض نمایش گذاشتهاند و در قالب عکسهایی نگرانکننده، ساکنان سیاره را به مقابله با این مشکل دعوت کردهاند.
کمپین آلودگی پلاستیکی نشنال جئوگرافیک با نام “?Planet or Plastic” شناخته میشود و همانطور که مدیران موسسه مادر این شبکه تلویزیونی گفتهاند انتظار میرود که از طریق این حرکت اجتماعی، با معضل پلاستیکها به موثر ترین شکل ممکن، یعنی تغییر طرز فکر مصرفکنندگان و اعضای جوامع نسبت به دردسرهای پلاستیک، مقابله شود.
با وجود اینکه پلاستیک در حوزههای فراوانی استفاده دارد و بسیاری از پیشرفتهای تکنولوژیکی بشر بدون آن ممکن نمیشد، باید توجه داشته باشیم که بحث اصلی کمپین آلودگی پلاستیکی آگاهیرسانی در مورد پلاستیکهای یک بار مصرفی مانند بطریهای نوشیدنی، نیها و کیسههای پلاستیکی است که تنها برای مدت کوتاهی مورد استفاده قرار میگیرند و پس از آن وارد چرخههای دفع زباله شده و سرانجام سر از اقیانوسها درمیآورند.
بدون مقدمهچینی بیشتر از شما دعوت میکنیم تا از نزدیک تاثیرات دفع سالانه 9 میلیون تن زباله پلاستیکی، بر روی وضعیت سیاره و شرایط زندگی موجودات ساکن زمین را شاهد باشید.
تصاویر کمپین آلودگی پلاستیکی
عکسی که میبینیم مربوط به یکی از مناطق اسپانیاست و پس از تصویربرداری، عکاس مسئول شکار این تصویر پرنده را از اسارت کیسه پلاستیکی رها کرد، اما نکته اینجاست که این کیسه برای مدت زیادی در طبیعت باقی میماند و به احتمال قوی باعث خفگی جاندار دیگری میشود و یا مجددا پرندهای را اسیر میکند!
در این تصویر خانوادهای را میبینیم که با جمعآوری زبالههای پلاستیکی در بنگلادش امرارمعاش میکنند و از این طریق ماهیانه 100 دلار درآمد دارند.
حدودا نصف حجم زبالههای پلاستیکی موجود در محیط زیست زمین به مواد استفادهشده برای بستهبندی محصولات مربوط است که بیشتر آن هرگز بازیافت نمیشود.
بطریهای پلاستیکی که در بالا میبینیم، بخشی از اثر هنرمندی اسپانیایی است که با نمایش مشکل آلودگی پلاستیکی منطقهای در مادرید، در این رابطه به مخاطبان آگاهی میدهد.
تصویری دیگر از منطقهای در اسپانیا که در آن لاکپشتی کهنسال را میبینیم که در یک تور پلاستیکی اسیر شده است؛ به استثنای این جاندار، لاکپشتهای دیگر در چنین شرایطی به راحتی جان خود را از دست میدهند.
خرچنگی در یکی از ساحلهای ژاپن که با استفاده از در یک بطری پلاستیکی از قسمت نرم بدنش محافظت میکند.
جانداران کوچکی که آنها را با نام اسب دریایی میشناسیم با قلاب کردن دم خود به گیاهان مختلف در آبها جابهجا میشوند، اما همانطور که میبینیم میزان زبالههای پلاستیکی در جزیرهای در اندونزی به حدی زیاد شده که محصولی مانند گوش پاککن را به بخشی از زندگی این اسب دریایی کوچک تبدیل کرده است.
هر دقیقه حدودا یک میلیون بطری پلاستیکی در سراسر جهان به فروش میرسد!
همانطور که اشاره شد، پلاستیکها به بخش جداییناپذیری از زندگی برخی جانداران مبدل شدهاند؛ در این عکس از کمپین آلودگی پلاستیکی کفتارهایی از کشور اتیوپی را میبینیم که در یک محل دفن زباله زندگی میکنند و در میان پلاستیکها به دنبال غذا میگردند.
گفته شده که تاکنون 700 گونه از جانداران آبزی یا از پلاستیکها تغذیه کردهاند و یا این ماده دردسرساز وارد بخشی از زندگی آنها شده است.
نشنال جئوگرافیک در طول 130 سال فعالیت خود تصاویری بسیار دیدنی، شوکه کننده و تاثیرگذار را از محیط زیست سیاره ثبت کرده است که مثل عکس بالا تغییرات ایجادشده در زندگی جانداران زمین، به واسطه فعالیتهای بشر را نشان میدهند.
تخمین زده میشود که تا سال 2050 پلاستیک وارد چرخه غذایی تمامی پرندگان دریایی جهان میشود.
از زمان همهگیر شدن محصولات پلاستیکی تا سال 2015، حدودا 6.9 میلیارد تن زباله پلاستیکی به دست بشر تولید شده است؛ گفته شده که 9 درصد این حجم ضایعات بازیافت میشود، 12 درصد زبالهها سوزانده شده و در کمال شگفتی، 79 درصد این مواد همچنان در محیط زیست وجود دارند.
تصویری مربوط به بمبئی هندوستان که یکی از مکانهای دفن زباله را نشان میدهد؛ هر روز صبح زباله گردها در کوههای زباله این مکان ضایعات مورد نظر خود را جستجو میکنند و همانند زنی که در این عکس پارچه قرمز به دست گرفته، زندگی خود را از این راه میگذرانند.
عکس دیگری از بنگلادش که امرار معاش زنی را در میان زبالههای پلاستیکی کنار یک رود نشان میدهد.
در این بخش از بنگلادش افرادی هستند که تکههای پلاستیک را بر اساس رنگ جدا کرده و پس از شستشو و خشک کردن، به بازیافت کنندهها میفروشند. گفته شده که در این منطقه حدودا 120 هزار نفر به صورت غیررسمی برای صنعت بازیافت کار میکنند.
یک کارخانه بازیافت در سانفرانسیسکو آمریکا که روزانه بین 500 تا 600 تن زباله را در چرخه خود وارد میکند.
یکی دیگر از عکسهای کمپین آلودگی پلاستیکی نشنال جئوگرافیک که چرخه بازیافت بطریهای یک بار مصرف فیلیپین را نشان میدهد.
این زبالههای از خیابانهای پایتخت فیلیپین، مانیل، جمعآوری شدهاند.
جالب است بدانیم که چین بزرگترین تولیدکننده پلاستیک جهان است و حدودا یک چهارم محصولات تولیدشده با این ماده را به بازار خود و دیگر کشورها عرضه میکند.
در پایان توجه شما را به چارتی جلب میکنیم که نشان میدهد از دهه 50 میلادی تاکنون تولید پلاستیک در جهان هر 10 سال، دو برابر شده است؛ مجموع این حجم از پلاستیک به وزن 9.2 میلیارد تن میرسد که حدودا 1600 برابر وزن هرم عظیم جیزه در مصر است!