لیست کالاهای مشمول دلار 4200 تومانی به طور رسمی توسط دولت منتشر شد و بر اساس آن، ارز دولتی به واردات لوازم الکترونیکی مانند لپ تاپ، تبلت، موبایل و قطعات کامیپوتری اختصاص پیدا میکند.
سرانجام دولت لیست کالاهای مشمول دریافت ارز 4200 تومانی را به طور رسمی منتشر کرد و بر خلاف برخی گمانهزنیها مبنی بر این که دلار 4200 تومانی به واردات لوازم کامپیوتری و موبایل تعلق نمیگیرد، مشاهده میکنیم که واردات تمامی قطعات ضروری کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ با ارز 4200 تومانی ممکن خواهد بود. همچنین واردات گوشی های موبایل نیز مشمول دریافت ارز دولتی میشود.
جزئیات تخصیص دلار 4200 تومانی برای کالاهای مختلف
به گزارش شهر سخت افزار و بر اساس این لیست، کامپیوتر، لپ تاپ و قطعات اصلی آنها در دسته دوم کالاهای مشمول دلار 4200 تومانی قرار گرفتهاند و ارز مورد نیاز برای واردات این دسته از کالاها از محل صادرات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی و سامانه نیما تامین خواهد شد.
در لیست منتشر شده، کالاهای ضروری مانند نوت بوک، تبلت، سیستمهای سرور، درایو نوری، مادربورد، کارت گرافیک و کارت صدا دیده میشوند و ردیف دیگری با عنوان «سایر» نیز در این لیست به چشم میخورد که سایر اقلام ضروری در آن قرار میگیرند و حقوق ورودی این دسته از کالاها 5 درصد تعیین شده است.
نمایشگرها نیز در این لیست دیده میشوند و کیس کامپیوتر هم مانند نمایشگرها در دسته سوم قرار گرفته است. حقوق ورودی نمایشگرها و کیس کامپیوتر 26 درصد تعیین شده که به نظر میرسد این تعرفه با هدف حمایت از تولید داخلی وضع شده است. مودم، تجهیزات شبکه و کارت شبکه نیز در لیست دوم جای گرفتهاند که همگی مشمول دریافت دلار 4200 تومانی میشوند. حقوق ورودی برای مودم و تجهیزات شبکه به ترتیب 10 و 5 درصد خواهد بود.
در مورد واردات گوشی های تلفن همراه، کمی محدودیت تعیین شده است. به این ترتیب که به ازای ورود هر گوشی موبایل، حداکثر 300 دلار ارز 4200 تومانی از محل ارز در نظر گرفته شده برای کالاهای دسته دوم تخصیص داده میشود. گوشی های موبایل تا قیمت 300 دلار در اولویت دوم قرار میگیرند و گوشیهای گرانتر در لیست سوم قرار دارند.
بنابراین اگر قیمت گوشی کمتر از 300 دلار باشد مشکلی وجود نخواهد داشت و واردکننده میتواند با ارز دولتی نسبت به واردات گوشی اقدام کند، اما گوشی های گرانتر از 300 دلار در دسته کالاهای اولویت سوم قرار میگیرند که با نرخ دلار 4200 تومانی + قیمت اظهارنامه صادراتی تامین اعتبار میشوند. همچنین حقوق ورودی گوشی های موبایل 5 درصد تعیین شده است.
با این اوصاف اگر ارز دولتی به درستی و به اندازه کافی به واردکنندگان اختصاص پیدا کند، میتوانیم امیدوار باشیم که بازار موبایل، لپ تاپ و قطعات کامپیوتری کمی سر و سامان پیدا کند و از حالت رکود و گرانی بیش از حد که در حال حاضر به سر میبریم، نجات یابد.
دولت کالاهای مشمول دریافت ارز دولتی را در سه دسته اولویتی قرار داده که شامل کالاهای اساسی، کالاهای واسطهای و کالاهای مصرفی میشوند. در دسته اول (کالاهای اساسی)، اقلامی مانند گندم، روغن، برنج، نهادههای دامی، حبوبات و برخی داروها قرار گرفتهاند که با ارز 4200 تومانی به اضافه یارانه 400 تومانی تامین ارز خواهند شد و به عبارت دیگر نرخ هر دلار برای این گروه کالاها 3800 تومان میشود. ارز مورد نیاز این دسته از کالاها از محل درآمدهای فروش نفت به دست میآید.
دسته دوم (کالاهای واسطهای) شامل اقلامی چون مواد اولیه و کالاهای واسطهای و سرمایهای مانند ماشین آلات و همچنین برخی گوشی های موبایل و لپ تاپ و لوازم کامپیوتری میشود که دلار 4200 تومانی از محل صادرات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی و سامانه نیما به واردات آنها اختصاص پیدا میکند.
برای کالاهای دسته سوم یا کالاهای مصرفی نیز ارز مورد نیاز از صادرات کالاهایی تامین میشود که ملزم به ارائه ارز خود در سامانه نیما نیستند. این کالاها با نرخ دلار 4200 تومانی + قیمت اظهارنامه صادراتی تامین اعتبار خواهند شد.