ناسا به تازگی گزارشی را منتشر کرده که حاوی دستورالعملهایی برای مقابله با خطر احتمالی برخورد شهاب سنگ به زمین است.
احتمال برخورد شهاب سنگ های بزرگ به کره زمین، بسیار ناچیز است؛ اما پیامدهای مخرب چنین حوادثی، ناسا را بر آن داشته است که این موضوع را جدی بگیرد. به همین منظور این سازمان، گزارشی مبسوط و 20 صفحهای را منتشر کرده که در آن اقدامات لازم الاجرای دولت فدرال امریکا تا یک دهه آینده، برای مواجهه با هرگونه تهدید ناشی از اجرام آسمانی نزدیک به زمین (NEO)، تشریح شده است.
در فوریه سال 2013، یک شهاب سنگ با قطر 20 متر در چلیابینسک روسیه فرود آمد که انرژی تخلیه شده از این حادثه را، 30 برابر بزرگتر از بمب اتمی منفجر شده در هیروشیما طی جنگ جهانی دوم تخمین زدهاند. هر چند این شهاب سنگ در ارتفاع بالا و پیش از برخورد به سطح زمین، منفجر شد؛ اما موج انرژی آن به حدی بود که به ساختمانهای زیادی خسارت وارد کرد و هزاران نفر با خرده شیشههای به پرواز درآمده در اثر شکستن پنجرهها، مجروح شدند.
این حادثه به نوبه خود مخرب بود اما در سال 1908، یک شهاب سنگ بزرگتر با قطر تقریبی 40 تا 60 متر، بر فراز دشت تانگوسکا در سیبری روسیه منفجر شد و با نیرویی معادل 5 تا 10 مگاتن تی ان تی، منطقهای به وسعت 2000 کیلومتر مربع را عاری از پوشش گیاهی کرد.
همچنین بخوانید:
حیات در کره زمین با برخورد شهاب سنگ های 140 متری، تهدید خواهد شد
چیزی که موجبات نگرانی کارشناسان این حوزه را پدید آورده، این است که بزرگی این دو حادثه در قیاس با آنچه که میتواند رخ دهد، بسیار ناچیز بوده است. بر اساس اعلام ناسا، برخورد شهاب سنگ به زمین در صورتی که قطر 140 متری داشته باشد، نیرویی به اندازه انفجار 60 مگاتن تی ان تی ایجاد خواهد کرد و پیامدهای چنین برخوردی، کمتر از آنچه که احتمالا دایناسورها شاهد بودهاند نیست.
در همین راستا، کنگره امریکا در سال 2005 ماموریتی را به ناسا محول کرد که شامل شناسایی موقعیت حداقل 90 درصد از انواع NEO با قطر 140 متر یا بیشتر میشد. یک NEO در واقع دنباله دار، شهاب سنگ یا سیارکی است که خط سیر آن از مجاورت مدار زمین میگذرد. اما متاسفانه تلاشها تا سال 2017 آنطور که انتظار میرفت ثمر نداد و برآورد میشود ناسا تا سال 2033 تنها موفق به یافتن موقعیت نیمی از این اجرام 140 متری در فضا شود.
حالا به منظور تقویت این پروژه، ناسا در همکاری با چند نهاد دیگر امریکایی از جمله سازمان مدیریت امور اضطراری و دفتر سیاستگذاری علوم و تکنولوژی، یک «برنامه عملیاتی و استراتژی مواجهه با اجرام آسمانی نزدیک به زمین» را تدوین و منتشر کرده است. این برنامه، اولویت طرحهای قابل اجرا در طول یک دهه آینده، به منظور کسب آمادگی لازم در برابر برخورد احتمالی یک شهاب سنگ به زمین را شامل میشود و روی پنج مورد زیر تاکید کرده است.
- تشدید اقدامات موثر در شناسایی و ردگیری انواع NEO، به طوری که با کار روی اجرام بزرگتر آغاز شود و به اجرام کوچکتر ختم گردد. این شامل تحلیل دادههای طیفنگاری و راداری، توسعه تکنولوژیها و تکنیکهای آنالیز جدید و همکاری نزدیک نهادهای ذیربط با یکدیگر میشود.
- بهبود فرآیند مدلسازی از خط سیر شهاب سنگ ها به منظور پیشبینی دقیقتر احتمال اصابت آنها با کره زمین، مکان وقوع برخورد، شدت خسارت وارده و گزینههای موجود برای پیشگیری از حادثه یا به حداقل رساندن پیامدهای آن.
- توسعه تکنولوژیها و تکنیکهای جدید برای منحرف کردن اجرام آسمانی، پیش از نزدیک شدن به زمین یا منهدم ساختن آنها در صورت لزوم.
- تحکیم همکاریهای بینالمللی در مقوله مواجهه با NEO از طریق آگاهسازی عمومی درباره تهدیدات ناشی از این اجرام، مشارکت در ایجاد زیرساختهایی برای رصد و مدلسازی از آنها و تدارک برنامههای مشترک به منظور نشان دادن واکنش مناسب، پیش از هرگونه حادثهی در شُرف وقوع.
- ایجاد پروتکلها و پروسههای اضطراری برای مواجهه با پیامدهای ناشی از برخورد شهاب سنگ به زمین. این شامل بهبود ارتباطات، فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیری، ارزیابی، و برنامههایی به منظور کاستن از خسارات وارده میشود.
به گفته «لیندلی جانسون» یکی از مقامات ارشد ناسا:
ما در حال حاضر نیز چه از نظر علمی و چه از نظر فنی و عملیاتی، امکانات و توانایی لازم را در کشور برای جلوگیری از برخورد شهاب سنگ به زمین داریم.
جانسون، به مرحله اجرا درآمدن برنامه ارائه شده از سوی ناسا را، راهی موثر برای افزایش آمادگی و مشارکت بینالمللی در این زمینه توصیف کرده است.