مراقب بدافزارهایی با عنوان تلگرام بدون فیلتر باشید. پس از فیلتر شدن تلگرام در ایران، نرم افزارهایی در فضای مجازی تبلیغ شدند که ادعا میکردند کاربران را بدون نیاز به فیلترشکن به تلگرام وصل میکنند. اما ماجرای این اپلیکیشنها چیست؟
پیام رسان تلگرام (Telegram)، بدون شک محبوبترین اپلیکیشن پیام رسان و شبکه اجتماعی در ایران بود و کمتر کسی را میشد پیدا کرد که عضو تلگرام نشده باشد. با این حال برخی مسئولان انتقادهای زیادی به فعالیت و گستردگی این پیام رسان در ایران کردند و سرانجام، تلگرام در اردیبهشت 1397 برای همیشه فیلتر شد.
پس از فیلتر شدن تلگرام، کاربران تمایل زیادی به خروج از این پیام رسان نداشتند و استفاده از فیلترشکن را به عضویت در پیام رسان های دیگر ترجیح دادند. در این میان، برخی اپلیکیشنها مانند تلگرام طلایی (طلاگرام) و هاتگرام روی کار آمدند که به عنوان نسخه داخلیشدهی تلگرام شناخته شدند و توانستند کاربران زیادی را به خود جذب کنند و هنوز هم حرف و حدیثهای زیادی درباره ادامه یا توقف فعالیت این اپلیکیشنها شنیده میشود.
اما علاوه بر اینها، برخی شیادان با سوءاستفاده از کاربران تلگرام، ادعا کردند تلگرام بدون فیلتر را به آنها ارائه میکنند. نرم افزارهای زیادی با نامهای مختلف در فضای مجازی و به خصوص در کانالهای تلگرامی تبلیغ میشوند که سعی دارند با دروغ بدون فیلتر بودن، کاربران را به دام بیندازند.
هشدار پلیس فتا درباره برنامههای تلگرام بدون فیلتر
چند ماه پیش، پلیس فتا در خصوص استفاده از نسخه های بدون فیلتر تلگرام هشدار داده بود. در آن زمان، محمدعلی رجبی، جانشین معاون فنی پلیس فتا گفته بود مردم به هیچ وجه فایلهای نصبی و حتی فایلهای زیپ شده مبنی بر تلگرام بدون فیلتر را دانلود و نصب نکنند. به گفته رجبی، این فایلها حاوی ویروسهای مخربی هستند که میتوانند گوشی شما را دچار مشکل کرده و اطلاعات شخصیتان از جمله لیست تماسها، پیامها، عکسها و اطلاعات بانکی را سرقت کنند. جانشین معاون فنی پلیس فتا در ادامه تاکید کرد که مردم نرم افزارهای مدنظر خود را فقط از فروشگاههای معتبر اپلیکیشن دریافت کنند.
پاول دوروف، مدیر روسی تلگرام نیز یک سال پیش به کاربران هشدار داده بود که به هیچ وجه نسخههای غیر رسمی تلگرام را نصب نکنند؛ چرا که این نرم افزارها امن نیستند و هدف اصلی آنها سرقت اطلاعات کاربران است. با وجود این هشدارها، باز هم آمار دانلود و نصب این بدافزارها که مدعی ارائه تلگرام بدون فیلتر هستند به شدت افزایش پیدا کرد و هنوز هم شاهد تبلیغ نسخههای مختلف از آنها در کانالهای تلگرامی هستیم.
مراقب اطلاعات خود باشید
بزرگترین خطری که کاربران در صورت دانلود و نصب این نسخههای غیر رسمی با آن روبهرو میشوند، خطر دزدیده شدن اطلاعاتشان است. زمانی که یک برنامه را روی گوشی خود نصب میکنید، از شما اجازه دسترسی به بخشهای مختلف دستگاه گرفته میشود، اما کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات میگویند حتی اگر با دسترسی این نرم افزارها به بخشهای مختلف گوشی خود موافقت نکنید، باز هم آنها به اطلاعات شما دسترسی خواهند داشت؛ بنابراین به هیچ وجه اطلاعات شما به طور کامل امن نخواهند بود و با نصب اپلیکیشنهای جعلی و غیر رسمی، به نوعی با دست خودتان، اطلاعاتتان را در اختیار سوءاستفادهکنندگان قرار میدهید.
نسخه های رنگارنگ و غیررسمی تلگرام بسیار پرتعداد شدهاند و هر یک با تبلیغهای دروغ و ذکر یک مزیت نسبت به سایر نسخهها، سعی دارند کاربران را فریب دهند؛ اما هیچ کدام از آنها سازندهی مشخص و شناختهشدهای ندارند. سرهنگ علی نیک نفس، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا نیز درباره تلگرام بدون فیلتر اظهار کرده است:
پس از فیلتر شدن تلگرام، شاهد انتشار گستردهی بدافزارها در فضای مجازی با عنوان «دور زدن فیلتر تلگرام»، «نسخه جدید تلگرام» و عناوینی از این دست بودیم. این مسئله بیشترین گستردگی را بین گوشی های اندرویدی دارد. معمولا هکرها بدافزار خود را در قالب یک فایل APK و با نامهای فریبندهای مثل تلگرام بدون فیلتر یا تلگرام ضد فیلتر پخش میکنند و با نصب این بدافزارها، عملا کنترل گوشی فرد در اختیار هکر قرار میگیرد.
به گفته سرهنگ نیک نفس، سرقت اطلاعات شخصی و اطلاعات حسابهای بانکی کاربران، هدف اصلی این بدافزارها است. مرکز ماهر هم اعلام کرده این بدافزارها در مقاطع مختلف زمانی با عناوین مختلف مانند اوپن گرام، آزادگرام، سرخ گرام، بلاک چین گرام (BiYong)، جت گرام، سوتی گرام و… با هدف سوءاستفادههای گوناگون عرضه میشوند و اغلب ضدویروسها، آنها را به عنوان بدافزار تشخیص میدهند. همه این برنامهها از پلتفرم Open Source تلگرام استفاده کردهاند و با تغییراتی در ساختار آن، اهداف خود را دنبال میکنند. مرکز ماهر همچنین تاکید کرد از آنجا که هر روز چندین نسخه غیر رسمی از تلگرام ایجاد میشود، شناسایی و بررسی همهی آنها کار مشکلی است؛ بنابراین به کاربران توصیه میشود از نصب هرگونه نسخه غیر رسمی و تایید نشده خودداری کرده و اپلیکیشنهای مدنظر خود را فقط از فروشگاههای معتبر، دانلود و نصب کنند.
به این ترتیب مراقب باشید فریب تبلیغهای موجود در کانالهای تلگرامی را نخورید و از نصب هر اپلیکیشنی با عنوان تلگرام بدون فیلتر خودداری کنید؛ چرا که تلگرام تاکنون هیچ اپلیکیشن رسمی برای دور زدن فیلترینگ عرضه نکرده است و برنامههای معرفی شده در فضای مجازی، دامی است که شیادان برای سوءاستفاده از کاربران و سرقت اطلاعات آنها پهن کردهاند.