دونالد ترامپ به تازگی در جریان یک مصاحبه خبری درباره تحریم هواوی اظهار نظر جدیدی کرده است. به عقیده بسیاری از صاحب نظران، صحبتهای اخیر رئیس جمهور آمریکا غیر قابل قبول بوده و تنها بهانه محسوب میشوند.
هفته گذشته، قطع همکاری کوالکام، اینتل، آرم و دیگر شرکتها با هواوی به دستور ترامپ جنجالی شد. عدم امکان همکاری با کوالکام و اینتل به ترتیب به عدم امکان تامین تراشههای مورد نیاز برای تجهیزات مخابراتی و لپ تاپهای شرکت منجر خواهد شد. در ادامه هواوی توسط گوگل تحریم شد و لایسنس اندروید برای گوشی های آن به حالت تعلیق در آمد.
اگرچه اندروید پلتفرمی متن باز بوده و امکان استفاده از سیستم عاملهای آن به صورت رایگان برای هر گوشیسازی فراهم است، اما مشکل اینجاست که بدون استفاده از فریم ورک گوگل روی سیستم عاملهای اندروید، عملا امکان استفاده از ویژگیهای مهم آن همچون دسترسی به گوگل پلی استور وجود ندارد. عدم امکان استفاده از گوگل پلی سرویسز در ادامه معلق شدن لایسنس ارائه شده توسط توسعهدهنده پلتفرم اندروید سبب میشود امکان استفاده از بخش قابل توجهی از قابلیتهای سیستم عامل سلب شود. در نتیجه این اتفاقات، چند گوشی هواوی شامل هواوی میت 20 پرو که در فهرست دریافتکنندگان نسخه بتای اندروید 10 قرار داشتند، از این امکان محروم شدند.
یکی دیگر از ضربههای تحریم هواوی توسط آمریکا منع انجمن SD از همکاری با شرکت چینی بود. عدم امکان استفاده از استانداردهای پشتیبانی از کارتهای حافظه جانبی به معنی عدم امکان پشتیبانی از کارت حافظه جانبی در گوشی های هوشمند این شرکت خواهد بود، البته اگر بتواند دستگاه جدیدی تولید کند!
این همه آتش بر سر هواوی برای چه؟
آتش جنگ تجاری و سیاسی بین آمریکا و چین از زمان روی کار آمدن آقای دونالد ترامپ شعلهور شد، اما بعد از اعمال تعرفهای 250 میلیارد دلاری بر محصولات چینی وارداتی به آمریکا شدت گرفت. در ادامه چین نیز به تلافی این اقدام چند ده میلیارد دلار تعرفه به کالاهای صادراتی از آمریکا به این کشور بست. این اتفاقات به دعوای دو کشور دامن زد و ثمرهای به جز درگیر شدن شرکتهای بینالمللی هر دو نداشت.
هواوی اکنون بزرگترین سازنده تجهیزات مخابراتی و دومین گوشیساز بزرگ دنیا محسوب شده و 68 شرکت و نهاد زیر مجموعه دارد. کشورهای سراسر دنیا حتی آمریکا، برای توسعه فناوری 5G در شهرهای خود به تجهیزات مخابراتی هواوی نیاز دارند و این موضوع غیر قابل انکار است. در نتیجه، تحریم هواوی یک بازی دو سر سوخت و باخت-باخت خواهد بود.
دلیل تصمیمات سرسختانه دولت آقای ترامپ درباره هواوی، ترس از جاسوسی آن برای دولت چین به واسطه گسترش تجهیزات مخابراتی و گوشی های هوشمندش در سراسر دنیا مخصوصا آمریکا است. به عقیده رئیس جمهور کنونی آمریکا، افزایش میزان استفاده کاربران از دستگاههای هواوی تنها خطرات ناشی از این تهدید را بیشتر خواهد کرد. پیش از تحریمهای شدید و همه جانبه هواوی، این شرکت به خاطر خدشهدار شدن محبوبیتش، شکایتی علیه دولت آمریکا تنظیم کرده بود. دولت کنونی آمریکا با تکیه بر دلایلی همچون خدمت موسس شرکت هواوی در وزارت اطلاعات چین، آن را مجری جاسوسی برای دولت این کشور خطاب میکند، در حالی که هیچ سند موثقی برای اثبات ادعاهایش ندارد.
نظر اخیر ترامپ درباره تحریم هواوی
در جریان یک مصاحبه خبری، یک گزارشگر از آقای دونالد ترامپ درباره تحریم هواوی سوالاتی پرسید. رئیس جمهور در پاسخ به وی، یک سری ادعا و توضیح مبهم ارائه کرد. به گفته وی، هواوی خطرناک است و باید به آنها از نقطه نظر امنیتی و نظامی نگاه کرد تا به خطر این شرکت پی برد. با وجود این ادعا، به گفته دونالد ترامپ، احتمال برقراری یک سری معامله تجاری با هواوی وجود دارد، اگر بین آنها توافقی صورت بگیرد!
اگر هواوی واقعا برای امنیت جهانی چنین خطر بزرگی محسوب میشود، چرا رئیس جمهور مدعی شد امکان انجام یک سری معامله تجاری با آن در آینده وجود دارد؟ در زمان تحریم شرکت زد تی ای توسط آمریکا، اسنادی درباره تلاش این شرکت به منظور نادیده گرفتن تحریمهای ایران آورده شد. به همین دلیل تجارت شرکتهای آمریکایی با زد تی ای برای 7 سال ممنوع شد. با این حال، شرکت چینی یاد شده توانست از طریق مذاکره، با دولت آمریکا مجددا به توافق برسد. این توافق به قیمت پرداخت جریمهای سنگین و تغییر چندین مدیر داخلی شرکت زد تی ای تمام شد. به عبارتی درباره زد تی ای، اسناد واضحی درباره سرپیچی از قوانین آمریکا وجود داشت، اما تحریم هواوی فقط بر اساس توهم دولت آقای دونالد ترامپ صورت گرفته است.
تحت تاثیر قرار گرفتن بخشهای مختلف دنیای تکنولوژی همچون بازار گوشی های هوشمند در نتیجه تحریمهای هواوی غیر قابل انکار است. علاوه بر آن، هواوی یکی از بزرگترین شرکتهای چینی محسوب میشود و تحریم گسترده آن، تاثیر مستقیمی روی اقتصاد چین خواهد داشت.
امیدواری دونالد ترامپ برای کاهش فشار روی هواوی و صدور مجوز انجام یک سری معامله تجاری با آن، یک اهرم فشار برای مذاکره با دولت چین محسوب میشود، به جای این که دولت در صورت ایمان به خطرناک بودن هواوی، در پی رفع این خطرات باشد. از صحبتهای اخیر ترامپ میتوان نتیجه گرفت هواوی به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای چینی تبدیل به یک اهرم فشار به چین برای مذاکره با دولت این کشور و رسیدن به نتایج مطلوب بوده و خطرناک بودن هواوی تنها یک بهانه است.