کشف اسرار سیاه چاله ها

همکاری ناسا و اسپیس ایکس برای کشف اسرار سیاه چاله ها

سیاهچاله ها احتمالا مرموزترین و ناشناخته‌ترین پدیده‌های موجود در کیهان هستند. حالا اما برای کشف اسرار سیاه چاله ها و ستاره‌های نوترونی، ناسا در همکاری با اسپیس ایکس (SpaceX) قصد راه‌اندازی پروژه‌ای را دارد که ماموریتی پیشگامانه در علم اخترشناسی توصیف شده است.

قرار است در این پروژه 50.3 میلیون دلاری، سه تلسکوپ فضایی عازم ماموریت شوند؛ تلسکوپ هایی که قادر باشند پولاریزاسیون (قطبیدگی) پرتوهای ایکس کیهانی را آنالیز کنند. با دسترسی به این نوع داده‌‌ها، می‌توان دریافت که سیاه چاله های کلان جرم و سحابی های بادی تپ اختر (گردبادهایی که ابرنواخترها را دنبال می‌کنند)، چگونه شکل می‌گیرند.

سیاه چاله فضایی

تصویری هنری از سیاه چاله ماکیان ایکس ۱ (Cygnus X-1) که در حال مکیدن ماده از ستاره‌ی آبی رنگ مجاور خود است

«پل هرتس» مدیر بخش اخترفیزیک ناسا معتقد است که بررسی از نزدیک و کشف اسرار سیاه چاله ها ، به ما کمک خواهد کرد تا جهان هستی را بهتر درک کنیم.

ما نمی‌توانیم مستقیما تصویری را از آنچه که در نزدیکی سیاه چاله ها و ستاره های نوترونی می‌گذرد، ثبت کنیم. اما با بررسی قطبیدگی پرتوهای ایکس که از محیط اطراف آن‌ها ساطع می‌شوند، خواص فیزیکی این پدیده‌های مرموز آشکار خواهد شد. این پروژه با گشودن پنجره‌ای جدید رو به گیتی، چشم‌انداز تازه‌ای را برای اخترشناسان پدید می‌آورد.

به گزارش Inverse، تجهیزات مورد استفاده برای جستجو و کشف اسرار سیاه چاله ها بسیار نوآورانه و پیشرفته هستند. سه تلسکوپ مشابه هم در پروژه IXPE با جمع‌آوری داده‌ها از پرتوهای ایکس، اطلاعاتی را از محیط پرحرارتی که این پدیده‌های کیهانی شکل می‌گیرند در اختیار ما قرار می‌دهند.

ناسا هم توییتی را در همین رابطه به اشتراک گذاشته است:

مانند گرداب‌ در اقیانوس‌، سیاه چاله های فضایی هم یک نیروی چرخشی در اطراف خود ایجاد می‌کنند که دیسکی از گاز و غبار را به وجود می‌آورد. حالا اخترشناسان به کمک داده‌های رصدخانه پرتو ایکس چاندرا، در حال استفاده از تکنیک جدیدی هستند تا میزان چرخش سیاهچاله های کلان جرم را اندازه‌گیری کنند.

انتظار می‌رود ماموریت مشترک ناسا و اسپیس ایکس، در آوریل سال 2021 آغاز شود.