کاوشگر پارکر ناسا (Parker Solar Probe) که سال گذشته برای مطالعه روی خورشید عازم ماموریت شده بود، نخستین دادهها را به زمین مخابره کرد؛ دهها گیگابایت اطلاعات که البته روند ارسال همچنان ادامه دارد.
در ماههای گذشته، کاوشگر پارکر ناسا بیش از هر فضاپیمای دیگری به خورشید نزدیک شد؛ آن هم نه یک بار، بلکه دو بار در نزدیکترین فاصله از ستارهی میزبان ما به پرواز درآمد. این کاوشگر خورشیدی بیشترین دادههای ممکن را طی دو ملاقاتش جمعآوری کرده است؛ اطلاعاتی که میتوانند به درک بهتر ما از خورشید کمک کنند.
حالا تیم کنترل مستقر در آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز، آخرین بخش از دادههای 22 گیگابایتی ارسالی از پارکر را دریافت کردهاند. این مقدار اطلاعات، 50 درصد بیش از آن است که محققان از ابتدا انتظارش را داشتند؛ به لطف سیستم ارتباط دوربرد کاوشگر که عملکردش بالاتر از حد انتظار نشان داد.
تیم زمینی عملیات کمی بعد از پرتاب کاوشگر، دریافتند که سرعت مخابره اطلاعات آن بسیار بالاست. آنها با آگاهی از این موضوع، پارکر را طوری برنامهریزی کردند که در دومین ملاقات با خورشید، دادههای بیشتری را به زمین ارسال کند. در جریان آن رویداد که به ماه آوریل بازمیگردد، فضاپیما با هر چهار مجموعه از تجهیزات علمی خود به جمعآوری اطلاعات پرداخت. به همین خاطر است که اعضای تیم، منتظر دریافت 25 گیگابایت دیتای دیگر تا تاریخ 15 آگوست هستند.
دیدارهای کاوشگر پارکر ناسا با خورشید ادامهدار خواهد بود
محققان نتایج حاصل از این دو مواجهه را در ماههای آینده به اطلاع عموم خواهند رساند. اما پیش از آن، پارکر سومین پرواز از نزدیک خورشید را تجربه خواهد کرد؛ مانوری که از تاریخ 27 آگوست (5 شهریور) آغاز خواهد شد و در اول سپتامبر (10 شهریور) به نزدیک فاصله میرسد.
دانشمندان ناسا امیدوارند تا چند سال آینده، در این ماموریت به اندازهای اطلاعات حاصل شود که بتوانیم برخی از بزرگترین معماهای مربوط به خورشید را رمزگشایی کنیم. از جمله اینکه چرا تاج خورشید (تشعشعی از پلاسما که دور خورشید را احاطه کرده) بسیار داغتر از سطح آن است.