یک پروفسور ستاره شناس اخیرا در مقاله خودش به این موضوع اشاره کرده که بخاطر برخی شرایط موجود در کره ماه، ممکن است با بررسی بیشتر و دقیقتر این قمر، موفق به کشف اسرار کیهان بشویم!
دهها سال پیش بشر موفق به فرود روی کره ماه شد و این موضوع علی رغم تمام اتفاقات مثبتی که در دنیای علم رقم زد، یک نکته منفی را هم برای بشریت به همراه داشت؛ آن هم این است که افکار عمومی، دیگر توجه چندانی به اسراری که ممکن است در قمر ما نهفته باشد، ندارد. این موضوع باعث شده توجه ما به تنها جرم آسمانیای که در حال حاضر، رفت و آمد به آن برای انسان امکانپذیر است، به مرور زمان کمتر و کمتر شود. این پدیده حتی به جامعه علمی هم سرایت کرده و بسیاری از دانشمندان، دیگر علاقه چندانی به بررسی و مطالعه کره ماه ندارند. اما به تازگی یک پروفسور ستاره شناس بنام آبراهام لوب (Abraham Loeb) در مقالهای اعلام کرده که بررسی بیشتر و بهتر کره ماه، ممکن است ما را حتی به کشف اسرار کیهان سوق دهد!
پروفسور لوب معتقد است شرایط منحصر به فردی که قمر سیاره ما دارد، باعث شده که ما انسانها اگر بخواهیم، بتوانیم از آن به عنوان تور ماهیگیری استفاده کنیم! او مدعی است هرچیزی که از ابتدای پیدایش کره ماه تاکنون به سطح آن برخورد کرده، نشانه و اثری را نیز از خودش بر جای گذاشته که ما میتوانیم بدون هیچ پیچیدگی خاصی و صرفا با بررسی سطح ماه، از این آثار سر در بیاوریم. اما ماجرا صرفا به برخورد اجرام آسمانی با ماه ختم نمیشود چرا که لوب معتقد است اگر حتی موجودات فرازمینی هم برای کاوش ماه، روی این قمر فرود آمده باشند یا صرفا کاوشگرهایی را به روی آن فرستاده باشند، حتی اگر این اتفاق میلیاردها سال پیش رخ داده باشد، باز هم ما میتوانیم آن را کشف کنیم!
دلایل منحصر به فرد بودن ماه
آقای لوب در مقاله خودش به این موضوع اشاره کرده که چند ویژگی منحصر به فرد در رابطه با کره ماه وجود دارد که باعث شده مانند یک صندوق پست فضایی عمل کند! اصلیترین ویژگی ماه این است که در دسترس ما قرار دارد و علی رغم تمام پیچیدگیهایی که ممکن است فرود و ایجاد پایگاه تحقیقاتی روی ماه داشته باشد، اما باز هم نقطه دیگری در سرتاسر کیهان وجود ندارد که به اندازه ماه، در دسترس ما انسانها قرار گرفته باشد.
نکته دیگری که پروفسور لوب در مقاله خودش به آن اشاره کرده این است که کره ماه، از نظر جغرافیایی و زمین شناسی، یک جرم آسمانی غیرفعال محسوب میشود. به عنوان مثال، نه زمین لرزه و زلزلههای خاصی در کره ماه گزارش شده، نه آتشفشانهای خاصی در کره ماه رویت شدهاند و نه اقیانوسی در سطح این قمر وجود دارد که ممکن باشد باعث ایجاد سونامی شده باشد. در نتیجه میتواند گفت که کره ماه، یکی از بکرترین مناطق سرتاسر کیهان به شمار میرود! در نتیجه به سادگی هرچه تمامتر میتوان تعیین کرد که چه چیزهایی متعلق به خود کره ماه هستند و منشاء چه چیزهایی، مکانی به جز کره ماه است. تنها کافی است آن شیء یا جسم بخصوص را مورد بررسی قرار داد و ویژگیهای آن را با ویژگی غالب بر کره ماه، مقایسه کرد. اگر آن جسم با ویژگیهای غالب بر این قمر متفاوت بود، پس میتوان نتیجه گرفت که منشاء آن جسم، جایی بجز ماه است!
نکته بسیار هیجان انگیز دیگر در رابطه با کره ماه، این است که عملا هیچ اتمسفری در سطح این قمر وجود ندارد. آقای لوب معتقد است این موضوع باعث شده که هر شیء و یا جسمی، حتی اگر بسیار کوچک و نامحسوس هم بوده باشد، باز هم بدون هیچ مشکلی، روی سطح ماه سقوط کند. مطمئنا میدانید که چنین چیزی در کره زمین و بخاطر اتمسفر موجود در سیاره ما، غیرممکن است. تقریبا هرچیزی که به سمت کره زمین حرکت میکند، بخاطر اتمسفر سیاره ما ذوب میشود و هرگز به سطح زمین نمیرسد. اما این اتفاق در کره ماه رخ نمیدهد و هرچیزی که وارد آن شود، به سطح ماه هم میرسد.
کشف اسرار کیهان با بررسی ماه
تمام مواردی که گفته شد، باعث شدهاند که پروفسور لوب، از کره ماه به عنوان میانبُری برای کشف اسرار کیهان یاد کند! او معتقد است احتمال اینکه طی چند میلیارد سالی که از عمر ماه میگذرد، اشیاء و یا اجسامی از طرف سیارات و حتی منظومههای دوردست ما به سطح کره ماه برخورد کرده باشد، بسیار بالا است. درنتیجه بشر میتواند بجای اینکه تلاش کند تا بلکه صدها و یا حتی هزاران سال دیگر بتواند کاوشگرهای خودش را به سطح این سیارات و منظومههای دور دست بفرستد، در عوض روی آثار بجای مانده از آنها در کره ماه تمرکز کند!
آبراهام لوب معتقد است اگر ما نشانهای از این اجرام آسمانی را در کره ماه پیدا کنیم، آنگاه میتوانیم با بررسی دقیق آنها، از اسرار جرم آسمانیای که میزبان آنها بوده، آگاه شویم. به عنوان مثال اگر جسمی را پیدا کنیم که متعلق به یک منظومه دور دست است و سپس همان آزمایشهای معمول سازمانهای فضایی را روی آن جسم انجام دهیم، میتوانیم متوجه میزان و نرخ وجود انواع ایزوتوپهای عناصری مانند اکسیژن، کربن و نیتروژن در این منظومه بخصوص بشویم. اینگونه حتی میتوانیم متوجه شویم که آیا ممکن است در آن منظومه بخصوص حیات وجود داشته باشد یا خیر!
حالا که بحث حیات فرازمینی پیش آمد، بد نیست به این موضوع هم اشاره کنیم که آقای لوب معتقد است بررسی کره ماه، بیش از بررسی هر نقطه دیگری از کیهان، میتواند ما را به کشف حیات بیگانه نزدیک کند! به عقیده او، اگر طی این چند میلیارد سالی که از عمر ماه میگذرد، تنها یک تمدن فرازمینی هم قصد بازدید و کاوش این قمر را داشته بوده باشد، ما میتوانیم اکنون آثار آن تمدن فرازمینی را کشف کنیم!
این موضوع زمانی بسیار جذابتر میشود که بخاطر بیاوریم به عقیده تعداد قابل توجهی از دانشمندان، سیاره مریخ در گذشتههای دور توانایی میزبانی حیات را داشته و ممکن است میلیاردها و یا حتی میلیونها سال پیش، در این سیاره، حیات شکل گرفته باشد. اگر تمدنی پیشرفته در سیاره سرخ بوده باشد، قطعا میتوان این انتظار را داشت که آنها به قمر نزدیکترین همسایه خود، هم سر زده باشند! همانگونه که ما علاقه بسیار زیادی به کاوش سیاره مریخ داریم، اگر تمدنی پیشرفته در این سیاره وجود داشته باشد هم قطعا علاقه زیادی به کاوش سیاره و قمر ما دارد!
نکتهای که در رابطه با صحبتهای آقای لوب وجود دارد این است که شاید بعضیها ادعا بکنند اگر قرار بوده بشر بتواند با بررسی ماه، به کشف اسرار کیهان نزدیک بشود، مطمئنا تا حالا باید حداقل اندکی به این مهم نزدیک میشده چرا که همین حالا هم نمونههای زیادی از سطح ماه برای بررسیهای بیشتر، به کره زمین فرستاده شده است. اما پروفسور لوب معتقد است نمیتوان به حد کافی روی این نمونهها حساب کرد چرا که اولا آنها تعداد بسیار اندکی از بیشمار دادهای هستند که میتوان در کره ماه کشف کرد و دوم هم اینکه بخاطر آزمایشهای گوناگونی که تاکنون روی این نمونهها صورت گرفته، آنها دیگر دستکاری شدهاند و مانند حالت اولیه خودشان، بِکر نیستند.
پروفسور لوب امیدوار است بشر توجه بیشتری به کره ماه بکند و این جرم آسمانی شگفتانگیز که میتواند باعث کشف اسرار کیهان بشود را به سادگی فراموش نکند و یا با سهلانگاری از قلم نیندازد. او امیدوار است جامعه علمی هرچه زودتر شروع به ساخت پایگاههای تحقیقاتی در کره ماه بکند تا بشر بتواند با استفاده از ویژگیهای منحصر به فرد این قمر، پرده از اسرار کیهان بردارد!