روز گذشته و در جریان یک آزمایش، نیروی هوایی آمریکا با همکاری دفتر تواناییهای اسراتژیک یک موشک بالستیک میان برد را پرتاب کرد. این نخستین بار پس از جنگ سرد است که آمریکا یک موشک بالستیک با بردی بیش از 500 کیلومتر را آزمایش میکند.
در طی دهههای 70 و 80 میلادی و در اوج جنگ سرد، آمریکا و شوروی برای مقابله با یکدیگر در اروپا موشکهای میان برد هستهای پیشرفتهای را توسعه دادند. این روند با ورود به خدمت موشک بالستیک SS-20 توسط شوروی اغاز شد و آمریکا نیز در پاسخ موشک بالستیک Pershing 2 و مدل زمین پایه موشک کروز تاماهام را در اروپا مستقر کردند.
دو طرف در نهایت بر سر توقف تولید، آزمایش و استقرار این گونه موشکها به توافق رسیدند و پیمان منع گسترش موشکهای هستهای میان برد در سال 1987 بین آمریکا و شوروی به امضاء رسید. بر اساس این پیمان، هر دو کشور متعهد شدند که از تولید، نگه داری و استقرار تمامی موشکهای زمین پایه با برد بین 500 تا 5500 کیلومتر خودداری کنند.
پس از جنگ سرد، در پی گسترش توان موشکی میان برد چین به دلیل عدم عضویت در این پیمان و همچنین توسعه موشکهای جدید توسط روسیه که ناقض این معاهده بودند، باعث شد که آمریکا نیز امسال رسما از این پیمان خارج شود. از آن زمان این کشور در پی گسترش توان موشکی میان برد خود برای مقابله با چین و روسیه بوده است و در همین راستا نیز نیروی هوایی آمریکا بلافاصله پس از خروج از پیمان منع گسترش موشکهای میان برد، مدل زمین پایه موشک کروز تاماهاک را آزمایش کرد.
روز گذشته آمریکا دومین گام پس از خروج از این پیمان را نیز برداشت و برای اولین بار از زمان پایان جنگ سرد، یک موشک بالستیک میان برد را به شکل آزمایشی پرتاب کرد. در جریان این آزمایش، موشک مورد نظر در ساعت 8:30 صبح به وقت محلی از پایگاه هوایی وندنبرگ در کالیفرنیا پرتاب شد و پس از طی مسافتی بیش از 500 کیلومتر در دریا فرود آمد. به گفته سخنگوی پنتاگون از اطلاعات به دست آمده از این پرتاب برای توسعه سلاحهای میان برد در آینده استفاده خواهد شد.
رقابت تسلیحاتی بین قدرتهای بزرگ که در این سالها سرعت و شدت بیشتری گرفته است، یادآور سالهای تاریک جنگ سرد و وجود سابه همیشگی فاجعه هستهای است. پس از چنین آزمایشی، حال باید منتظر واکنش رقبای آمریکا باشیم.