راکتور همجوشی خورشید مصنوعی چین

راکتور همجوشی هسته‌ ای یا خورشید مصنوعی چین به زودی راه‌اندازی می‌شود

در ماه مارس، محققان چینی پیش‌بینی کردند که توکامک HL-2M– دستگاهی که برای تکرار کردن همجوشی هسته‌ ای طراحی شده است، همان واکنشی که انرژی خورشید را تأمین می‌کند – قبل از پایان سال 2019 ساخته خواهد شد.

هنوز هیچ سخنی مبنی بر اینکه آیا این اتفاق خواهد افتاد یا خیر به میان آورده نشده است، اما در ماه نوامبر دوان زورو، یکی از دانشمندانی که روی پروژه خورشید مصنوعی کار می‌کند، اعلام کرد که ساخت و ساز دستگاه بدون مشکل پیش می‌رود و این دستگاه باید در سال 2020 عملیاتی شود. این نقطه عطفی است که به گفته کارشناسان سرانجام می‌تواند همجوشی هسته‌ ای را به یکی از منابع انرژی پایدار روی زمین تبدیل کند.

اگر دانشمندان بتوانند راهی برای استفاده از انرژی حاصل از همجوشی هسته‌ ای پیدا کنند، می‌توانند به یک منبع تقریبا نامحدود از انرژی پاک دست پیدا کنند. برای ده‌ها سال است که قدرت همجوشی به مثابه یک جام مقدس برای محققان حوزه انرژی تبدیل شده است. اما مشکل این است که آن‌ها هنوز نتوانسته‌اند راهی مقرون به صرفه پیدا کنند تا پلاسمای بسیار داغ را به اندازه کافی محصور و پایدار نگه دارند تا همجوشی اتفاق بیافتد.

توکامک HL-2M چین ممکن است دستگاهی باشد که بالأخره می‌تواند به این چالش غلبه کند یا حداقل سرنخ‌هایی را برای غلبه بر آن به دست دهد.

جیمز هریسون، فیزیکدان همجوشی، در این باره گفته است که HL-2M اطلاعات ارزشمندی را در مورد سازگاری پلاسماهای همجوشی با کارایی بالا با رویکردهایی برای کنترل هر چه مؤثرتر حرارت و ذرات خارج‌شده از هسته دستگاه در اختیار محققان قرار خواهد داد.

وی ادامه داد: این یکی از بزرگ‌ترین مسائل پیش روی توسعه راکتور همجوشی تجاری است و نتایج HL-2M، به عنوان بخشی از نتایج مطالعات انجمن بین‌المللی پژوهش در مورد همجوشی، بر طراحی این راکتورها تأثیر خواهد گذاشت.