حتی با وجود ابزارهایی مانند تلویزیون، تلفنهای همراه و اینترنت خواندن به شیوهی ستنی همچنان یک توانایی مهم محسوب میشود. چه یک کتاب درسی باشد، چه یک دفترچهی راهنما یا یک کتاب معمولی، مردم همچنان نیز مطالعه میکنند هر چند که این میزان مطالعه به آن اندازهای که باید نیست. یکی از دلایلی که بسیاری از مردم چندان علاقهای به مطالعه ندارند این است که خوب مطالعه نمیکنند. مطالعه برای آنها کاری کند و سخت است و آن طور که باید مطالبی که خواندهاند را به یاد نمیآورند.
به عنوان مثال میتوان به برخی از دانشآموزان و دانشجویان اشاره کرد که گاهی برای فهمیدن و به یادآوردن مطلبی مجبور میشوند آن مطلب را چندین بار بخوانند.برای این مشکل دلایل مختلفی میتواند وجود داشته باشد که بدون شک بخش قابل توجهی از آنها مربوط به ابزارهایی همچون تلویزیون، تلفن همراه و اینترنت میشود. عدم آموزش شیوهی درست مطالعه و همینطور دشوار بودن یادگیری نحوهی مطالعهی صحیح در سنین پایین و … را میتوان دلایل دیگری برای این مشکل برشمرد.
در ادامه به بررسی نکاتی میپردازیم که باعث افزایش سرعت خواندن و همینطور درک مطلب میگردند.
۱) هدف خود را بشناسید
افراد باید برای مطلبی که میخوانند هدف داشته باشند و در هنگام مطالعه این هدف را مد نظر قرار دهند. این که به طور پیوسته هدف مطالعه در ذهن فرد وجود داشته باشد باعث میشود تا خواننده بتواند به بخشهای مناسبتر متن متمرکز شود و آن بخش را تکرار کند. این کار همچنین از اتلاف وقت و تلاش اضافی جلوگیری میکند چرا که فقط بخشهای مناسب متن مورد توجه قرار میگیرد.
اگر مطلب مورد نظر را به طور آزادانه انتخاب کردهاید، شناسایی هدف کار سادهای است. کافیست از خود بپرسید “چرا من این مطلب را میخوانم؟”
وقتی در محیطهایی نظیر مدرسه یا دانشگاه قرار داریم، بسیاری از چیزهایی که میخوانیم مطالبی است که خواندنش از ما خواسته شده است. حتی در یک محیط کاری ممکن است رئیس از ما بخواهد تا یک کتاب راهنما را مطالعه کنیم. در چنین مواردی چنانچه نتوانید هدف مطالعه را تشخیص دهید کافیست این سوال را از استاد یا رئیس خود بپرسید: “میخواهید با خواندن این مطلب چه چیزی یاد بگیرم؟” چنان چه امکان تشخیص دقیق هدف برای تان وجود نداشت میتوانید بر اساس یک حدس مناسب در مورد آنچه باید بخوانید و یاد بگیرید اقدام به مطالعهی مطلب مورد نظر کنید.
۲) ابتدا یک مرور کلی انجام دهید
برای خواندن برخی مطالب شاید فقط یک مرور به تنهایی کافی باشد. یک مرور مناسب شامل توجه کردن به عناوین، عکسها، نمودارها، جدولها و پاراگرافهای اصلی (که معمولا در ابتدا و انتهای مطلب قرار دارند) میشود. با توجه به هدف مورد نظر، باید سرعت خواندن را پایین آورده و فقط بخشهایی که پاسخگوی هدف تان هستند را به دقت مطالعه کنید.
حتی مطلبی که باید به طور دقیق یاد گرفته شود نیز نیازمند یک مرور کلی میباشد. در مورد مزایای مرور اولیه میتوان به این موارد اشاره کرد:
- حافظه را آماده میکند و سبب میشود تا وقتی برای بار دوم مطلب را میخوانید آن را راحتتر به یاد بیاورید
- به فکرتان جهت میدهد و به شما کمک میکند تا بخشهای مهم مطلب را پیدا کنید
- یک درک کلی را از مطلب در اختیارتان قرار میدهد و سبب میشود تا بخشهای مورد نظر را راحتتر به یاد بیاورید
۳) متن را با اصول درست بخوانید
برای آن که مطلبی به طور دقیق خوانده شود، باید چشمها را به صورت منظم و کنترلشده حرکت داد. در هنگام مرور سریع، چشمها با نظم خاصی حرکت نمیکنند. وقتی قصد دارید مطلبی را به دقت مطالعه کنید و بخشهای وسیع متنی را یاد بگیرید چشمهای شما بایستی با حرکتی از راست به چپ بر روی نقاط تثبیت، توقف کند. توقفها نباید یک حرف یا حتی یک کلمه باشند بلکه هر توقف باید چند کلمه را شامل شود.
افرادی که توانایی خواندنشان ضعیف است یک مطلب را به صورت کلمه به کلمه میخوانند و در حقیقت درکشان از مطلبی که میخوانند پایین است چرا که در این حالت ذهن این افراد درگیر تشخیص حروف و آرایش آنها در هر کلمه میشود. این یکی از دلایل مهمی است که باعث میشود افراد نتوانند آن چه را که خواندهاند به یاد بیاورند. ممکن است برخی از دانشآموزان بگویند “این فصل را سه بار خواندهام ولی هنوز هم نمیتوانم به سوالات پاسخ دهم”. وقتی از این افراد یک سوال مفهومی در مورد مطلبی که خواندهاند پرسیده میشود معمولا قادر به پاسخگویی نمیباشند زیرا نمیتوانند معنی آن چه را که خواندهاند به بیاد بیاورند. حتی پاسخ سوالهای حفظی ساده را نیز نمیتوانند به یاد بیاورند چرا که تمرکز آنها روی کلمات آنها را از تطبیق دانش قبلی خود با آنچه میخوانند باز میدارد و در نتیجه مانع آسانی و تسهیل در به یادآوردن میشود. به طور خلاصه میتوان گفت برای به یادآوردن آن چه که خواندهاید باید در مورد معنی کلمات فکر کنید.
برای آن که بتوانید متنی را با اصول درست بخوانید، این موارد پیشنهاد میشود:
- با تمام متن ارتباط چشمی برقرار کنید و فقط به یک مرور کلی بسنده نکنید
- در هر تثبیت چشمی، چندین کلمه را ببینید
- سعی کنید عرض هر تثبیت چشمی را افزایش دهید (در یک عرض ۲۱ سانتیمتری سه توقف یا حداقل دو توقف برای هر خط داشته باشید). این مهارت را باید در چند مرحله تقویت کرد. ابتدا پنج یا شش توقف در هر خط را تمرین کنید سپس چهار توقف و بعد از آن سه توقف.
- چشمها را از یک نقطهی تثبیت به نقطهی دیگر بچسبانید. (این کار برای خطوط عریض به صورت افقی انجام میشود و چنانچه عرض متن کوچک و چینش آن به صورت ستونی باشد به صورت عمودی انجام میشود).
یادگیری این روش نیازمند تمرین است.
۴) از هایلاتکردن و نوتبرداری غافل نشوید
چند نقطهی مهم در متن را بعنوان مبنایی برای یادآوری هایلایت کنید. اگر بخش مناسبی برای هایلایت وجود نداشت میتوانید در حاشیهی متن از کلمات کلیدی مناسب استفاده کنید.
تقریبا تمام دانشآموزان قسمتهای مهم متن را هایلایت میکنند اما بسیاری از آنها بخشهای زیاد یا نادرستی را هایلایت میکنند. آنها به قدری سرگرم علامتگذاری کتاب خود میشوند که اصلا به آنچه که میخوانند توجه کافی نمیکنند. یک راه بهتر برای علامتگذاری، مشخص کردن فقط چند کلمهی کلیدی در هر صفحه میباشد. اگر صفحات زیادی از یک کتاب نیاز به هایلایت ندارد چسباندن برگه روی صفحههای دارای هایلایت تا حد زیادی به فرایند مطالعهی کتاب سرعت میبخشد.
فکر کردن در مورد معنی متن بسیار مهم است. متن هایلات شده باید با توجه به شیوهی ارتباط آن با هدف، اینکه چرا باید به ذهن سپرده شود و این که چگونه با بخشهای مهم متن در ارتباط است، چند بار تکرار شود. برای هر چند پاراگراف یا چند صفحه (با توجه به تراکم متن) خواننده باید توقف کند و از خود سوال بپرسد تا مطمئن شود که بخشهای مهم را به ذهن سپرده است. نوتبرداری از این بخشها پس از آن که خوانده شد، میتواند یک کمک مهم برای شکلدهی حافظهی کوتاه مدت و برای مطالعات بعدی باشد. این که چنین نوتبرداریهایی از حافظهی جاری انجام شود و نسبت به مطلبی که خوانده شد مورد بررسی قرار گیرد به صورت قابل ملاحظهای به شکلدهی حافظه کمک میکند.
۵) تصویر مجسم کنید
یک تصویر نمیتواند ارزش هزار کلمه را داشته باشد اما قطعا میتواند چندین گروه کلمه را در خود جای دهد. علاوه بر این، به ذهن سپردن تصویر بسیار سادهتر از کلمات است. خواننده میتواند از مجسمکردن تصاویری در مورد معنی متن به خوبی بهره ببرد. اگر به عنوان مثال از کلمات کلیدی هایلایتشده به عنوان نقطهی شروعی برای تصورات ذهنی استفاده شود برای به ذهن سپردن مطلب بسیار مفید خواهد بود. کافیست کلمات کلیدی را تشخیص داده و متناسب با آن تصویری را در ذهن خود مجسم کنید. ایجاد یک تصویر ذهنی بر اساس تیترهای مطلب نیز گاهی اوقات میتواند مفید باشد. مزیت این روش این است که تصاویر را هنگامی که به گروههای مشابه دستهبندی میشوند راحتتر میتوان به یاد آورد.
تصورات ذهنی تنها راه به ذهن سپردن مطلبی که میخوانید نیست. بازیگران برای حفظ کردن دیالوگهای شان از روش دیگری استفاده میکنند. بازیگر “وارد نقش میشود” و متن را به صورت عمیق میخواند. میتوان گفت این کار به صورت خودکار برای بازیگر حافظه ایجاد میکند. وقتی برای یادگیری یک متن از تصورات استفاده میشود این طور به نظر میآید که از بیرون به آن نگاه شده تا چیزی به ذهن سپرده شود. از طرف دیگر در مورد بازیگران میتوان گفت که از داخل به متن نگاه میشود تا چیزی تجربه شود. بازیگران به معانی عمیق متن توجه میکنند که این کار سبب میشود به تکتک کلمات توجه داشته باشند. به عنوان مثال آنها باید بفهمند که چرا شخصیت شان برای بیان منظور خود از یک سری کلمات خاص استفاده میکند. این کار همچنان نیز یک فرایند مرتبطسازی است با این تفاوت که بازیگران کلمات را با معنی و مفهوم واقعی مرتبط میکنند نه تصورات ذهنی ساختگی.
هر دو روش نیاز به پشتکار دارد. باید در مورد آنچه که میخوانید خوب فکر کنید زیرا همین کار به شما کمک میکند تا آنچه را که خواندهاید به یاد بیاورید. برای اثبات این روش میتوانید دوباره به عکسهای این مقاله نگاه کنید تا متوجه شوید که چقدر راحت میتوانید عکسها را به یاد آورید و این که تصاویر مرتبط با هر بخش چقدر برای یادآوری مطلب مفید است.
۶) در حین خواندن، تمرین کنید
متن را در بخش های کوتاه بخوانید (بسته به تراکم متن، هر بخش میتواند شامل چند پاراگراف یا چند صفحه باشد) و در تمام این مدت در مورد مفهوم و معنی آنچه میخوانید فکر کنید.
برای تمرین ببینید چند تصویر ذهنی میتوانید بسازید. در صورت لزوم میتوانید از تیترها و کلمات هایلایت شده برای تقویت تصویرهای ذهنی استفاده کنید. تصاویر ذهنی را هر روز یا تقریبا چند روز اول مرور کنید.
در مورد محتوای هر بخش بر حسب این که چگونه پاسخگوی هدف است فکر کنید. دربارهی مطلب مورد نظر چنین سوالاتی را از خود بپرسید: “این اطلاعات چگونه مناسب آن چه که میدانم و نمیدانم می باشد؟ چرا نویسنده چنین چیزی گفته؟ آیا متوجه میشوم معنی این چیست؟ دلیلش چیست؟ آیا نظریهها یا نتیجهگیریها را قبول دارم؟ چرا؟ فایدهاش چیست؟ چه مقدار از این مطلب را باید یاد بگیرم؟” در مورد متن نظریه بسازید.
این کار به شما کمک میکند تا آن چه ذکر نشده نیز مورد توجه تان قرار گیرد. برای انجام این کار باید مطالبی که میخوانید را در حافظهی جاری خود نگه دارید. این کار نه تنها به یادگیری کمک میکند بلکه سبب میشود به درک خلاقانهای در مورد مطلب مورد نظر دست پیدا کنید. به طور خلاصه میتوان گفت فکر کردن نه تنها باعث تقویت شکلدهی حافظه میشود بلکه سبب فهم آن نیز میگردد.
۷) مطالعه را در گسترهی توجه انجام دهید
توجه کردن، بخش اصلی یادگیری است. خواندن هنگامی که نمیتوانید تمرکز کنید فقط اتلاف وقت است. چون اکثر مردم گسترهی توجه کوتاهی دارند نباید برای بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در هر بازه یک مطلب سنگین را بخوانند. (گسترهی توجه به مدت زمانی گفته میشود که فرد میتواند بدون آن که حواسش پرت شود، روی موضوعی تمرکز کند) بعد از هر بازه، افراد باید خواندن را متوقف کرده و در مورد آن چه که خواندهاند از خود سوال کنند.
در انتها، افراد بایستی میزان توجه خود را بهبود بخشند تا بتوانند برای بازههای طولانیتری تمرکز داشته باشند.
۸) به محض این که خواندن تان تمام شد، تمرین کنید
پس از پایان مطالعه، آن چه را که یاد گرفتید، تمرین کنید. از حواسپرتی و انجام همزمان چند کار بپرهیزید زیرا این موارد فرایند تحکیم حافظه را که سبب فعال شدن حافظهی بلند مدت میشود دچار مشکل میکند. به سوالات مطرحشده در بخش “در حین خواندن، تمرین کنید” دوباره پاسخ دهید.
یک روز پس از آن که مطلب را خواندید حداقل دو بار در مورد آن فکر کرده و آن را تمرین کنید. برای دو یا سه روز دیگر حداقل یک بار دیگر تمرین کنید.
منبع : sharpbrains
8 Tips To Remember What You Read
Despite television, cell phones, and Web “twitter,” traditional reading is still an important skill. Whether it is school textbooks, tech manuals at work, or regular books, people still read, though not as much as they used to. One reason that many people don’t read much is that they don’t read well. For them, it is slow, hard work and they don’t remember as much as they should. Students, for example,may have to read something several times before they understand and remember what they read.
Why? You would think that schools teach kids how to read well. Schools do try. I work with middle-school teachers (see http://peer.tamu.edu) and they tell me that many students are 2–3 years behind grade level in reading proficiency. No doubt, television, cell phones, and the Web are major contributors to this problem, which will apparently get worse if we don’t emphasize and improve reading instruction.
Some of the blame can be placed on the fads in reading teaching, such as phonics and “whole language,” which sometimes are promoted by zealots who don’t respect the need for both approaches. Much of the blame for poor reading skills can be laid at the feet of parents who set poor examples and, of course, on the youngsters who are too lazy to learn how to read well.
For all those who missed out on good reading skills, it is not too late. I summarize below what I think it takes to read with good speed and comprehension.
1. Read with a purpose.
2. Skim first.
3. Get the reading mechanics right.
4. Be judicious in highlighting and note taking.
5. Think in pictures.
6. Rehearse as you go along.
7. Stay within your attention span and work to increase that span.
8. Rehearse again soon.
1) Know Your Purpose
Everyone should have a purpose for their reading and think about how that purpose is being fulfilled during the actual reading. The advantage for remembering is that checking continuously for how the purpose is being fulfilled helps the reader to stay on task, to focus on the more relevant parts of the text, and to rehearse continuously as one reads. This also saves time and effort because relevant items are most attended.
Identifying the purpose should be easy if you freely choose what to read. Just ask yourself, “Why am I reading this?” If it is to be entertained or pass the time, then there is not much problem. But myriad other reasons could apply, such as:
o to understand a certain group of people, such as Muslims, Jews, Hindus, etc.
o to crystallize your political position, such as why a given government policy should be opposed.
o to develop an informed plan or proposal.
o to satisfy a requirement of an academic course or other assigned reading.
Many of us have readings assigned to us, as in a school environment. Or the boss may hand us a manual and say “Here. We need you to read this.” Whether the order comes from a teacher or boss, we need to ask, “What do you want me to learn from this?” In the absence of such guidance, you should still formulate your best guess about what you should learn and remember from the reading.
2) Skim First
Some reading tasks require no more than skimming. Proper skimming includes putting an emphasis on the headings, pictures, graphs, tables, and key paragraphs (which are usually at the beginning and the end). Depending on the purpose, you should slow down and read carefully only the parts that contribute to fulfilling the reading purpose.
Even material that has to be studied carefully should be skimmed first. The benefits of skimming first are that the skimming: 1) primes the memory, making it easier to remember when you read it the second time, 2) orients the thinking, helping you to know where the important content is in the document, 3) creates an overall sense and gestalt for the document, which in turn makes it easier to remember certain particulars.
Browsing on the Internet encourages people to skim read. The way content is handled on the Web is even causing writers to make wider use of Web devices, such as numbered or bulleted lists, sidebars, graphics, text boxes and sidebars. But the bad news is that the Web style makes it even harder to learn how to read in-depth; that is, the Web teaches us to skim, creating bad reading habits for in-depth reading.
3) Get the Mechanics Right
For in-depth reading, eyes need to move in a disciplined way. Skimming actually trains eyes to move without discipline. When you need to read carefully and remember the essence of large blocks of text, the eyes must snap from one fixation point to the next in left– to right-sequence. Moreover, the fixations should not be one individual letters or even single words, but rather on several words per fixation. There are reading-improvement machines that train the eyes to fixate properly, but few schools use them. I know from personal experience with such machines that they can increase reading speed markedly without a cost in lower comprehension. Poor readers who stumble along from word to word actually tend to have lower comprehension because their mind is preoccupied with recognizing the letters and their arrangement in each word.That is a main reason they can’t remember what they read. Countless times I have heard college students say, “I read that chapter three times, and I still can’t answer your questions.” When I ask thought-provoking questions about the material, they often can’t answer the questions because they can’t remember the meaning of what they read. Even with straightforward simple memorization questions, they often can’t remember, because their focus on the words themselves kept them from associating what their eyes saw with their own pre-existing knowledge and thus facilitating remembering. In short, to remember what you read, you have to think about what the words mean.
I am not arguing against phonics, which in my view is vital for the initial learning of how to read. But phonics is just the first step in good reading practice. At some point, the reader needs to recognize whole words as complete units and then expand that capability to clusters of several words.
Among the key tactics for good mechanics of reading, I list the following:
o Make eye contact with all the text not being deliberately skimmed
o See multiple words in each eye fixation
o Strive to expand the width of each eye fixation (on an 8.5″ width, strive for three fixations or eventually two per line). This skill has to be developed in stages. First, learn how do read at five or six fixations per line. Then work on four per line. Then three.
o Snap eyes from one fixation point to another (horizontal snaps on long lines, vertical snap if whole line in a column can be seen with one fixation).
Learning how to do this takes practice. If you can’t do it on your own, consider formal training from a reading center.
4) Be Judicious in Highlighting and Note Taking
Use a highlighter to mark a FEW key points to act as the basis for mental pictures and reminder cues. Add key words in the margins if you don’t find useful clues to highlight.
Almost all students use highlighter pens to identify key parts of a text. But many students either highlight too much or highlight the wrong things. They become so preoccupied in marking up the book that they don’t pay enough attention to what they are reading. A better approach is to highlight just a few key words on a page. If many pages don’t require highlights, sticky tabs on pages with highlights can greatly speed a study process for whole books.
It is crucial to think about the meaning of text. Highlighted text needs to be rehearsed in the context of how it fits with the purpose, why it needs to be remembered, and how it fits with important material that preceded it. Every few paragraphs or pages, depending on the information density, the reader should stop and self-quiz to make sure the important material is being memorized. Making outline notes of such material after it is first read can be an important rehearsal aid for forming immediate memory and for later study. The act of creating such an outline from working memory, and checking it against the content just read, supports memory formation in very powerful ways.
5) Think in Pictures
A picture may not be worth a thousand words, but it can certainly capture the essence of dozens of words. Moreover, pictures are much easier to memorize than words. Those memory wizards who put on stage shows owe their success (as do card counters in casinos) to use of gimmicks based on mental pictures. Ordinary readers can use to good effect the practice of making mental images of the meaning of text. The highlighted key words in text, for example, if used as a starting point for mental pictures, then become very useful for memorization. One only has to spot the key words and think of the associated mental images. Sometimes it helps to make mental images of headings and sub-heads. Pictures also become easier to remember when they are clustered into similar groups or when they are chained together to tell a story.
Mental pictures are not the only way to facilitate memory for what you read. I understand that actors use another approach for memorizing their lines for a play, movie, or TV show. Actors “get into the part” and study the meaning of the script in depth, which seems to produce memory automatically for them. When the same script is memorized with mental images, it appears that the text is being looked at from the outside, as something to be memorized. Actors, on the other hand, appear to be looking at the same text from the inside, as something to be experienced. The actors probe the deep meaning of the text, which inevitably involves attending to the exact words. For example, they seem to explore why their character would use a given set of wordsto express a particular thought. This is still a process of association, except that actors are associating words with real meaning and context as opposed to contrived visual image meaning and context.
Both approaches require engagement. The reader has to think hard about what is being read, and that is what helps you to remember what is read. As a test to prove my point, after you have go back and look at the seven pieces of clip art in this article. Notice how quickly you can memorize the clips. Then surprise yourself at how much they help you remember about the associated section of this article.
6) Rehearse As You Go Along
Read in short segments (a few paragraphs to a few pages, depending on content density), all the while thinking about and paraphrasing the meaning of what is written.
To rehearse what you are memorizing, see how many of the mental pictures you can reconstruct. Use headings and highlighted words if needed to help you reinforce the mental pictures. Rehearse the mental pictures every day or so for the first few days after reading.
Think about the content in each segment in terms of how it satisfies the purpose for reading. Ask yourself questions about the content. “How does this information fit what I already know and don’t know? Why did the author say that? Do I understand what this means? What is the evidence? Do I agree with ideas or conclusions? Why or why not? What is the practical application?” How much of this do I need to memorize?” Apply the ideas to other situations and contexts. Generate ideas about the content.
It also helps to focus on what is not said. To do that you also have to keep in working memory what was said. This not only helps memory, but you get the opportunity to gain creative insights about the subject. In short, thinking not only promotes memory formation but also understanding.
7) Operate Within Your Attention Span
Paying attention is central to memorization. Trying to read when you can’t concentrate is wasting time. Since most people have short attention spans, they should not try to read dense material for more than 10 or 15 minutes at a time. After such a session, they should take a break and quiz themselves on what they just read.
Ultimately, readers should discipline their attention so they can concentrate for longer periods.
8) Rehearse Soon After Reading Is Finished
At the reading session end, rehearse what you learned right away. Avoid distractions and multi-tasking because they interfere with the consolidation processes that enable longer-term memory. Answer again the questions about content mentioned in the “Rehearse As You Go Along” section.
Think about and rehearse what you read at least twice later that day. Rehearse again at last once for the next 2–3 days.
In Summary
1. Read with a purpose.
2. Skim first.
3. Get the reading mechanics right.
4. Be judicious in highlighting and note taking.
5. Think in pictures.
6. Rehearse as you go along.
7. Stay within your attention span and work to increase that span.
8. Rehearse again soon.