شاید شما در خصوص چگونگی فعال و سودمند شدن راهنماییها و ترفندهایی خوانده باشید، میلیونها برنامه و کار در این مسیر انجام داده باشید و بارها به خودتان قول داده باشید که چرخه تنبلی را بشکنید، اما هرگز تغییر مورد نظر رخ نداده است. اگر احساس میکنید در گروه افراد تنبل قرار دارید و به دنبال راه فراری از این وضعیت هستید در این مقاله توضیحات سادهای برای شما آمده است.
تعیین کنید که آیا شما واقعا فرد تنبلی هستید یا گاهی تنبلی فعالیتهای شما را تحت الشعاع قرار میدهد.
بسیاری از افراد فعال زمانی که وقت آزادی را استراحت میکنند و یا پروژهای برای انجام دارند که هنوز پایان نیافته است، خود را فردی تنبل تلقی میکنند. در فرهنگ «پرمشغله» ما انجام کاری که از آن لذت میبرید گناه کبیره محسوب میشود. بنابراین همه به آسانی میتوانند خود را متقاعد کنند که تمرکز کافی روی کار ندارند، به اندازه کافی فعالیت نمیکنند و سودمند نیستد. قبل از این که سعی خود را در رفع معضل تنبلی آغاز کنید رفتارهای خود را مرور کنید و مطمئن شوید مشکل شما تنبلی است.
روانشناس لئون اف سلتزر پیشنهاد داده است که واژه تنبل از واژگان جامعه مدنی حذف شود یا حداقل در توصیف شخصیت یک فرد از این واژه استفاده نشود. وی توضیح داد زمانی که فرد مشکلاتی در زمینه نظم و انضباط، انگیزه، احساس سلامتی و شادابی و … دارد پنهان کردن این معضلات در پس لغت تنبلی موجب میشود که تشخیص و بهبود فرد دشوارتر شود. او میگوید:
«تجربه من چه به عنوان یک فرد عادی و چه یک درمانگر من را به این نتیجه رسانده است که استفاده از واژه تنبلی به عنوان توضیح یک رفتار یا شخصیت انسانی بیفایده است. تنبل نامیدن یک فرد یا نکوهش و به واسطه این خصلت یا حتی مثلا اخراج او از کار بواسطه تنبلی تنها یک بازی کلامی و سادهترین راه برای توصیف عدم علاقه یا عدم فعالیت یک فرد در حوزهای خاص است. در چنین حالتی از دید من تنبلی بیشتر با فرد توصیف کننده تناسب دارد تا فرد توصیف شونده. به صورت خلاصه، از دید من این توصیف تحقیرکننده که معمولا به عنوان وضعیت پیشفرض یک فرد مورد استفاده قرار میگیرد، تا حدودی به درستی درک نشده است.»
اگر تنبلی در واقع هیاتی بیفایده از یک مشکل دیگر است، بهتر است شروع به شناسایی آن مشکل اصلی کنید. سعی کنید به کمک برخی نرمافزارهای ردیابی زمان بفهمید که وقت خود را چگونه صرف میکنید. یا مثلا به سادگی در یک برنامه صفحه گسترده (مثلا اکسل) به مدت یک هفته یادداشت کنید که هر ساعت خود را چگونه میگذرانید، زمانی که دادهها جمع شدند نوبت به تقسیم مشکل به دستههای مختلف است:
- نظم و انضباط شخصی: اگر برنامه مشخصی دارید اما در زمان مهین شده نمیتوانید آن را انجام دهید شاید در نظم زمانی و اولویتبندی کارها مشکل دارید. در این صورت راهحلهایی به شما کمک میکنند که شامل ترفندهایی باشند که از پرت شدن حواس شما جلوگیری کنند و یا راههایی که برای تقویت اراده و تمرکز شما تاثیرگذار باشند.
- انتظارات غیرواقعی: اگر برنامه مشخصی دارید و موفق به انجام آن شدهاید اما هنوز احساس تنبلی میکنید، احتمالا بیش از حد به خودتان سخت میگیرید. همه ما میخواهیم کارها انجام شود اما فراموش نکنید که بهتر است هر از چند گاهی کمی از سرعت کارها بکاهید و کمی آرامش داشته باشید.
- انگیزه: اگر برنامه شما خالی است یا اکثر زمانها را به خواب یا تفریح میپردازید احتمالا مشکل انگیزه دارید. مشکل بیانگیزهگی که همه ما در بازه زمانی خاصی آن را تجربه کردهایم ممکن است به این دلیل باشد که نمیدانیم از زندگی چه میخواهیم و یا شاید در حال دستوپنجه نرم کردن با افسردگی هستیم.
بدیهی ست که نحوه برخورد شما با تنبلی بستگی به عامل اصلی ایجاد آن دارد و برای هر فرد منحصر به خودش است. مستقل از اینکه راهحل خاص مورد نظر شما چیست، زمانی را صرف بررسی نقاط ضعف خود کنید و با یک برنامه روی تقویت این نقاط کار کنید.
یاد بگیرید چگونه برای کار خود ارزش قایل شوید
طنز وحشتناکی که در فرهنگ کسب و کار فعلی وجود دارد این است که اغلب ما از کاری که میکنیم نفرت داریم. هرچند به سختی میتوان پذیرفت اما کار میتواند لذتبخش و سودمند باشد حتی زمانی که شغل افسانهای و دلخواهتان را ندارید. یادگیری درک «ارزش ذاتی کار کردن» خود یک مهارت است که بهبود و توسعه آن نیاز به صرف زمان و تمرین دارد. به هر حالت طرز فکر شما در خصوص کارتان تاثیر مستقیمی بر میزان کاری که انجام میدهید خواهد داشت.
اریکا اندرسون یکی از نویسندگان Forbes اشاره میکند اگر اطراف شما در محیط کار از افرادی پرشده که از کار خود ناراضی هستند و مدام شکایت میکنند، از آنها فاصله بگیرید. نگرش شما میتواند توسط مکالمات منفی آنها شکل بگیرد از همه مهمتر آن است که شما هرگز از این افراد چیزی در خصوص نکات مثبت و مزایای کار نمیشنوید. اریکا میگوید:
«در هر سازمانی همیشه افرادی وجود دارند که با شوق فراوان همه چیز را تخریب میکنند. از آنها می شنوید که رئیس شما فرد احمق و نالایقی است، شرکت از پرسنل خود بیش از حد توقع کار دارد، بقیه کارمندان گروهی ابله هستند، اوقات استراحت و مرخصیها کم است و یا کار در این شرکت مسخره و غیرکارآمد است. گرچه در همه این صحبتها حسی حق به جانب و خودخواهانه وجود دارد، اما به تدریج حس بازندگی و نارضایتی این افراد بر رویکرد شما تاثیر میگذارد و در طولانی مدت شما هم ناراضیتر خواهید شد. شنیدن مداوم نکات منفی موجب میشود شما نقاط قوت موجود در محیط کار خود را نبینید و در نهایت نسبت به خودتان حس بدی پیدا میکنید و ندایی در درونتان میگوید که وقتی محیط کار و همکاران من این اندازه آزاردهنده هستند من برای چه هنوز اینجا کار میکنم؟ وقت خود را در محیط کار با همکارانی بگذرانید که دید متعالی نسبت به شرایط کاری دارند این امر میتواند تاثیر چشمگیری بر احساس شما نسبت به کارتان داشته باشد.»
نگرش بدبینانه در مورد کار، کمکی به بهرهوری شما نمیکند. سعی کنید برای تنظیم طرز فکر و نگرش خود تمرینهای زیر را انجام دهید:
- مزایای محل کار خود را بنویسید: مستقل از شرایط محل کار و نوع کاری که انجام میدهید حتما نقاط مثبتی وجود دارد. اگر این طور نبود هیچ کس کار نمیکرد! چند دقیقه وقت بگذارید و مزایای کار خود را لیست کنید. شاید نقاط مثبت و مورد رضایت شما برای مثال چکهای حقوقی کامل و به موقع، تمیزی محیط کار و لباسهای فرم پرسنل و یا چیزهایی از این قبیل باشد هیچ موردی را از قلم نیندازید.
- پیدا کنید که چه زمانی از کار کردن لذت میبرید: به جز زمانی که شما درگیر یک مشکل عاطفی عمیق هستید، قطعا لحظاتی در کار شما وجود دارد که میتوانید از آن لذت ببرید. وقتی که این لحظات اتفاق میافتد سعی کنید کار را متوقف کنید و آن را برای خودتان توصیف کنید یا برای دوست یا همکار خود تعریف کنید. صحبت درباره آن لحظات کمک میکند که آن را بهتر به خاطر داشته باشید. مشخص کردن عمدی زمانهایی که از کارتان لذت میبرید میتواند در پاسخ به این پرسش اساسی که «باید با زندگیام چه کار کنم؟» هم به شما کمک کند.
- تفکر خود را در خصوص کار تغییر دهید: اگر در خصوص کاری که می کنید احساس بدی دارید طرز تفکر خود را تغییر دهید. به خود یادآوری کنید که کار کردن (فی نفسه) ارزشمند است. عمدا لبخند بزنید. درست مانند زمانی که با هر مشکل دیگری روبرو میشوید، نحوه برخورد شما با کار هم بر درکی که از کار دارید اثر میگذارد.
در نهایت هیچ کس نمیتواند شما را وادار کند تا از کار کردن لذت ببرید. اما اگر به طور مداوم با افکار منفی مبارزه کنید و به روی آینده خود تمرکز کنید میتوانید طرز فکر خود را تغییر دهید. اگر هنوز هم برای شروع کار مشکل دارید از این چک لیست سه تایی استفاده کنید.
عادات خود را متوقف کنید
اگر وقتی از سرکار به خانه میروید کلید خود را روی میز میاندازید، روی کاناپه لم میدهید و شروع به تماشای تلویزیون میکنید در واقع خود را برای یک غروب و شب غیرفعال آماده کردهاید. اگر صبحها اولین کاری که میکنید چک کردن شبکههای اجتماعی و ایمیلتان است بهترین ساعات روز خود را هدر میدهید.
برای متوقف کردن این چرخه کاری کنید که انجام روتین آن برایتان سختتر شود. اگر عادت دارید که بعد از آمدن به منزل یکراست به سمت نیمکت روبروی تلویزیون بروید بهتر آن است که تلویزیون خود را از برق بکشید. در واقع با روشن نبودن تلویزیون خیلی زودتر از نیمکت جدا میشوید و به فعالیت میپردازید. اگر شما فیسبوکتان را مدام از روی گوشی تلفن چک میکنید، اپ فیسبوک را از روی گوشی خود پاک کنید. هر چند که میتواند برای شما ناراحت کننده باشد اما این اختلال در روال معمول زندگی کمکم عادات بد را از شما دور کرده و عادتهای جدید را جایگزین آنها میکند.
برای توسعه عادات جدید مشخص یک زنجیره رفتاری ایجاد کنید.
جاده بیحوصلگی و بیحالی را نیت و امیدهای واهی هموار میکند. همه افراد میگویند که «از فردا کار بیشتر یا بهتری انجام خواهم داد». مشکل این عهد و پیمان شخصی آن است که مبهم و وابسته به احساسی است و فردا هم به دوباره همان احساسی را خواهید داشت که امروز دارید.
راه بهتر برای تغییر عادات آن است که وظایف جدیدی را در کنار روال موجود برای خود مشخص کنید. در وبلاگ u99 توضیح داده شده است که تغییرات اندک در عادات بهتر از یکسری تغییرات اساسی بلندپروازانه است. تغییرات کوچک در طول زمان منجر به پیشرفتهای قابل توجهی میشود.
«مثلا به جای این که بگویید خانهام را تمیزتر نگه خواهم داشت به این سمت بروید که با خود بگویید وقتی به خانه رسیدم، لباسهایم را عوض میکنم و اتاقها و آشپزخانه را تمیز میکنم. مطالعات متعدد تایید میکند که این روش موفق با تکیه بر اراده فرد میتواند تاثیرگذار باشد. بنابراین دفعه بعد که نیت کردید غذای سالمتری بخورید به جای تصمیم کلی به خود بگویید اگر وقت ناهار شد فقط گوشت و سبزیجات میخورم.»
به هر حالت تنبلی و بی حالی هم یک عادت است با شکستن عادات قدیمی او ایجاد رفتارهای جدید میتوانید مانند نرم جدید جامعه فرد فعالی باشید. اگر هنوز دقیقا نمیدانید که روز خود را چگونه بگذرانید، نیاز به انگیزهای دارید تا مسیر حرکت را به شما نشان دهد.
ثابتقدم باشید و پیشرفتهای خود را بررسی کنید
هنگامی که شما تصمیم به ترک تنبلی گرفتید، به این تصمیم بچسبید. تنبلی از کوچکترین سستیها در اراده شما سواستفاده کرده و نیرو میگیرد. مانند ترک اعتیاد تنها یک روز، و یک لغزش کافی است تا دوباره بازگردد. ممکن است شکست بخورید و چند روز به روال سابق برگردید، اما بر اراده خود تکیه کنید و به روال صحیح بازگردید. به یاد داشته باشید تنبلی یک عادت است نه یک ویژگی شخصیتی.
یکی از راههای موثر برای این کار استفاده از برنامههای ردگیری هدف یا goal tracker است. در این برنامهها شما اهداف خود را مشخص میکنید و زمانی که به هدف مورد نظر رسیدید، آیتم یادآوری هدف را خاموش میکنید. استفاده از این برنامه دو مزیت اصلی را برای شما فراهم میکند: اول این که به شما یادآوری میکند که چه کاری را باید انجام دهید و به شما کمک میکند در قبال کارهای خود مسئول و پاسخگو باشید. در ثانی و شاید مهمتر از مورد قبلی این که به شما نشان میدهد که تا چه اندازه در رسیدن به اهداف خود موفق شدهاید.
برای همه ما پیش آمده است که به مرور زمان عاداتی را از ترک کرده باشیم بدون این که حتی خودمان متوجه شویم. به همین دلیل است که لیست کردن عادتها میتواند سودمند باشد. مرور گاه به گاه این لیست و عادتهایی که ترک کردهاید و حتی عادتهای مثبتی که به زندگی امروز شما اضافه شده است میتواند برای شما انگیزه مضاعف ایجاد کند. زمانی که شما متوجه میشوید که به هدف خود رسیدهاید زمانی که از پیشرفت خود احساس خوشحالی و رضایت میکنید و با نگاه به آینده به مسیر خود ادامه میدهید این زمان تنبلی در وجود شما مرده است.
منبع : lifehacker via 1pezeshk
How to Overcome Your Own Laziness
How to Overcome Your Own Laziness
You read productivity tips, you’ve used a million to-do list apps, and you promise yourself every month that you’re going to start being productive, but it never happens. Here’s how to break the cycle when you feel like your problem is just plain laziness.Determine If You’re Really Lazy, or Just Overwhelmed
Many active and productive people self-identify as “lazy” because they spend free time relaxing, or have projects they want to do but haven’t finished. In the cult of “busy”, doing things you enjoy is a cardinal sin, so it’s easy to convince yourself that you’re not focused, productive, or active enough. Before you try to fix your laziness, step back and try to identify your real issue.
Psychologist Leon F. Seltzer suggests that we consider eliminating the word “lazy” from our vocabulary entirely. Or, at the very least, avoid using it to describe someone’s entire personality. He explains that, while we may lack self-discipline, motivation, or a healthy sense of rewards, disguising those problems as “laziness” only makes it harder to fix them:
“My experience, both as an individual and therapist, has led me to conclude that laziness as an explanation of human behavior is practically useless. Referring to—or rather, disparaging, or even dismissing—a person as lazy seems to me a glib and overly simplistic way of accounting for a person’s apparent disinterest or inertia. And resorting to this term to categorize a person’s inactivity suggests to me a laziness more on the part of the describer than the person described. In short, I view this pejorative designation as employed mostly as a “default” when the person talked about is not particularly well understood.”
If laziness is an unhelpful characterization of a different problem, start by identifying what your issue actually is. Try out some time tracking software to see where you spend your time. Or you can simply use a spreadsheet and write down what you do, hour by hour, for a week. Once you’ve got some data, break down the underlying problem into a few categories:
Self-discipline: If your schedule is packed, but you’re not getting as much done as you could or should in that time, you may have a self-discipline problem. Solutions may involve removing distractions, but you may also need to find ways to boost your willpower.
Unrealistic expectations: If your schedule is packed and you’re actually getting stuff done, but you still feel lazy, your problem could be that you’re being too hard on yourself. We all want to get stuff done, but don’t forget to slow down every once in a while.Motivation: If your schedule is pretty empty, or a majority of your time is spent on sleep or leisure activities, motivation could be the problem. Motivation problems can range from not knowing what to do with your life to battling depression, but everyone deals with it in some form eventually.Obviously, how you deal with “laziness” will depend on what the underlying issues are. And these issues aren’t mutually exclusive, either. No matter what, you’ll need to tailor any solution to your specific needs. Take time to examine your own weaknesses and come up with a plan that works for you.
Learn How to Value Your Work
12
The terrible irony of our uber-busy culture is that we often hate our work. As strange as it may be to accept, work can actually be enjoyable and rewarding, even if you don’t find some mythical “soul mate” job. Learning to appreciate the value of work for its own sake is a skill that takes time and practice to develop. However, your mindset about work will have a drastic effect on how much you get done.
As Forbes contributor Erika Anderson points out, if you’re surrounded by people who hate their work and can’t stop complaining about it, stop hanging around them. Your attitude can be brought down by negative conversation, and more importantly, you never hear about any benefits:
In every organization, there will always be some people who take great delight in trashing everything. Ultimate cynics, they’ll regale you with stories of how the boss is an idiot, the company is out to get you, the rest of the employees are chumps, and the work is ridiculous and meaningless. While there’s a certain mean-spirited, self-righteous satisfaction in taking the everyone’s-a-loser-but-us approach, in the long run it will just make you more unhappy. Hearing only the negatives about your workplace makes it hard to see the positives that may exist, and it ultimately will make you feel worse about yourself (if this place and these people are so awful, why am I still here?). Spending time with colleagues who have a more balanced view can dramatically shift your emotional response to your job.
Cynical attitudes about your work do nothing to help your productivity. To get back on track, try some exercises to adjust your mindset:
Write a list of benefits. There are always benefits to doing work (otherwise, why would anyone do it?) so take a minute to appreciate them. If you get satisfaction from having a stack of clean laundry, an empty email inbox, or a full paycheck, take time to note it.
Savor the times you enjoy working. Unless you’re dealing with deeper emotional issues, there are probably some moments when you actually enjoy your work. When that happens, pause (if you can) and describe the moment to yourself or let someone else know. Externalizing it can help you remember it later. Intentionally spotting the moments you like your work can also help with those dreaded “What should I do with my life?” questions.Reframe what “work” is in your mind. While you’re getting stuff done, if you’re feeling miserable about it, counter your own thoughts. Remind yourself that work is worthwhile. Smile on purpose. Just like when you’re dealing with failure, how you treat work sets you up for how you will experience it.Ultimately, no one can make you enjoy work. But if you actively fight the urge to be negative about it, rather than indulge it, you can turn your mindset around. The quickest way to get more done is to look forward to doing it. If you’re still having trouble looking for a way to start, try filling out this three task checklist to keep it simple.
Disrupt Your Habits
If the first thing you do when you come home is throw your keys on the coffee table, lay down on the couch and turn on the TV, you set yourself up for an unproductive evening right off the bat. Similarly, if you check Facebook or even email first thing in the morning, you might be wasting your best hours.
To interrupt the cycle, make it harder to go about your usual routine. If you head straight for the couch when you get home, unplug your TV at night. If you check Facebook too often, uninstall the app from your phone. Even if it’s just a little inconvenience, disrupting your usual triggers can create a break in your muscle memory and kickstart a new habit.
Create Behavior Chains to Develop Specific New Habits
The road to lethargy is paved with wishful intentions. Everyone has said “I’m going to get more done tomorrow.” The problem with this promise is that it’s vague and depends entirely on you feeling the same way tomorrow that you do now. Except, you know that you won’t. You’ll feel just as unmotivated when you get wake up tomorrow as you did today.
A better way to change is to give yourself specific tasks that are attached to your existing routine. As productivity blog 99U explains, slight alterations to your habits are better than overly ambitious total overhauls. Small behavior changes lead to significant improvements over time:
For instance, instead of “I will keep a cleaner house,” you could aim for, “When I come home, I’ll change my clothes and then clean my room/office/kitchen.” Multiple studies confirm this to be a successful method to rely on contextual cues over willpower. So the next time you decide to “eat healthier,” instead try “If it is lunch time, Then I will only eat meat and vegetables.”
Being lethargic or unproductive is ultimately just a habit. By breaking out of your old habits and creating new ones, you’ll get used to being active as the new norm. Even if you still don’t totally know what to do with your days, you’ll be more motivated to find something to move on to.
Be Consistent and Check Your Progress
Once you get going, stick to it. Laziness, in any form, takes advantage of gaps in your willpower. Much like overcoming an addiction, it only takes one day, one relapse to slip and wind up right back where you started. It’s okay to fail, and you’ll probably miss some days every once in a while, but get back on the horse. Remember, laziness is a habit, not a personality trait.
One effective way to do this is to use a goal tracker. These apps allow you to set specific goals for yourself and mark off when you do them. This provides two major benefits. First, it reminds you what you need to do and helps your past self keep you accountable. Perhaps more importantly, it shows you how often you’ve succeeded.
Many of us can alter our habits without ever changing how we perceive ourselves. That’s why things like done lists can be so useful. Having proof that you’ve built a new habit, or that you’ve improved over time can give you the motivation boost you need to keep going. That moment, when you realize you’ve accomplished your goal, when you’re pleased with your progress and look forward to doing it again is when laziness dies.