تولید خودروهای الکتریکی به قبل از خودروهای بنزینی برمیگردد و اکنون با توجه به آلودگی هوا و گرمایش جهانی بار دیگر شاهد تولید گسترده این خودرو توسط خودروسازان بزرگ جهان هستیم.
اگر بخواهیم به تاریخچه خودروهای الکتریکی نگاهی کنیم، متوجه خواهیم شد که خودروهای برقی پیش از خودروهای بنزینی وجود داشتند، اما با توجه به اینکه برد حرکتی و سرعت آنها بسیار محدود بود، خودروهای بنزینی گوی سبقت را ربودند. اکنون با پیشرفت تکنولوژی شاهد تحول شگرفی در حوزه خودروهای الکتریکی هستیم و با توجه به آلودگی هوا و گرمایش جهانی، خودروسازان بزرگ جهان به تولید خودروهای برقی توجه ویژهای دارند. هماکنون میزان فروش خودروهای الکتریکی با موتور الکتریکی و یا به صورت هیبریدی (ترکیب موتور الکتریکی و بنزینی) در بازارهای مختلف به میزان چشمگیری در حال افزایش است.
نگاهی کوتاه به تاریخچه خودروهای الکتریکی
در بسیاری از مقالهها در خصوص تاریخچه خودروهای الکتریکی به سالهای 1834 یا 1835 اشاره شده است. توماس دیونپورت در سال 1384 یا 1835 یک لوکوموتیو کوچک را که به کمک دو آهنربای الکتریکی نیروی حرکتی خود را تامین میکرد به تولید رساند و حتی آن را در خطوط راهآهن مورد استفاده قرار داد. البته این یک مدل اولیه برای خودروهای الکتریکی محسوب نمیشود و باید آن را یک مدل تراموای شهری الکتریکی دانست که در قرن 21 آن را در سطح شهر مورد استفاده قرار دادند.
سال 1900 را میتوان اوج شهرت خودروهای برقی دانست که در آن سالها حدود یک سوم خودروهای شهرهای بزرگ آمریکا به خودروهای الکتریکی اختصاص داشت. از دلایل استقبال مردم آن زمان به خرید خودروهای الکتریکی میتوان به تجربه یک سواری بیسر و صدا و روشن کردن آسان خودرو اشاره کرد، اما برد حرکتی و سرعت محدود این خودروها مانع فراگیر شدن آن شده بود.
تاریخچه خودروهای هیبریدی
هرچند خودروهای بنزینی دارای معایب مختلفی به ویژه سر و صدای زیادی بودند، اما با هر بار سوختگیری میتوانستند مسافت بسیار بیشتری را نسبت به خودروهای برقی طی کنند. در همین راستا در دهه 1970 تولید خودروهایی با ترکیبی از موتور الکتریکی و بنزینی آغاز شد و اکنون آنها را با نام خودروهای هیبریدی میشناسیم. نخستین خودرو هیبریدی در سال 1974 با نام سیتی کار (CitiCar) توسط شرکت ونگارد سبرینگ (Vanguard-Sebring) به تولید رسید.
خودرو هیبریدی سیتی کار علاوه بر اینکه مزایای زیادی را به همراه داشت، اما یکی از معایب آن سرعت محدودش بود که حداکثر میتوانست حدود 30 مایل در ساعت را بپیماید و با هر بار شارژ شدن نیز فقط حدود 40 مایل را طی میکرد، از این رو برای مشتریانی که به دنبال خودرویی برای مسافرت بودند، گزینه مناسبی محسوب نمیشد. به طور کلی از آن زمان تا به امروز شاهد تحول چشمگیری در صنعت خودروهای برقی بودهایم و خودروسازان طی سالهای اخیرا توانستند بسیاری از معایب این خودروها را رفع کنند و مشتریان زیادی را به محصولات برقی خود معطوف سازند.
خودروهای الکتریکی تسلا
در حال حاضر تسلا مدل 3 به عنوان یکی از پرفروشترین خودروهای تمام الکتریکی در جهان محسوب میشود که با ویژگیهای لوکس خود به محبوبیت بسیاری زیادی دست پیدا کرده است. همچنین یکی دیگر از محصولات تسلاموتورز یعنی تسلا مدل S نیز در حوزه میزان پیمایش با یکبار شارژ در آمریکا رکورددار است. طبق اعلام سایت شرکت تسلا، تسلا مدل اس میتواند 600 کیلومتر را با هر بار شارژ بپیماید، اما ایلان ماسک اعلام کرد این مدل از خودرو که اکنون به تولید میرسد دارای پیمایش 611.5 کیلومتر به ازای هر بار شارژ است.
خودرو برقی هیوندای
هیوندای i30 که خودرو برقی شرکت کرهای هیوندای محسوب میشود از یک موتور 1 لیتری T-GDI بهره میبرد که میتواند قدرتی برابر با 118 اسب بخار را به تولید برساند. همچنین مدل 2020 خودرو هیوندای i30 به دو موتور دیزلی 1.6 لیتری با قدرت 134 اسب بخار و موتور 1.5 لیتری TGDI هیبریدی با قدرت 157 اسب بخار مجهز است.
خودرو برقی جنرال موتورز
با سرمایهگذاری جنرال موتورز خودرو برقی خودران کروز اوریجین (Cruise Origin) به تولید رسید که در آن فرمان، پدالهای گاز، ترمز و پنل روبهروی راننده حذف شده است و سرنشینان به تمام کابین دسترسی دارند. در این خودرو طراحی صندلی در دو ردیف قرار دارد و سرنشینان میتوانند روبهرو یکدیگر بنشینند.