کلروکین (Chloroquine) نوعی داروی ضد مالاریا بوده که از زمان شیوع بیماری کرونا به عنوان یکی از درمانهای احتمالی مورد توجه قرار گرفته است؛ اما مرگ بیماران در جریان آزمایش این دارو تحقیقات را متوقف کرده است.
کلروکین (Chloroquine) از مدتی پیش و با صحبتهای دونالد ترامپ در مورد تاثیر آن در درمان بیماری کرونا، مورد توجه بسیاری از پزشکان و مردم عادی قرار گرفت و تحقیقات گوناگون برای مشخص شدن تاثیر آن در مقابله با کووید 19 انجام شد. با این حال مرگ بیماران در جریان یکی از آزمایشهای این داروی ضد مالاریا در برزیل باعث توقف برخی از تحقیقات شده است. در بررسی این موضوع با ما همراه باشد.
کلروکین و کووید 19
اولین بار در سال 2012 و با شیوع یکی دیگر از ویروسهای خانواده کرونا، مرس، دانشمندان به فکر استفاده از داروی ضد مالاریا برای مقابله با این ویروس دستگاه تنفسی افتادند. در آن زمان کلروکین تاثیر چندانی در مقابله با مرس نداشت و به همین دلیل تحقیقات در مورد آن متوقف شدند. با این حال، شروع پاندمی کرونا باعث شده تا توجهها یک بار دیگر به این دارو جلب شود و پژوهشها در مورد قابلیت کلروکین در جلوگیری از آلوده شدن سلولها توسط کروناویروس جدید شروع شوند.
مصرف این دارو با آثار جانبی جدی همراه بوده و انجمن بهداشت آمریکا در مورد آنتیبیوتیک آزیترومایسین (azithromycin)، داروی کلرکین و همچنین هیدروکسی کلروکین که به عنوان داروی ضد مالاریای امنتر و ضعیفتری شناخته میشود، اعلام کرده که احتمال بروز مشکلات قلبی شدید در مصرفکنندگان وجود دارد. از طرف دیگر کسانی که دچار عارضههای قلبی هستند هم با مصرف داروی مورد نظر در خطر بیشتری قرار میگیرند و حتی احتمال مرگ در این دسته از مصرف کنندگان وجود خواهد داشت.
تحقیق اخیر در مورد تاثیرات داروی ضد مالاریا برای درمان کرونا در برزیل انجام شده بود و افراد مورد آزمایش در آن، در دو گروه دوز کم و دوز زیاد، مقادیر مختلفی از کلروکین را دریافت کرده بودند. در گروه دوز پایین قرار بر این بود که طی مدت پنج روز 2.7 گرم کلروکین به بیماران داده شود و در گروه دیگر هم محققان قصد داشتند تا در دورهای ده روزه، 12 گرم از دارو را وارد بدن بیماران کنند. با این وجود، پس از شش روز تعداد 11 نفر از بیماران هر دو گروه و به خصوص گروه دوز بالا، جان خود را از دست دادند و به همین دلیل قسمت مربوط به دوز بالای تحقیقات متوقف شد.
مدتی پس از اعلام نتایج مربوط به روز ششم و مرگ 11 داوطلب، اعضای تیم تحقیقاتی اعلام کردند که افراد بیشتری در آزمایشها جان خود را از دست دادهاند و به نظر میرسد که دوزهای پایین کلروکین هم مشکلاتی جدی را در بیماران به وجود میآورند.
تمام اینها در حالی بوده که بیمارستانی در فرانسه به تازگی آزمایشهای استفاده از هیدروکسی کلروکین در بیماران کرونا را به دلیل احتمال بروز مشکلات قلبی متوقف کرده است. تحقیقات دیگر هم از خطرات آنتیبیوتیک آزیترومایسین برای سیستم قلب و عروق و همچنین، نبود کارایی لازم برای درمان بیماری کرونا در داروی ضد مالاریا خبر میدهند.
دانشمندان برزیلی سریعا تمامی داوطلبان را به گروه دوز پایین انتقال دادهاند و اعلام شده که تحقیقات گستردهتر و دقیقتری برای مشخص کردن نقش واقعی داروی ضد مالاریا در مقابله با کووید 19 لازم است؛ حتی اگر تحقیقات اخیر منجر به توقف پاندمی نشوند، اطلاعات جمعآوری شده میتوانند نقش مهمی در بررسیهای آینده دانشمندان به هنگام بازگشت بیماری کرونا در ماههای آینده داشته باشند.