مدل شبیهسازی وضعیت قرنطینه کرونا که در دانشگاه ام آی تی آمریکا توسعه یافته، اتفاقات مهم و نگرانکنندهای را در مورد انواع شرایط قرنطینه و اقدامات پیشگیرانه کشورها پیشبینی کرده است.
شرایط قرنطینه کرونا و فاکتورهای دیگر مربوط به کووید 19 در تمامی کشورهای جهان به یک شکل نیست و به همین دلیل، وضعیت این کشورها هم در برخی نمونهها فوقالعاده با یکدیگر متفاوت است. در همین رابطه نوابغ دانشگاه ام آی تی آمریکا در مدلی انواع وضعیتهای قرنطینه بیماری کرونا را شبیهسازی کردهاند و در برخی شرایط فرضی، آیندهای تاریک در انتظار جهان خواهد بود.
مهندسان ام آی تی به کمک شبکه عصبی و اطلاعات واقعی مربوط به وضعیت حال حاضر پاندمی کرونا مدل خود را توسعه دادهاند و از این طریق سعی کردهاند تا تاثیر انواع مختلف اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی کشورها را بر روی وضعیت آینده پاندمی مشخص کنند. در تعدادی از وضعیتهای فرضی تلاشها به شکلی موفقیتآمیز پاندمی را کنترل میکنند و برخی شبیهسازیها هم نتایج امیدوارکنندهای را به همراه نداشتند.
پیشبینی وضعیتهای قرنطینه کرونا
در ابتدا محققان اطلاعات موجود از شهر ووهان چین، مبدا شیوع ویروس کرونا جدید را برای مدل شبکه عصبی خود به کار بردند و با پیشرفت و شیوع بیشتر ویروس، از دادههای ایتالیا، کره جنوبی، ایالات متحده و سایر کشورها هم برای بررسی مدل “SEIR” موجود، مورد استفاده قرار گرفت. کلمه SEIR به چهار وضعیت مشکوک، در معرض خطر، مبتلا و بهبود یافته افراد درگیر با بیماری مربوط است.
پس از 500 مرتبه تکرار آنالیزها و بررسیهای آزمایشی، مدل ام آی تی به حدی از دقت رسید که اطلاعات آن با وضعیت دنیای واقعی تطابق زیادی داشت؛ بر اساس بررسیها و شبیهسازیها، کشورهایی که با سرعت قرنطینه کرونا را به شکلی سختگیرانه اعمال کردند، در مقابله با پاندمی کووید 19 موفقتر بودند و در وضعیت ایالات متحده که اقدامات دولت به آهستگی به قرنطینه شدن کشور رسید، موفقیت کمتری را در جلوگیری از شیوع ویروس شاهد هستیم.
به عنوان مثال پیشبینی ام آی تی نشان میدهد که وضعیت افزایشی ثبت موارد جدید ابتلا با توجه به اقدامات فعلی، در بازه زمانی 15 تا 20 آوریل شروع به توقف میکند؛ اولین نشانههای ثابت ماندن تعداد موارد آلودگی در طول زمان را در این بازه شاهد خواهیم بود و تا رسیدن به چنین وضعیتی تعداد مبتلایان آمریکا به 600 هزار نفر میرسد. البته در حال حاضر از تاریخ 15 آوریل عبور کردهایم و گذشتن آمار مبتلایان ایالات متحده از مرز 700 هزار نفر نشان میدهد که مدل توسعه یافته توسط این محققان دقت بسیار زیادی داشته و وضعیت را به خوبی پیشبینی کرده است.
کاهش شدت قرنطینه
مهندسان ام آی تی گفتهاند که کاهش شدت قرنطینه کرونا در وضعیت کنونی میتواند بسیار زیانبار باشد و باعث افزایش تعداد مبتلایان و یا شروع موج دوم کووید 19 شود. از طرف دیگر سازمان جهانی بهداشت (WHO) هم در رابطه با تغییر وضعیت قرنطینه اعلام کرده که هفتههای آینده در وضعیت اروپا بسیار پراهمیت هستند.
کارشناسان WHO معتقدند که کاهش شدت قرنطینه کرونا تنها در صورت وجود برخی شرایط اولیه امکانپذیر است؛ شرایطی از جمله کنترل وضعیت شیوع در کشورها، افزایش توان بیمارستانها برای پاسخگویی مناسب و کافی به نیاز عموم مردم، اعمال قوانین پیشگیرانه در محیطهای کاری برای از بین بردن هرگونه ریسک ابتلا افراد و برخی معیارهای دیگر که برداشتن قرنطینه بدون در نظر گرفتن آنها میتواند فاجعهبار باشد.