فیسبوک به تازگی مدعی شده است که شرکت NSO Group از سرورهای داخل آمریکا برای جاسوسی از کاربران و هک واتس اپ – WhatsApp استفاده میکند.
در ماه می سال 2019 کارشناسان فیسبوک یک باگ امنیتی در نرم افزار واتس اپ را شناسایی و برطرف کردند به که به مجرمان اینترنتی اجازه میداد تنها با زنگ زدن به گوشی قربانی، هک واتس اپ را انجام داده و بدافزارهای امنیتی را بر روی آن نصب کنند. در آن روش از حفره امنیتی داخل سیستم تماس ویدیویی واتساپ استفاده شده بود و جالب اینجا بود که حتی نیازی به پاسخ دادن به تماس نیز وجود نداشت و تنها با زنگ خوردن اسمارت فون قربانی، امکان نصب نرم افزار جاسوسی فراهم میشد.
در آن زمان حدود هزار و 400 کاربر از جمله ژورنالیستها و فعالان حقوق بشر در حداقل 20 کشور به این بدافزار آلوده شدند. بعدتر در ماه اکتبر شرکت اسرائیلی توسعهدهنده ابزارهای جاسوسی به نام NSO Group که با نام Q Cyber Technologies شناخته میشود، در این حملات مقصر شناخته شد. کمپانی فیسبوک که مالکیت واتس اپ را در اختیار دارد، حالا مدعی است که شرکت NSO Group از سرورهای داخل خاک آمریکا برای هدف قرار دادن کاربران واتس با استفاده از نرم افزار نظارتی Pegasus استفاده کرده است.
سرور میزبانی QuadraNet که داخل لس آنجلس قرار دارد در جریان این حملات بیش از 700 بار مورد استفاده قرار گرفته تا کاربران واتساپ را در بین ماههای آوریل تا می 2019 به این ابزار جاسوسی آلوده کند. همچنین از یک سرور ریموت میزبانی شده توسط آمازون نیز برای راهاندازی این حملات استفاده شده است. در مرحلهی بعدی، فیسبوک ادعای این کمپانی که مدعی است تنها با دولتهای خارجی همکاری مشترک داشته را به چالش کشیده است.
مشتریان دولتی سفارش هک واتس اپ را به NSO Group دادهاند؟
فیس بوک از این شرکت نظارتی در ماه اکتبر شکایت کرد، اما NSO Group تمام اتهامات را تکذیب کرد و اعلام نمود که تنها تکنولوژیهای خود را به مشتریهای دولتی واگذار میکند. اما در حال حاضر با توجه به ادعای جدید فیسبوک که این کمپانی از سرورهای آمریکایی برای اجرای حملات خود استفاده میکند، موضع گروه ان اس او در دادگاه ضعیفتر خواهد شد. زیرا پیشتر آنها مدعی شده بودند که عملیات خود را نمیتوانند در داخل خاک آمریکا به اجرا در بیاورند.
همچنین فیسبوک ادعای شرکت NSO Group که مدعی است پرونده باید به دلیل این که مشتریان دولتی این نهاد نظارتی، برای آن مصونیت قضایی به وجود میآورند، مختومه شود را به چالش کشیده است. فیسبوک بیان کرده که این کمپانی حتی نام یکی از کشورهایی که نرم افزار به آنها فروخته شده است را اعلام نکرده و با توجه به این که هیچ مدرکی در این زمینه وجود ندارد، نقش NSO Group تنها اجرایی بوده است.
در واقع به طور کلی گروه ان اس او تلاش میکند که خود را به دلیل برخورداری از مشتریان دولتی از اتهامات وارده تبرئه نماید، اما فیسبوک خلاف این موضوع را ثابت میکند. حال حاضر پرونده هک واتس اپ همچنان وضعیت پیچیدهای دارد و این شرکت نظارتی با پافشاری بر مواضع قبلی خود اعلام کرده است که نرم افزار نظارتی Pegasus در داخل خاک آمریکا کار نمیکند.