کمپانی وان پلاس با آپدیت نرم افزاری جدید خود قابلیت فیلتر رنگ دوربین وان پلاس 8 پرو را غیرفعال میکند. اما دلیل این اقدام عجیب چیست؟
گوشی پرچمدار جدید کمپانی چینی وان پلاس قابلیت عجیبی دارد که عده بسیاری را نگران ساخته است. این مسئله آنقدر مهم بود که کمپانی را به واکنش وا داشت و تصمیم گرفت تا فیلتر رنگ وان پلاس 8 پرو – OnePlus 8 Pro را با انتشار یک بروزرسانی نرم افزاری جدید موقتا غیرفعال کند.
این گوشی جدید 899 دلاری در پشت خود یک دوربین چهارگانه متشکل از 4 لنز دارد که یکی از آنها لنز 5 مگاپیکسلی فیلتر رنگ است. کاربران با استفاده از این لنز در حالت عکاسی فتوکروم میتوانند آن سوی اجسام را نیز ببینند.
این قابلیت وان پلاس 8 پرو که کاربران به اصطلاح آن را حالت پرتو X نامگذاری کردهاند، سبب بروز نگرانی بابت حریم خصوصی افراد شده است. چرا که مشخص شد این دوربین حتی میتواند زیر برخی لباسها و اجسام پلاستیکی را ببیند. هرچند کمپانی تاکید دارد که دوربین نمیتواند پشت لباسها و اجسام پلاستیکی ضخیم را ببیند.
این گوشی تقریبا یک ماه پیش معرفی و به بازار عرضه شد، اما تازه از هفته پیش بود که مردم به فیلتر رنگ وان پلاس 8 پرو توجه ویژهای نشان دادند. پیرو این موضوع نیز یک کاربر تویتری با استفاده از این گوشی نشان داد که وان پلاس 8 پرو قادر است تا حدودی درون تی وی باکس اپل را نیز ببیند!
برنامه آنباکس تراپی نیز در ویدویی دیگر نشان داد که با دوربین گوشی میتوان جسمی که زیر پیراهن (یک تیشرت سیاه و نازک) قرار دارد را دید. دیگر کاربران نیز مجددا چنین چیزی را اثبات کردند.
دوربین فیلتر رنگ وان پلاس 8 پرو به این صورت کار میکند که پرتو فروسرخ تابیده شده از اجسام که با چشم غیر مسلح قابل رویت نیستند را میبیند. البته برای چنین حالتی نور محیط و فاصله دوربین از جسم نیز ملاکهای تعیین کنندهای هستند. همچنین اگر دیواره سوژه قابلیت جذب پرتو فروسرخ را داشته باشد، نمیتوان ورای آن را دید.
دوربینهای فروسرخ کاربریهای حرفهای بسیاری دارند؛ برای مثال آتش نشانان با چنین دوربینهایی سعی در یافتن افراد گیر افتاده بین دود و آتش دارند. اما آیا نصب چنین دوربینی روی یک گوشی که در دسترس عموم قرار میگیرد، اقدامی رایج و عادی است؟ یک گوشی که بتواند آن سوی اجسام را ببیند تا چه مقدار حریم خصوصی افراد را تهدید میکند؟
هنگامی که وان پلاس از قابلیت عکس برداری فتوکروم برای گوشی خود سخن گفت، به نظر میرسید که این حالت تنها اندکی بهتر از فیلتر عکس برداری هنری باشد. هرچند این حالت هنگام عکس برداری از گیاهان و درختها نتایج جالبی داشت، اما قابلیتی غیرضروری است. به گفته کارشناسان این قابلیت احمقانه رزولوشن پایینی داشته و تفاوتی با افزودن یک فیلتر قوی به عکس عادی ندارد.
و اما وان پلاس بابت نگرانی ایجاد شده بابت حریم خصوصی کاربران وان پلاس و شهروندان عذرخواهی و فیلتر رنگ را موقتا غیرفعال کرد. این کمپانی در اعلامیه خود اعلام کرد سعی میکند با آپدیتهای بعدی، حالت عکس برداری فتوکروم باقی مانده، اما دیگر قابلیتهایی که سبب نگرانی میشوند را محدود میکند.
البته در حال حاضر فیلتر رنگ تنها برای گوشی کاربران چینی که از سیستم عامل هیدروژن او اس استفاده میکنند غیرفعال شده است. این کمپانی اظهار داشت قابلیت فیلتر رنگ برای کاربران جهانی که از سیستم عامل اکسیژن او اس استفاده میکنند غیرفعال نخواهد شد، اما آپدیتهای بعدی که قابلیتهای نگران کننده و ناقض حریم خصوصی را محدود میکند به دست دیگر کاربران نیز میرسد. ناگفته نماند هیدروژن و اکسیژن هر دو بر اساس سیستم عامل اندروید 10 توسط وان پلاس ساخته شدهاند.
وان پلاس در کنار اوپو، ریل می و ویوو (به همراه زیرمجموعه گیمینگ ویوو یعنی iQOO) همگی برندهای متعلق به کمپانی چینی BBK Electronics هستند که در حال حاضر با در دست داشتن مجموعا 19 درصد از بازار جهانی گوشی هوشمند با این 5 برند خود، پس از سامسونگ دومین تولید کننده بزرگ موبایل در دنیاست. بعد از آن نیز به ترتیب هواوی، اپل و شیائومی قرار دارند.