خبر رسیده که لیست سریع ترین ابر کامپیوتر های جهان به تازگی دچار تغییراتی شده و دانشمندان ژاپنی ابر رایانهای ساختهاند که رکوردهای سرعت قبلی را به راحتی میشکند!
سریع ترین ابر کامپیوتر جهان هماکنون محصولی ساخت دانشمندان ژاپنی بوده که به تازگی رکوردهای سرعت قبلی مربوط به ابر رایانهها را شکسته است. در بررسی این خبر با ما همراه باشید.
سوپر کامپیوتر ژاپنیها فوگاکو (Fugaku) نام دارد و توسط دانشمندان موسسه ریکن (RIKEN) و همچنین متخصصان شرکت تکنولوژی فوجیتسو ساخته شده است. تا پیش از این، ابر رایانه ساخت کمپانی آی بی ام که با نام سامیت (Summit) شناخته میشد، رکورددار سریع ترین ابر کامپیوتر دنیا بود، اما رایانه فوگاکو با انجام 415.5 کوادریلیون، معادل 1015 محاسبه در یک ثانیه، این رکورد را شکست. سرعت مورد نظر حدودا 2.8 برابر سوپر کامپیوتر سامیت است.
گفته شده که در برخی کارهای خاص، فوگاکو میتواند تا دو برابر این سرعت هم پردازش انجام دهد؛ برای مقایسه باید گفت که قدرت پردازش گرافیکی نسل بعدی کنسول بازی ایکس باکس که به زودی معرفی خواهد شد، یک صدم کوادریلیون خواهد بود.
در حالی که لپتاپ شما به احتمال قوی پردازشگر دو هستهای یا چهار هستهای دارد، سریع ترین ابر کامپیوتر جهان از پردازندههایی اختصاصی با 48 هسته که توسط کمپانی فوجیتسو ساخته شدهاند، استفاده میکند. اعلام شده که فوگاکو بیش از 158 هزار عدد از این پردازندههای اختصاصی را در خود جا داده و ساخت کل این ابر کامپیوتر شگفتانگیز شش سال زمان و 1.2 میلیارد دلار هزینه برده است.
مبارزه سریع ترین ابر کامپیوتر جهان با کووید 19
البته سازندگان این ابر رایانه اعلام کردهاند که محصول آنها تا سال آینده به صورت کامل راه نمیافتد، اما در حال حاضر دانشمندان از این کامپیوتر عظیم برای انجام محاسبات مربوط به تحقیقات بیماری کرونا استفاده میکنند. فوگاکو هماکنون در موسسه ریکن در ژاپن قرار گرفته و تا به امروز نتایج جالبتوجهی در مورد نحوه گسترش ذرات تنفسی آلوده به ویروس کرونا در هوا، توسط این ابر کامپیوتر به دست آمدهاند.
چنین کاربردهایی به ما یادآور میشوند که سریع ترین ابر کامپیوتر جهان و سایر سوپر کامپیوترهای ساخته شده تنها برای شکستن رکورد پردازش و آنالیز ساخته نمیشوند و از انجام محاسبات عظیم مربوط به هواشناسی گرفته تا بررسی وضعیت مولکولها، قدرت پردازش این تجهیزات عظیم استفادههای زیادی دارد.
از سال 2011 تاکنون این اولین باری بوده که ژاپن مجددا به اول لیست سریعترین ابر رایانههای جهان رفته و در عین حال گفته شده که کامپیوتر فوگاکو بر اساس معماری ای آر ام (ARM) ساخته شده است. پردازندههای ای آر ام برخلاف سایر چیپهای به کار رفته در ابر رایانهها اقتصادیتر و صرفهجوتر هستند و در تلفنهای همراه هم که بحث کاهش دمای پردازنده و کم کردن مصرف برق مطرح بوده، از چنین معماری استفاده میشود.
البته این به آن معنا نیست که پردازندههای ARM قابلیت کمتری نسبت به سایر چیپها دارند و جالب است بدانیم که کمپانی اپل هم اخیرا اعلام کرد که در آینده نزدیک لپتاپهای خود را به جای پردازندههای اینتل با این نوع چیپها میسازد. در واقع کارایی معماری ای آر ام به میزان زیادی به نوع نرمافزارهای مورد استفاده و همچنین سایر تجهیزات به کار رفته در کنار پردازشگر وابسته است.
ابر رایانههای جهان
این پنجاه و پنجمین باری است که لیست سریع ترین ابر کامپیوتر های جهان منتشر میشود؛ لیست مورد نظر برای پیگیری پیشرفت تجهیزات پردازشی مورد نظر هر سال دو مرتبه منتشر شده و 500 مورد از سریعترین سوپر کامپیوترهای ساخته شده را معرفی میکند. مجموعه قدرت پردازش تمامی کامپیوترهای معرفی شده در لیست مورد نظر در مقایسه با شش ماه پیش حدودا 1.5 برابر شده است.
البته انتظار نداشته باشید که کامپیوتر عظیم ساخت ژاپنیها برای مدت زیادی در اول لیست باقی بماند و گفته شده که به احتمال قوی تا شش ماه آینده و انتشار لیست بعدی، کامپیوترهای قدرتمندتر و سریعتری معرفی خواهند شد.