تيمي از محققان با همكاري دانشگاه فني ماساچوست براي اولين بار موفق به شناسايي عنصر تلوريوم در سه ستاره با قدمت نزديك به 12 ميليارد سال شدهاند.
به گزارش گجت نیوز به نقل از ایسنا، كشف اين عنصر نادر در ستارگان از نظريه منشأگيري تلوريوم و ديگر عناصر سنگين از يك گونه بسيار نادر ابرنواختر در فرايند سريع همجوشي هستهاي حمايت ميكند.
حدود 13.7 ميليارد سال قبل، جهان تنها از هيدروژن، هليوم و رگههايي از يتيوم ساخته شده بود و تنها در 300 ميليون سال بعد بود كه ستارگان اوليه به وجود آمدند. ورود اين اجسام منجر به توليد عناصر شيميايي جديد در جهان شده و از آن پس در پي انفجار ابرنواخترها ميزان كربن، اكسيژن، آهن و ديگر 94 عناصر طبيعي افزايش يافته است.
محققان با استفاده از دادههاي طيفسنج هابل كه نور را از ستاره جدا ميكند، به بررسي تركيب شيميايي سه ستاره درخشان در فاصله چند هزار سال نوري پرداختند. در صورت وجود عنصري در يك ستاره، اتمهاي آن به جذب نور ستاره در طول موجهاي خاص ميپردازند. اين دانشمندان در مشاهدات خود موفق به شناسايي نشانههايي در طيف فرابنفش شدند كه با ميزان جذب نور طبيعي تلوريوم منطبق است.
كشف صورت گرفته بدين معني است كه اين عنصر سنگين در حدود 12 ميليارد سال قبل ايجاد شده است. همچنين ميزان ديگر عناصر سنگين از جمله باريم و استرونتيوم نيز در هر سه ستاره به يك اندازه وجود داشت.
اين امر احتمال درست بودن نظريه منشأ ابرنواختري اين عناصر را در زمين افزايش ميدهد. طبق پشبينيهاي نظري، عناصر سنگينتر از آهن احتمالا به عنوان بخشي از هسته تخريب شده يك ابرنواختر به وجود آمدهاند كه در آن هسته اتمي با ميزان زيادي از نوترونها در يك فرايند همجوشي هستهاي با هم برخورد ميكنند.
ستارهشناسان و فيزيكدانان اتمي براي شناسايي تاريخ كيهاني عناصر در 50 سال گذشته به مدلسازي اين فرايند سريع پرداختهاند. در اين اكتشاف، ميزان عناصر موجود در ستارهها با نمونههاي پيشبيني شده در اين نظريه منطبق بودند.
اكنون اين دانشمندان در حال بررسي براي امكان وجود ديگر عناصر سنگين از جمله سلنيوم در فضا هستند.