گانیمد، یکی از قمر های سیاره مشتری و بزرگترین قمر منظومه شمسی ما است. این قمر از لحاظ نزدیکی هفتمین قمر مشتری و سومین قمر گالیلهای میباشد.گانمید بر روی مدار دو قمر دیگر مشتری یعنی آیو و اروپا تاثیر میگذارد. از لحاظ قطر بزرگتر از سیاره عطارد است اما کمتر از نصف آن جرم دارد.
این جرم آسمانی تنها قمری است که دارای میدان مغناطیس خاص خودش است. این میدان مغناطیسی موجب میشود گازهای aurorae (گازهای داغ و درخشان حاوی جریان الکتریسیته) در نواحی حول قطبهای شمال و جنوب این قمر بچرخند.
گانیمد به مشتری نزدیک است بنابراین میدان مغناطیسی این قمر در میدان مغناطیسی مشتری درگیر شده است؛ در نتیجه، زمانی که میدان مغناطیسی مشتری تغییر میکند، گازهای موجود بر روی قمر گانیمد نیز به سمت عقب و جلو تغییر میکند.این اتصال سبب بوجود آمدن شفق (مانند شفق قطبی در زمین که نشانگر شمال است) میشود که از شمال تا جنوب قمر را احاطه میکند و این دقیقا همان چیزی است که دانشمندان به آن نیاز داشتند.
آنها از تلسکوپ هابل و نور ماوراءبنفش برای مشاهده اندازه و چگونگی حرکات هر شفق استفاده کردند.این تیم معتقد است که در زیر پوستهی یخی این ماه با ضخامت 150 کیلومتر یک اقیانوس آب با عمق 100 کیلومتر وجود دارد که 10برابر عمیقتر از اقیانوسهای آبشور سیاره ماست.
ناسا هماکنون فعالیت خود را روی تعدادی از اقمار یخ زده مثل: Titan، Europa و Enceladus معطوف ساختهاست، اما از آنجایی که حضور آب برای مطالعه زندگی فراتر از سیاره ما یک امر ضروری است جای تعجب نخواهد بود اگر در آینده خبرهایی از ماموریت Ganymed بشنویم.
تلسکوپ فضایی هابل 24 آوریل (چهارم اردیبهشت)، بیستوپنجمین سال فعالیت خود را جشن میگیرد؛ این تلسکوپ درک دانشمندان از منظومه شمسی و اجرام کیهانی فراتر از آن را تغییر داده و به آنها در درک بهتر موقعیت زمین در میان اجسام آسمانی کمک کرده است.
منبع : nasa