امروزه اینترنت شبکه نسل 5 در بسیاری از کشورهای جهان در حال توسعه است، اما این نسل جدید در ارتباطات، چه فایدهها و در عین حال معایبی دارد؟
با معرفی اینترنت 5G و دریافت مجوز آن در سال 2019، ایستگاهها و دکلهای بسیاری برای پوشش آن در بسیاری از مناطق جهان نصب شدهاند؛ به نحوی که به عنوان مثال، کشوری مانند چین هماکنون حدود 700 هزار واحد از این ایستگاهها را دارد و این در حالی است که طی سال گذشته، شاهد عرضه بسیاری از گوشیهای هوشمند با قابلیت پشتیبانی از اینترنت شبکه نسل 5 بودهایم.
به هر حال تنها طی یک سال پیشرفت بسیار بزرگی را برای گسترش این شبکه جدید اینترنت مشاهده کردهایم، اما علاوه بر عرضه گوشیهای هوشمند 5G و نیاز به خرید آنها برای بهرهمندی از این شبکه جدید، سوال جدیدی که برای بسیاری از کاربران ایجاد شده این است که اینترنت 5G دقیقا چه استفادههایی دارد؟
به احتمال بسیار زیاد تنها جوابی که اکثر مردم عادی به این سوال خواهند داد سرعت بیشتر خواهد بود؛ سرعتی که به واسطه آن میتوانید یک فایل ۱ گیگابایتی را در عرض چند ثانیه دریافت کنید. اما دیگر چه؟ آیا فقط دسترسی به سرعت بیشتر ویژگی اینترنت شبکه نسل 5 است؟ با این حساب حتی با در نظر گرفتن سرعت به عنوان فاکتور اصلی، در حال حاضر اینترنت شبکه نسل 5 هنوز هم بخاطر بُرد بسیار پایین دکلهای آن سرعت چندان متفاوتی را با 4G ندارد.
همچنین هنگام ایجاد دسترسی اینترنت 4G نیز بسیاری از کاربران این سوال را داشتند که تفاوت آن با اینترنت نسل 3 چیست؟ تا اینکه با پیشرفت شبکههای استریم و نیاز به سرعت بالا برای استفاده از آنها باعث شد تا اینترنت 4G طرفداران بیشتری را به خود جذب کند. با این وجود درحالی که به نظر میرسد سرعت اینترنت 4G به حد کافی قابل قبول است، شبکه 5G نوعی زیادهروی محسوب میشود که هنوز به تکامل نرسیده است.
معایب اینترنت شبکه نسل 5
به همین منظور بد نیست به برخی از معایب اینترنت شبکه نسل 5 اشاره کنیم؛ چراکه در حال حاضر و با سرعت اینترنت 4G (در برخی از مناطق) نیاز کاربران برای تماشای ویدیوهای آنلاین و یا دانلود فایل به راحتی رفع میشود، اما آیا ظهور اینترنت شبکه نسل 5 الویت خاصی دارد که باعث ترجیح آن بر 4G شود؟
آنتندهی ضعیف
اگر سرعت اینترنت 5G را به عنوان ملاک اصلی در نظر بگیریم، باید اشاره کنیم که در شرایط معمول این سرعت تا ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه ارائه میشود، اما آیا این سرعت همیشه به همین روال و یکسان خواهد بود؟ هرگز جواب به این سوال در حال حاضر مثبت نیست، چراکه این سرعت در بعضی از مناطق حتی از شبکه 4G نیز ضعیفتر است!
این بدان معناست که به جز شهرهای بزرگ، آنتندهی اینترنت 5G خیلی ضعیفتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید؛ به حدی که ممکن است با انتخاب شبکه اینترنت نسل 5 در بسیاری از مناطق، نهتنها سرعت بالایی را دریافت نکنید، بلکه در بارگذاری پیامهای ساده پیامرسان واتساپ نیز با مشکل مواجه شوید و در نهایت، تنظیمات گوشی خود را مجددا روی LTE تنظیم کنید.
نوسانات شبکه
درحالی که سرعت اینترنت شبکه نسل 5 معادل میانگین 500 مگابایت بر ثانیه اعلام شده، اما در اکثر موارد این رقم به زحمت به 100 مگابایت بر ثانیه هم نزدیک میشود. با این وجود این سرعت همیشه با قدرت یکسان ارائه نشده و اکثرا با قطع و وصل شدن مواجه میشود که باعث آسیب فایلهای قابل دانلود و یا بارگذاری ماقص آنها میشود. این درحالی است که اینترنت نسل 4 در اکثر مناطق سرعتی معادل با 20 مگابایت بر ثانیه را در حالی در اختیار کاربران قرار میدهد که احتمال قطع شدن آن بسیار پایین بوده و نیاز آنها را برطرف میکند.
هزینه سنگین
هزینه بستههای اینترنت همیشه برای مصرفکنندگان یک مورد اساسی بوده است. با این حال طبق گزارشات رسیده از کشور چین، سادهترین بسته اینترنت نسل 5 در این کشور معادل ماهانه 30 گیگابایت اینترنت و ۵۰۰ دقیقه مکالمه به ارزش 20 دلار است که به هیچ وجه قابل قبول نیست؛ چراکه نهتنها قیمت آن بسیار زیاد است، بلکه حجم ۳۰ گیگابایت برای استفاده از اینترنت شبکه نسل 5 اصلا کافی نیست.
البته این مبلغ و حجم از اینترنت برای کاربرانی که از گوشیهای پرچمدار و قدرتمند استفاده میکنند برای تجربه اولین دسترسی به اینترنت 5G چندان هم زیاد نیست، اما با گذشت زمان در سالهای آینده قاعدتا قیمت این بستهها کاهش چشمگیری را خواهند داشت.
البته هنگام عرضه اینترنت نسل 4 نیز بستههای آن گران قیمت بوده و برای بسیاری از کاربران قابل خرید نبود. با این وجود اتصال کاربران کمتر به دکلهای اینترنت 5G باعث افزایش سرعت برای سایر افرادی که از آن استفاده میکنند شده و به همین روال محبوبیت این شبکه را برای پیشرفتهای بیشتر افزایش خواهد داد.
پوشش شبکه
در مقایسه با دو شبکه 3G و 4G، اینترنت شبکه نسل 5 درواقع بسیار بُرد بسیار کمتری را پوشش یک منطقه ارائه میکند. به نحوی که هر دکل 4G تا ۱ کیلومتر و 3G تا حدود ۵ کیلومتر را برای استفاده از اینترنت پر سرعت پوشش میدهند؛ با این حال هر دکل اینترنت 5G تنها تا ۳۰۰ متر بُرد کافی برای ارائه اینترنت را خواهد داشت که برای استفاده از آن در یک منطقه، کار را برای اوپراتورها بسیار پر هزینه خواهد کرد.
با این حساب، هزینه ساخت دکلها قاعدتا نقش بسیار تعیین کنندهای را در ارائه خدمات اینترنت نسل 5 برای کشورها خواهد داشت و همین امر باعث میشود تا دسترسی آن برای عموم مردم در یک کشور یا منطقه به راحتی میسر نشود. برای مثال بهتر است همان اینترنت 4G را در کشور چین مثال بزنیم؛ اوپراتورهای کشور حدود ۳.۴ میلیون دکل را برای اینترنت نسل چهار در مناطق مختلف قرار داده و با این وجود، هنوز هم بخشهای روستایی از این اینترنت محروم هستند. با این حال حتی در کشور ما ایران نیز همین مسئله وجود دارد و دلیل آن هم بسیار ساده است؛ هزینه بالا.
هزینه ساخت یک دکل شبکه 4G چیزی حدود 15,286 دلار است، درحالی که همین رقم برای ساخت یک دکل 5G به میزان 91,717 دلار برآورد میشود. به همین دلیل ایجاد پوشش کامل برای شبکه 4G نیز در تمامی مناطق به سختی انجام شده و این امر برای 5G حتی دشوارتر نیز خواهد بود. با این حساب، پس حدود ۸۰ درصد از ویژگیهای 5G برای یک کاربر عادی بیاستفاده خواهد بود و تنها ۲۰ درصد از افراد جهان قادر به استفاده راحت و بدون دردسر از این شبکه خواهند بود.
آینده اینترنت نسل 5
درحالی که هماکنون اینترنت شبکه نسل 5 چندان استفاده زیادی را برای عموم کاربران ندارد، اما هیچ دلیلی برای عدم پیشرفت آن در آینده نزدیک وجود نخواهد داشت. این اینترنت پر سرعت میتواند در بسیاری از موارد به نسل بشر کمک کند؛ حتی از دید پزشکی نیز که به این جریان نگاه کنیم، به عنوان مثال میتوان گفت که با پیشرفت اینترنت 5G تصاویر مربوط به جراحت بیماران هنگام انتقال از محل حادثه به اورژانس، با سرعت بیشتری برای بیمارستان مورد نظر ارسال خواهد شد تا شرایط درمان را حتی پیش از رسیدن بیمار تدارک ببینند.
به هر حال با وجود همه موارد گفته شده، میتوان به این نتیجه رسید که در حال حاضر و در کل جهان، اینترنت 4G از محبوبیت بیشتری برخوردار است و از نظر سرعت نیز ممکن است در برخی مناطق از شبکه 5G پیشی بگیرد. با این حساب، اگر قصد دارید تا با خرید یک گوشی هوشمند که از اینترنت نسل 5 پشتیبانی میکند به سرعت شگفتانگیز آن دست پیدا کنید، بهتر است که چند سالی را صبر کنید و پول خود را بیهوده خرج ندهید.