تلسکوپ فضایی جیمز وب James Webb Space Telescope JWST بزرگترین تلسکوپ فضایی ساخته شده دست بشر محسوب میشود. این تلسکوپ با همکاری سازمانهای فضایی ناسا و اسا در حال ساخت است.
ابتدا قرار بود که این تلسکوپ فضائی با هزینهٔ ۱٫۶ بیلیون دلار در سال ۲۰۱۱ میلادی در مدار زمین قرار گیرد بنابراین در سال ۲۰۱۱ مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا به خودداری از تأمین مخارج این پروژه رای داد.این در حالی بود که تا آن زمان با هزینه ۳ بیلیون دلار٬ ٪۷۵ سختافزارها در دست تولید قرار گرفته بود.پس از کنارآمدن با سنای آمریکا هزینه این پروژه تا سقف ۸ بیلیون افزایش و برابر با برآورد تازه در سال ٬۲۰۱۳ هزینه این پروژه به ۸٫۸۵۳ بیلیون دلار رسید.
در دسامبر سال ۲۰۱۴ میلادی نیز اعلام شد که برنامههای این پروژه برابر روال پیش بینی شده پیش میرود ولی احتمال تأخیر در زمات آماده سازی آن برای ارسال به فضا هم هست.
تلسکوپ فضایی جیمز وب قرار است در ماموریت خود، به ارائه نگاه اجمالی بیسابقهای از اولین کهکشانهای جهان اولیه بپردازد.ناسا در وبسایت خود اظهار کرد: تلسکوپ جیمز وب قادر خواهد بود تا حدود ۲۰۰ میلیون سال بعد از انفجار بزرگ را رصد کند.ناسا این تلسکوپ را یک ماشین زمان قدرتمند با دید مادون قرمز توصیف کرده که به بررسی جهان در ۱۳.۵ میلیارد سال گذشته و مشاهده ستارگان و کهکشانهای اولیه خواهد پرداخت.
پرتاب قویترین تلسکوپ جهان به فضا
این پروژه به دلیل هزینههای بسیار بالای آن که تاکنون حدود ۸.۸ میلیارد دلار بوده و بسیار بالاتر از برآوردهای اولیه ۳.۵ میلیارد دلاری است، تحت موشکافی دقیق قانونگذاران آمریکا قرار دارد، اما ناسا وعده داده که این تلسکوپ نسل آینده را تا اکتبر ۲۰۱۸ به فضا پرتاب کند.
درون اتاق تمیز عظیمی که در حال حاضر تلسکوپ جیمز وب در آن برای جلوگیری از آسیب غبار نگهداری میشود، تیمی از مهندسان با لباس سفید شبیه جراحان به کار بر روی تلسکوپ جیمز وب مشغول هستند.این تلسکوپ ۶.۴ تن وزن خواهد داشت و قطر آینه اصلی آن ۶.۵ متر خواهد بود که سه برابر بزرگتر از آینه هابل است.
جیمز وب که پروژه مشترک سازمانهای فضایی ناسا، اروپا و کانادا است، چهار ابزار از جمله دوربین و طیفسنجهایی را روی خود حمل خواهد کرد که میتوانند سیگنالهای بسیار کمرنگ را هم ثبت کنند.قابلیت مادون قرمز به این تلسکوپ اجاز خواهد داد تا اجرام سماوی دوردست را مشاهده کرده و شاتر دوربین آن بتواند برای مدتهای طولانیتری باز بماند. جیمز وب همچنین از ۷۰ برابر ظرفیت جمعآوری نور بیشتری از هابل برخوردار خواهد بود.
این تلسکوپ همچنین به دانشمندان اجازه خواهد داد تا تحقیقات خود در زمینه حیات بیگانه را در مناطق دیگر جهان و در سیارات فراخورشیدی وسعت ببخشند.در حال حاضر، تلسکوپ کپلر ناسا که در سال ۲۰۰۹ به فضا پرتاب شده، به فضانوردان در شناسایی هزاران سیاره فراخورشیدی کمک کرده و جیمز وب قرار است این تلاش را گستردهتر کند.
برخلاف هابل که دور زمین میچرخد، تلسکوپ جیمز وب به ارتفاع بالاتر و در نقطه لاگرانژ ۲ در فاصله ۱.۵ میلیون کیلومتری زمین انتقال خواهد یافت؛ این فاصله باعث سرد ماندن تلسکوپ خواهد شد و از آن در برابر بازتاب نور مادون قرمز خودش و تابشهای فضایی محافظت خواهد کرد.
جیمز وب قرار است بر روی یک موشک آریان ۵ که ساخت سازمان فضایی اروپا است، در اکتبر ۲۰۱۸ از گویان فرانسه به فضا پرتاب شود.
منبع: nasa ترجمه: gadgetnews