مصرف پروتئین در صبح موضوع تحقیق جدیدی بوده که همانند پژوهشهای زیادی که این روزها منتشر میشوند، از اهمیت زمان مصرف مواد غذایی در طول روز خبر میدهد.
اینطور که به نظر میرسد، به منظور عضله سازی بهتر باید مصرف پروتئین روزانه را به صبحها موکل کرد. تازهترین تحقیق منتشر شده در مورد زمان مصرف مواد غذایی مختلف به ما میگوید که چنین تغییری در زمان استفاده این ماده غذایی میتواند تاثیرات مهمی در به وجود آمدن بافتهای عضلانی جدید در بدن ما داشته باشد.
از مدتها پیش دانشمندان به تدریج به این نتیجه رسیدهاند که برای سالم ماندن، علاوه بر نوع مواد غذایی مصرفی زمان استفاده از مواد غذایی هم مهم است؛ آخرین پژوهشی که در این رابطه منتشر شده از سوی دانشگاه وازدا در ژاپن بوده و نتایج آن تا حدی با آنچه در گذشته در مورد ساخت عضله و تغذیه شنیدهایم متفاوت است.
دانشمندان ژاپنی این احتمال را مطرح کردهاند که مصرف اکثر میزان پروتئین مورد نیاز بدن در صبح به جای ساعات پایانی روز بیشترین تاثیر را از لحاظ کمک به عضله سازی و حفظ بافتهای عضلانی خواهد داشت.
به صورت کلی، برای افزایش حجم عضلات باید پروتئین مصرف کنیم؛ بسیاری از افراد برای این منظور به سراغ پودرهای پروتئینی گرانقیمت و منابع پروتئینی این چنینی میروند و نیاز روزانه خود را در ساعات پایانی روز و تقریبا قبل از خواب برطرف میکنند.
مصرف پروتئین در صبح
دلیل اصلی این مسئله که بسیاری از ورزشکاران در وعده شام پروتئین زیادی مصرف میکنند به عضله سازی بدن ما در زمان خواب مربوط میشود و از آنجایی که دانشمندان مدتها پیش اعلام کرده بودند که بدن بافتهای مورد نظر را در طول خواب ترمیم و بازسازی میکند، خوردن این ماده غذایی به شبها موکول شده است.
با این وجود، دانشمندان ژاپنی با انجام پژوهشهای گوناگون پیشنهاد کردهاند که معکوس کردن چنین روشی برای بهبود تغذیه میتواند تاثیرات بهتری برای وضعیت تودههای عضلانی ما داشته باشد.
طبق تازهترین تحقیقات ساعت طبیعی بدن در افزایش تاثیر مثبت مصرف پروتئین در صبحها نقش مهمی دارد. محققان آزمایشهای خود را روی موشها و انسانها پیاده کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند که رژیم غذایی هماهنگ با ساعت بدن و زمانهای مختلف در طول روز تاثیر چشمگیری در رشد و بهبود عملکرد عضلات دارد.
آزمایش روی موش و انسان
در میان جزئیات پژوهش اخیر اشاره شده که با استفاده از دادههای به دست آمده از آزمایش روی موشهایی که با مهندسی ژنتیک دستکاری شده بودند، ارتباط بین افزایش حجم عضلات و زمان ورود پروتئین به بدن تایید شده است.
از طرف دیگر رشد عضلات اسکلتی هم در آزمایشهای دانشمندان ژاپنی به مصرف آمینواسیدهای زنجیره شاخهای (BCCAs) ارتباط داده شد. نکته فوقالعاده جالب بررسیهای مورد نظر این بود که موشهایی که به صورت کلی میزان کمتری پروتئین میخوردند، در صورت مصرف مقدار بیشتری از این ماده در صبحها همچنان از تاثیرات مرتبط با رشد عضلانی بهره میبردند.
این در حالی بود که چنین تاثیرات چشمگیری در موشهایی که در تمامی وعدههای غذایی آنها پروتئین زیادی وجود داشت، دیده نشد. در مراحل بعدی، دانشمندان ژاپنی همین آزمایشها را روی انسانها انجام دادند تا تاثیر مصرف پروتئین در صبحها را روی ما هم تایید کنند.
همانطور که اشاره شد، به نظر میرسد که در بدن انسان همزمان وارد شدن این ماده غذایی مهم، با تاثیرات آن روی رشد عضلانی ارتباط دارد. به صورت دقیقتر، اعلام شده که برای تایید وجود این ارتباط از شصت داوطلب زن بالای 65 سال استفاده شد.
دانشمندان در وعده صبحانه رژیم غذایی داوطلبان مسن خود میزان بیشتری پروتئین وارد کردند تا اثر بروز چنین تغییری را بسنجند؛ پس از طی شدن دوره تحقیقات دیده شد که عملکرد عضلانی زنان مورد نظر نسبت به سایر افرادی که چنین رژیمی نداشتند، بهتر شده بود.
در نهایت میتوان نتیجه گرفت که برای بهینه کردن سلامت عضلانی بدن، بهتر است که روش قدیمی مصرف مقدار زیادی کربوهیدرات در وعده صبحانه و حجم زیادی پروتئین در وعده شام را تغییر دهیم و اکثر پروتئین مورد نیاز روزانه خود را در ابتدای روز و با وعده صبحانه بخوریم.