مصرف بنزین یک دغدغه جهانی است. بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا در تلاش هستند تا چند سال آینده تولید خودروهای درونسوز خود را متوقف کنند. شتاب چشمگیر برای توسعه خودروهای برقی نیز به دلیل مباحث جانبی مانند آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف بنزین و گازوئیل است؛ اما در این ایران چطور؟ آیا خرید خودروهای کم مصرف مقرونبهصرفه است؟
نیاز به تخصص ویژه در حوزه اقتصاد نیست تا بفهمیم در بازار خودرو چه میگذرد. کافی است نگاهی به لیست قیمت روز ماشین بیندازیم تا از افزایش سرسامآور بهای محصولات شوکه شویم. خرید یک خودروی به نرخ بالا یک بحث است و هزینههای نگهداری آن مانند هزینه سالیانه بنزین بحث دیگر.
اگرچه خودروسازان بارها اعتراض و انتقاد خود را نسبت به آزادسازی قیمت خودرو اعلام کردهاند، اما سیاستهای انقباضی دولتها مانع از چنین تصمیمی میشود. به همین دلیل است که در حال حاضر قیمت پژو پارس در کارخانه کمی بیشتر از 140 میلیون تومان است ولی این عدد در بازار تا حدود 270 میلیون تومان نیز افزایش پیدا میکند. یا در مثالی دیگر قیمت پژو 405 اس ال ایکس در کارخانه حدود 109 میلیون تومان است، ولی در بازار آزاد حدود 260 میلیون تومان به فروش میرسد.
بد نیست بدانید میانگین قیمت بنزین در سراسر جهان ۱.۱۳ دلار در هر لیتر است. با این حال، تفاوتهای قابل توجهی در این قیمتها بین کشورها وجود دارد. در ایران به 80 میلیون نفر بیش از ۴۵ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میشود و این در حالی است که چین با 1.5 میلیارد جمعیت، ۳۷ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میکند. ۱۵ درصد یارانهای که در دنیا و در حوزه انرژی پرداخت میشود، متعلق به ایران است؛ یعنی ۱۰ درصد درآمد ناخالص داخلی را به یارانه اختصاص میدهیم و ۵۰ درصد یارانه انرژی به سه دهک ثروتمند جامعه اختصاص مییابد.
جالب اینجاست که حتی در کشوری مانند چین با جمعیتی بیش از یک میلیارد و ۳۸۶ میلیون نفر (آمار سال ۲۰۱۷) حدود ۴۶۸ میلیون لیتر بنزین در روز مصرف میشود. به عبارتی، در هر شبانهروز به ازای هر نفر، ۰.۳۴ لیتر بنزین در چین مصرف میشود؛ یعنی در ایران هر نفر تقریباً سه برابر هر فرد چینی بنزین مصرف میکند.
با این اوصاف منطقی است که حتی افراد ثروتمند جامعه نیز به دنبال خرید خودروی کممصرف باشند. در ادامه با لیستی از بهترین خودروهای کممصرف بازار تا یک میلیارد تومان آشنا خواهید شد.
1 – نیسان جوک
- مدل: 2017
- مصرف: 6 لیتر در هر 100 کیلومتر
این کراس اوور جمعوجور متفاوت، فروش خوبی را در ایران تجربه کرد. مدل معمولی جوک، دو تیپ اسکایپک و پلاتینیوم دارد. تیپ پلاتینیوم با تجهیزات بیشتری مانند دوربین 360، سنسورهای نقطه کور و تغییر لاین، گرمکن صندلیهای جلو، سنسور باران و چراغهای اتولایت و … طیف بیشتری از سلیقهها را پوشش میدهد؛ اما اندکی بعد از آمدن نسخههای معمولی جوک، پای نسخه توربوشارژ جوک نیز به ایران باز شد. این مدل که با نام تیپ «اسپرت» شناخته میشود، در سطح تجهیزات مشابه جوک پلاتینیوم است، اما در عوض پیشرانه توربوشارژ (با اندکی حجم موتور بیشتر) دارد و بر خلاف دو تیپ دیگر جوک، با سیستم محرکه AWD و همچنین تعلیق ارتقایافته تحویل مشتریان میشود. جوک توربو هرچند حرفی در مقابل تنوع آپشنهای تیپهای تویوتا C-HR ندارد، اما همچنان کار را برای هموطنش سخت کرده است.
2 – تویوتا کرولا GLI
- مدل: 2015
- مصرف: 7.5 لیتر در هر 100 کیلومتر
کاربردیترین سواری تویوتا برای بازار کشورهای در حال توسعه و نهچندان ثروتمند، کرولاست که لقب پرتیراژترین خودرو جهان (در قالب نسلهای مختلف) را نیز بر دوش میکشد. این مدل، سالیان سال است که در بازار کشورمان نیز عرضه میشود ولی متاسفانه از یک خودرو اقتصادی مردمی، بهتدریج به محصولی گرانقیمت تبدیل شده که با رقبای متعددی نیز مواجه است. نسل یازدهم کرولا (اتاق E170) از مدل 2014 به ایران آمد. این نسل از کرولا با دو تیپ XLI و GLI فروخته میشد که تجهیزات خوبی مانند تهویه اتوماتیک، سانروف، استارت دکمهای و روکش چرم فرمان، تنها در تیپ GLI آن وجود دارد.
3 – دی اس 5LS
- مدل: 2016
- مصرف: 6.3 لیتر در هر 100 کیلومتر
اگر به دنبال توصیفی برای دی اس 5LS هستید باید گفت: «خودرویی لوکس اما برای آسیا». سال 2014 «پژو-سیتروئن» عرضه این سدان فرانسوی را ابتدا در بازار چین آغاز کرد. در اواخر سال 1395 نیز این فرانسوی بهعنوان سومین محصول دی اس برای ایران، به بازار کشورمان معرفی شد. با اینکه این خودرو محصول نسبتا لوکسی در کلاس سدانهای متوسط است، اما فارغ از هیاهوی تبلیغاتیاش، باید اندکی به کیفیت ساختش خرده گرفت چرا که هنوز از پاسات فاصله محسوسی دارد. به غیر از کیفیت، شاید نتوان تفاوت خاص دیگری میان این فرانسوی با سایر رقیبانش در ایران پیدا کرد، به خصوص در مقایسه با محصول خوشفروشی مانند رنو تالیسمان؛ خودرویی که هم مشخصات فنی بهتری دارد و هم چندین آپشن بیشتر از 5LS را در اختیار مشتریانش قرار میدهد.
4 – آلفارومئو جولیتا
- مدل: 2015
- مصرف: 6 لیتری در هر 100 کیلومتر
سری دوم جولیتا نیز در مدل 2014 و با ارتقای برخی امکانات و همچنین با تغییر بسیار مختصر چهرهاش، به خیابانهای ایران قدم گذاشت. تبلیغات گسترده و جذابیتهای خاص این برند، به استقبال خوب مشتریان از جولیتا منجر شد؛ همان خودرویی که همچنان نیز از معدود هاچبکهای لوکس، اسپرت و گرانقیمت کشورمان محسوب میشود. البته کمرنگ شدن فعالیت واردکننده آن که به خدمات پس از فروش ضعیف و همچنین عدم تأمین کافی قطعات آن منجر شده، از مهمترین عواملی است که باعث شده این برند خوشنام، در این روزها از آن جایگاه خوب سالهای اولیه ورودش به ایران، فاصله بگیرد.
5 – تویوتا پریوس تیپ C
- مدل: 2017
- مصرف: 3.3 لیتر در هر 100 کیلومتر
پریوس که یکی از مهمترین خودروهای اقتصادی تویوتا و حتی نماد خودروهای هیبریدی جهان است، به دلایل نامعلومی نسل دومش در کشورمان عرضه نشد ولی از سال 2016 و همزمان با تولید نسل سومش در جهان، دسترسی به این مدل متفاوت تویوتا در کشورمان نیز امکانپذیر شد. طراحی آیرودینامیک و المانهای عجیب تویوتا در ترسیم خط و خطوط ظاهری این مدل باعث شده که برخیها چهرهپردازی پریوس را دلنشین ندانند. کمبود امکانات در نسخههای پایه و همقیمتی نسخههای فولش با سدانهایی که یک سگمنت بزرگتر از آن هستند، سبب شده تا پریوس دیگر لقب جهانی «اقتصادی بودنش» را در بازار ایران، یدک نکشد. پریوس در پنج تیپ مختلف وارد بازار کشورمان شده و به همین دلیل نیز تفاوت آپشنهایش زیاد است. تیپ فول این خودرو در ابتدا به تیپ C معروف بود. ولی اندکی بعد، مدلهای تیپ C سفارش اروپا نیز راهی بازار ایران شد.