بررسیهای دانشمندان نشان میدهد سیاره سرخ طی میلیونها سال قبل از آب فراوان برخوردار بود، اما چه بلایی بر سر آب های سیاره مریخ آمده است؟
حسن باغبانی، رئیس اتحادیه ستاره شناسی معلمان ایران عنوان کرد سیاره مریخ به عنوان چهارمین سیاره منظومه شمسی محسوب میشود که هر چرخش آن به دور خورشید حدود 687 روز به طول میانجامد. وی افزود رنگ سرخ این سیاره باعث شد تا در فرهنگهای مختلف آن را خدای جنگ و خون نیز بدانند.
دلایل نابودی آب های سیاره مریخ
رئیس اتحادیه ستاره شناسی معلمان ایران در ادامه گفتههای خود بیان کرد با وجود این که در حال حاضر مریخ به شکل یک سیاره بدون آب مایع به نظر میرسد، اما دانشمندان با بررسیهای متعدد دریافتند در گذشته آب مایع فراوانی در سطح این سیاره جاری بوده است، اما محققان بر این باورند که نبود جو پایدار باعث شد تا آب های سیاره مریخ از بین برود.
باغبانی با اعلام این که هر شبانه روز در مریخ حدود 24 ساعت و 38 دقیقه به طول میانجامد گفت به همین دلیل یک روز مریخی به یک روز در سیاره زمین نزدیک است. انحراف سیاره مریخ 24 درجه بوده و این میزان برای زمین 23.5 درجه محاسبه شده است. چنین موضوعی باعث شده تا مریخ نیز همانند زمین از 4 فصل برخوردار شود.
رئیس اتحادیه ستاره شناسی معلمان ایران در ادامه گفتههای خود بیان کرد بررسیهای متعدد کاوشگرهایی که توسط ناسا و سایر آژانسهای فضایی به سیاره مریخ فرستاده شده حاکی از آن است که روی این سیاره در گذشته زندگی وجود نشده و هماکنون محققان در حال بررسی احتمال وجود حیات میکروبی در این سیاره هستند.
در حال حاضر سفر به مریخ یکی از رویاهای علاقهمندان به حوزه نجوم محسوب میشود. طبق گفته محققان افراد روی سطح مریخ نسبت به زمین حدود 62.5 درصد جاذبه کمتری را تجربه میکنند. از این رو اگر یک فرد با وزن 50 کیلوگرم از زمین به مریخ برود، وزن آن حدود 19 کیلوگرم خواهد بود.
باغبانی در مورد سفر انسان به مریخ نیز بیان کرد تاکنون کاوشگرهای رباتیک متعددی روی مریخ فرود آمدند، اما تاکنون پای هیچ انسانی به مریخ نرسیده است. در همین راستا شرکتهای فضایی از جمله اسپیس ایکس قصد دارند طی سال 2020 تا 2030 میلادی رویای سفر انسان به مریخ را محقق سازند.
وی افزود مریخ از دو قمر فوبوس به معنای ترس و دیموس به معنای وحشت بهره میبرد. همچنین مساحت سطح مریخ با مساحت خشکیهای زمین نیز برابری میکند. گفتنی است قطر مریخ نصف زمین بوده و و این سیاره همانند زمین از یخهای قطبی، درههای عمیق، کوه، غبار، طوفان و 4 فصل بهره میبرد.
با توجه به این که رصد سیاره مریخ برای هزاران سال با چشمان غیر مسلح امکان پذیر بوده است، به همین دلیل پاسخ به این پرسش که چه کسی برای نخستین بار آن را رصد کرده ناممکن است، اما گالیلئو گالیله اخترشناس ایتالیایی در سال 1609 توانست مریخ را با یک تلسکوپ اولیه رصد کرده و نام پدر مشاهدات نجومی را از آن خود کند. همچنین کریستین هایگنز، اخترشناس آلمانی در سال 1659 نیز با یک تلسکوپ پیشرفته موفق به ترسیم تصویری از مریخ شد.