آنتونوف An-225

نگاهی به آنتونوف An-225، غول پرنده اتحاد جماهیر شوروی در آسمان

آنتونوف An-225 عملاً یک غول پرنده است که از بسیاری جهات بزرگ‌ترین هواپیمای دنیا است. در ادامه به بررسی بیشتر هواپیمای ساخت اتحاد جماهیر شوروی می‌پردازیم.

بلوک شرق و غرب در جنگ سرد سخت تلاش می‌کردند تا در زمینه هواپیماهای نظامی یکدیگر را کنار بزنند. به طور مثال، بریتانیایی‌ها و آمریکایی‌ها به ترتیب دو جنگنده شگفت‌انگیز BAC TSR2 و اف-۱۰۴ استارفایتر را توسعه دادند. در طرف دیگر، اتحاد جماهیر شوروی هواپیمای رهگیر مافوق صوت میگ-۲۵ فاکس‌بت را ساخت که نزدیک به یک دهه ایالات متحده آمریکا را مات و مبهوت کرد. با این حال، شوروی یک پرنده عجیب و غریب دیگر را هم تولید کرد؛ آنتونوف An-225.

شوروی پس از اینکه با فضاپیمای شاتل بوران شروع به توسعه برنامه فضایی خود کرد، به یک هواپیما برای حمل و نقل این فضاپیما نیاز داشت. آمریکا در آن زمان از بوئینگ 747 برای حمل و نقل شاتل خود استفاده می‌کرد. با این وجود، روسیه شرکت هواپیماسازی آنتونوف را برای طراحی و ساخت آنتونوف An-225 فرا خواند؛ هواپیمایی که تا به امروز همچنان بزرگ‌ترین هواپیمای دنیا است. تنها یک فروند از این هواپیما تولید شده است و از هر جا که می‌گذرد مردم را انگشت به دهان می‌گذارد!

تاریخچه مختصر هواپیمای آنتونوف An-225

نیاز روس‌ها به آنتونوف An-225

آنتونوف An-225 شوروی

روس‌ها ساخت شاتل بوران و راکت انرجیا برای پرتاب آن را آغاز کردند اما متوجه شدند که حمل این حجم عظیم از اجزای مختلف از طریق راه آهن ممکن نیست. از این رو، بمب‌افکن‌های Myasishchev M-4 را برای حمل اجزای شاتل به خدمت گرفتند اما این بمب‌افکن‌های قدیمی توانایی حمل شاتل به‌صورت کامل را نداشتند و برخی از اجزای آن باید جدا می‌شد.

اینجا بود که نیاز به یک هواپیمای جدید برجسته‌تر شد و ابتدا تصور می‌شد آنتونوف An-124 که بزرگ‌ترین هواپیمای آن زمان به حساب می‌آمد، بتواند از پس حمل شاتل بوران بر بیاید، ولی An-124 به اندازه کافی بزرگ نبود.

آنتونوف An-225 شوروی

آنتونوف غول پرنده آنتونوف An-225 را ساخت که از دو دُم، فرودافزار جدید، بال بزرگ‌تر و دو موتور بیشتر بهره می‌برد و باعث شد هر چیز دیگری که پیش‌تر در آسمان آبی بالا سرمان دیده می‌شد، مثل یک شوخی به نظر برسد؛ از آنتونوف An-124 گرفته تا لاکهید سی-۵ گلکسی.

آنتونوف An-225 با 6 موتور توربوفن D-18T و طول بال‌های 88.4 متری، می‌توانست از پس حمل فضاپیمای بوران و اجزای راکت انجریا بر بیاید. حتی این امکان وجود داشت که An-225 نقش یک سکوی پرتاب هوایی برای فضاپیمای کوچک‌تر اتحاد جماهیر شوروی را ایفا کند.

هدفی که زود منسوخ شد

آنتونوف An-225 شوروی

در ابتدا اتحاد جماهیر شوروی امیدوار بود چندین فروند از آنتونوف An-225 برای کمک به برنامه فضایی بوران و فضاپیمای کوچک‌تر و قابل‌حمل‌تر آن با عنوان MAKS تولید کند. اولین پرتاب موفق بوران در سال 1988 امیدها را بالا برد و وقتی آنتونوف 225 موفق به حمل بوران تا نمایشگاه هوایی پاریس 1989 شد، غرب نیز به این غول پرنده باور پیدا کرد.

با این وجود، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شروع شده بود. این کشور به ورشکستگی خورد و به دنبال آن، برنامه‌های بوران و MAKS کنار گذاشته شد.

آنتونوف An-225 شوروی

روس‌ها حال بزرگ‌ترین هواپیمای دنیا را ساخته بودند اما دیگر کاربردی نداشت! درحالی که روس‌ها درگیر این مسئله بودند که دقیقاً با این هواپیمای عظیم‌الجثه چه کار کنند، آن را در نمایشگاه‌های هوایی غربی به رخ همه می‌کشیدند. نهایتاً با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آنتونوف An-225 در انباری در کیِف اوکراین قرار گرفت و بعضی از اجزای آن را جدا و استفاده کردند.

در این شرایط، آنتونوف به این فکر افتاد که آیا می‌تواند برای حمل و نقل محموله‌هایی که آنتونوف 124 قادر به حملشان نیست، آنتونوف 225 را به کار بگیرد؟

جان دوباره

آنتونوف An-225 شوروی

خلاصه بگوییم، چنین امری امکان‌پذیر بود. آنتونوف An-225 از انبار بیرون آمد و نوسازی و آماده برای کاربری جدید خود شد. موتورهای جدیدی در این هواپیما به کار رفت، یک انبار محموله جدید برای آن در نظر گرفته شد و مجهز به تجهیزات برقی یا به‌طور دقیق‌تر اویونیک تازه شد.

آنتونوف An-225 که از این پس تحت مدیریت آنتونوف ایرلاینز و زیر نظر طراحان و سازندگان خود فعالیت می‌کرد، طی اولین پرواز خود در ژانویه 2002، 187 تن بار را بر فراز آسمان حمل کرد؛ وزنی که برای حمل آن به دو بوئینگ 747 نیاز بود!

آنتونوف An-225 شوروی

آنتونوف 225 رکوردهای جدیدی را در زمینه حمل بار در سطح جهانی به ثبت رساند و توانست اشیایی را حمل کند که پیش‌ از این، تصور آن‌ها در آسمان غیرممکن به نظر می‌رسید! این هواپیما ژوئن 2010 طویل‌ترین محموله دنیا را که شامل دو پره توربین بادی 42.1 متری می‌شد، از تیانجین در چین تا اسکرید استراپ در دانمارک حمل کرد.

غول پرنده سابق اتحاد جماهیر شوروی در اوایل همه‌گیری کرونا هم مفید ظاهر شد و درحالی که در سال 2019 فعالیتی نداشت، از چین به نقاط زیادی از دنیا لوازم پزشکی انتقال داد.

لازم بودن یک هواپیمای عظیم‌الجثه مثل آنتونوف An-225

آنتونوف An-225 شوروی

هرچند آنتونوف An-225 مثل بوئینگ 747 مرتباً مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، ولی نیاز به چنین هواپیمایی همچنان برجسته است؛ زیرا هنوز برخی از محموله‌ها برای هواپیماهای تولید انبوه موجود، بیش از حد بزرگ هستند.

با این وجود، آیا فروندهای بیشتری از آنتونوف 225 تولید خواهد شد؟ سال‌ها است یک نسخه نیمه‌تمام از این هواپیما در اوکراین خاک می‌خورد و مشخص نیست که آیا نیازی به آن خواهد بود یا خیر. شرکت آنتونوف می‌گوید در صورت نیاز و همچنین فراهم بودن بودجه کافی، طی چند سال آینده آن را تکمیل و راهی آسمان می‌کند.

آنتونوف An-225 شوروی

در حال حاضر تنها نسخه موجود از آنتونوف An-225، همچنان بی‌همتا است و از هرجا که می‌گذرد همه را به تعجب وا می‌دارد؛ فرقی نمی‌کند انگلستان و استرالیا باشد یا اوکراین. حتی بیش از 15 هزار نفر در مه 2016 به فرودگاه پرث در استرالیا آمدند تا این هواپیمای غول‌پیکر را تماشا کنند.

پروازهای آنتونوف 225 به شدت هزینه‌بر است و در واقع هر ساعت پرواز آن 30 هزار دلار هزینه خواهد داشت اما با این حال، معلوم نیست بدون آن برخی از محموله‌ها را چطور باید به مقصدشان رساند.

نظر شما کاربران گجت نیوز راجع به آنتونوف An-225، پرنده عظیم‌الجثه شوروی چیست؟