ناسا طی یک کنفرانس خبری اولین عکس ثبت شده توسط تلسکوپ جیمز وب را به همراه یک سلفی از آینه اصلی آن منتشر کرد.
ناسا در تاریخ 4 دی 1400 تلسکوپ فضایی جیمز وب را به کمک موشک آریان 5 به فضا فرستاد. بزرگترین چشم بشر در فضا توانست در تاریخ 4 بهمن 1400 در مقصد نهایی یعنی نقطه لاگرانژ ۲ استقرار پیدا کند. این رصدخانه گردان فروسرخ با هدف کاوش تشعشعات اجرام فضایی طراحی شده و قادر است طول موجهای 0.6 تا 28.5 میکرون را پوشش دهد.
این سازمان فضایی با برگزاری یک کنفرانس خبری در روز جمعه 22 بهمن 1400 اولین عکس ثبت شده توسط تلسکوپ جیمز وب را منتشر کرد. اعضای تیم تلسکوپ فضایی جیمز وب با هدف تراز و آمادهسازی ۱۸ بخش آینه و تبدیل آنها به یک آینه واحد آن را روی یک ستاره درخشان متمرکز کردند و توانستند نخستین تصویر تلکسوپ جیمز وب را به ثبت برسانند. این ستاره درخشان که با نام HD ۸۴۴۰۶ شناخته میشود به خورشید شباهت زیادی داشته و در صورت فلکی دب اکبر با فاصلهای حدود 241 سال نوری از زمین قرار دارد.
جزئیات تصویربرداری با تلسکوپ جیمز وب
از آنجایی که مراحل تنظیم این تلسکوپ هنوز به پایان نرسیده، تصاویر ثبت شده نیز از وضوح مناسبی برخوردار نیستند، اما ناسا اعلام کرد طی چند ماه آینده نخستین تصویر اصلی تلسکوپ جیمز وب منتشر خواهد شد. طبق اعلام ناسا، تلسکوپ جیمز وب مرحله اول از فرایند چند ماهه تراز آینه اصلی خود با استفاده از دوربین مادون قرمز NIRCam را بهزودی تکمیل خواهد کرد.
محققان در فرایند تصویربرداری با دو چالش مواجه شدند؛ نخست این که آنها باید آماده بودن دوربین برای جمعآوری نور از اجرام آسمانی را تایید و در ادامه نور یک ستاره مشخص را توسط 18 بخش آینه اصلی دریافت میکردند. سرانجام محققان توانستند تصویری با 18 نقطه با آرایش تصادفی از نور یک ستاره را به ثبت برسانند.
با وجود این که تصویر ثبت شده یک عکس ساده از نور تار یک ستاره به چشم میآید، اما برای محققان قدم بزرگی برای تراز تلسکوپ محسوب میشود تا بتوانند طی چند ماه آینده از کیهان تصاویر بینظیری را به ثبت برسانند. همچنین محققان در ماه آینده به آهستگی فرایند تنظیم آینههای وب را ادامه خواهند داد تا 18 تصویر به یک ستاره واحد تبدیل شود.
محققان فرایند تصویربرداری را از روز دوم فوریه آغاز کردند و تلسکوپ جیمز وب توانست در 156 جهت مختلف ستاره مورد نظر را رصد کند. در واقع این تلسکوپ به کمک دوربین مادون قرمز خود 1560 تصویر به ثبت رساند. هرچند فرایند تصویربرداری حدود 25 ساعت به طول انجامید، اما جیمز وب موفق شد ستاره مورد نظر را در 6 ساعت نخست توسط تمام اجزای آینه خود شناسایی کند.
سرانجام محققان با ادغام تصاویر ثبت شده به یکدیگر توانستند یک تصویر بزرگ را ایجاد کنند. تصویری که میبینید قسمتی از تصویر بزرگ (تصویری با بیش از 2 میلیارد پیکسل) است. هر نقطهای که در تصویر به چشم میخورد در واقع یک ستاره بوده که توسط 18 بخش آینه اصلی تلسکوپ جیمز وب به ثبت رسیده است.
محققان در این فرایند یک تصویر سلفی از آینه جیمز وب را ثبت کردند که این عکس توسط یک لنز تصویربرداری ویژه درون تجهیزات دوربین مادون قرمز به ثبت رسیده است. ناسا این تجهیزات را ویژه تصویربرداری از خود تلسکوپ در نظر گرفته و فقط برای اهداف مهندسی و تراز آینهها کاربرد خواهد داشت.