فضاپیمای داون ناسا (سپیده دم، Dawn) به تازگی تصاویری جدید از سیاره کوتولهی سرس (Ceres) به زمین مخابره کرده که در آن ساختارهای سطح این سیاره با جزییاتی بی سابقه قابل مشاهده است.
مارک ریمن، سرمهندس و مدیر ماموریت داون در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا می گوید:
داون در این مدار تازه هم مانند مدار نقشه برداری پیشین، بی وقفه کاوش های جاهطلبانه اش را به پیش می برد و جزییات تازه ی شگفت انگیزی از این سیاره ی کوتوله ی فریبنده را برایمان آشکار می نماید.
داون در مدار کنونیاش که در فراز ۱۴۷۰ کیلومتری سطح سرس است، به ۱۱ روز زمان نیاز دارد تا از سرتاسر سطح سرس عکس بگیرد. در هر ۱۱ روز، داون ۱۴ بار به گرد سرس می چرخد. این فضاپیما در دو ماه آینده شش بار از کل سطح سرس نقشه برداری خواهد کرد.
فضاپیمای داون برای نقشه برداری فراگیر از سطح سرس، از دوربین تنظیم شونده ی خود بهره می گیرد که مدل سازی سه بعدی را امکان پذیر می سازد. هر یک از تصاویر این مدار وضوحی به اندازه ی ۱۴۰ متر در هر پیکسل دارد و کمتر از ۱ درصد سطح سرس را می پوشاند.
در همین زمان، طیف سنج نقشه بردار فروسرخ و نور دیدنی داون (VIR) هم به گردآوری داده هایی می پردازد که شناخت دانشمندان از کانی های سطح سرس را بیشتر خواهند کرد.
مهندسان و دانشمندان همچنین اندازه گیری های خود از میدان گرانش سرس را هم پالایش می کنند، چیزی که به برنامه ریزان ماموریت کمک خواهد کرد تا از پیش، مدار بعدی -پایین ترین مدار- را طراحی کنند. داون در اواخر ماه اکتبر عملیات مارپیچی رفتن به مدار پایانی که در فراز ۳۷۵ کیلومتری سطح سرس خواهد بود را آغاز می کند.
داون نخستین فضاپیماییست که از یک سیاره ی کوتوله بازدید کرده و همچنین نخستین فضاپیماییست که به گرد دو جرم بیرون از سامانه ی ماه و زمین چرخیده. این کاوشگر در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به مدت ۱۴ ماه در مدار پیش-سیاره ی وستا بود و پس از جدا شدن از آن، در ۶ مارس ۲۰۱۵ به سرس رسید.
منبع: nasa