10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند

10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند؛ دایمنسیتی 9000، بهترین در اندرویدی ها

در این پست به معرفی 10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند در بازار می‌پردازیم. این تراشه‌ها ساخت شرکت‌های اپل، کوالکام و مدیاتک هستند.

در سالیان اخیر دنیای پردازنده‌های گوشی‌های هوشمند پیشرفت شگرفی داشته است اما 10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند کدامند؟ در یکی دو سال اخیر و تحت‌تاثیر خروج پردازنده‌های کایرین هواوی از بازار (تا حد زیادی در اثر تحریم‌های آمریکا)، سه بازیگر اصلی دنیای پردازنده‌های اندرویدی عبارت بوده‌اند از کوالکام اسنپدراگون، سامسونگ اگزینوس و مدیاتک دایمنسیتی که همگی در رقابتی سخت با پردازنده‌های بالارده اپل یعنی Apple Bionic هستند.

به لحاظ عملکرد تراشه‌های اپل در هر نسل همواره جلوتر از دیگر رقبای خود هستند. نگاهی به لیست 10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند هم این امر را ثابت می‌کند چراکه از 10 مورد، 8 جایگاه متعلق به اپل است. به علاوه 6 جایگاه برتر هم مربوط به تراشه‌های کوپرتینویی‌ها است و تنها جایگاه‌های هفتم و هشتم به ترتیب به مدیاتک و کوالکام اختصاص یافته است.

برترین پردازنده های گوشی های هوشمند

اخیرا شرکت Geekwan که یکی از مراجع معتبر ارزیابی پردازنده‌ها است عملکرد مهمترین پردازنده‌های پلتفرم‌های اندروید و iOS را بررسی کرده است. فرایند بررسی بسیار جامع و دقیق و شامل آزمایش‌های عملکرد، CPU و GPU بوده و نتیجه نهایی کار بدین قرار است:

10 پردازنده برتر

  1. اپل M1 با امتیاز 295.4 درصد
  2. اپل A12Z با امتیاز 198.5 درصد
  3. اپل A15 (آیفون 13 پرو مکس) با امتیاز 193.7 درصد
  4. اپل A12X با امتیاز 190.1 درصد
  5. اپل A15 (آیفون 13) با امتیاز 176.0 درصد
  6. اپل A14 با امتیاز 168.4 درصد
  7. مدیاتک دایمنسیتی 9000 با امتیاز 167.9 درصد
  8. کوالکام اسنپدراگون 8 نسل 1 با امتیاز 153.6 درصد
  9. اپل A14 با امتیاز 148.5 درصد
  10. اپل َA13 با امتیاز 129.0 درصد

همانطور که از لیست بالا مشخص است، حتی برخی تراشه‌های اپل مربوط به 3 سال پیش در فهرست 10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند هستند که این حکایت از قدرت و کارآمدی تراشه‌های این شرکت دارد.

اما فراتر از بحث پردازنده‌های اپل، رقابت اصلی در دنیای اندروید موضوع اصلی بحث است. مدیاتک با عرضه دایمنسیتی 9000، پادشاه بی‌چون و چرای چند سال گذشته دنیای پردازنده‌ها،‌ یعنی پرچمدار اسنپدراگون را به چالش کشیده است.

اسنپدراگون رو به زوال

بهترین پردازنده‌ها

در چند سال اخیر وقتی صحبت از پرچمدار پردازنده‌های پلتفرم اندروید سخن به میان می‌آمد، همه نگاه‌ها به سرعت به کوالکام اسنپدراگون جلب می‌شد. با این وجود حالا شواهد حاکی از این است که اسنپدراگون به مرور در حال از دست دادن برتری خود در دنیای پردازنده‌ها است.

در فهرستی که از 10 پردازنده برتر گوشی های هوشمند ارائه کردیم مشخص بود که مدیاتک دایمنسیتی 9000 با عملکردی جامع در رتبه اول برترین پردازنده پلتفرم اندروید قرار دارد و از اسنپدراگون 8 نسل 1 پیشی گرفته است. این پردازنده مدیاتک با امتیاز 167.9 نه فقط بیش از 9.3  درصد از نماینده کوالکام جلوتر است بلکه چیزی بیش از 13 درصد هم از اپل A14 پیشی گرفته است. چنین عملکردی بالطبع لایق پادشاهی بر دنیای اندروید است.

نشانه‌های از دست رفتن برتری اسنپدراگون تقریبا از سال پیش ظاهر شد. اساسا یک پردازنده خوب و متعادل، پردازنده‌ای است که ضمن ارائه عملکرد خوب بتواند دما و گرمای ایجاد شده را کنترل کند. با این وجود در دو نسل اخیر پرچمداران کوالکام، مسئله گرمای اضافی ایجاد شده یک مشکل حاد بوده است. اسنپدراگون 888 در زمان خود بهترین عملکرد پردازشی را ارائه می‌داد و در عین حال بیشترین میزان گرما را نیز تولید می‌کرد.

این موضوع سبب شده بود تا شرکت‌های سازنده گوشی هوشمند که از پردازنده 888 استفاده می‌کردند، روش‌هایی خاصی برای دفع گرما بیندیشند، اما از آنجا که این اقدامات تا حدی به کاهش عملکرد واقعی پردازنده منجر می‌شد، بسیاری از شرکت‌ها ترجیح می‌دادند از اسنپدراگون 870 در پرچمداران خود استفاده کنند تا نیازی به اقدامات اضافی برای دفع گرمای تولید شده توسط پردازنده نباشد.

با وجود اینکه نسل جدید تراشه‌های کوالکام یعنی اسنپدراگون 8 نسل 1 هم از مشکل تولید گرمای مشابهی رنج می‌برد، وضعیت آن نسبت به اسنپدراگون 888 بهتر است.  در عوض اما حالا مدیاتک دایمنسیتی 9000، ارباب عملکرد است و به خوبی تعادل میان عملکرد و حرارت ایجاد شده را حفظ می‌کند. چیزی که شاید مهمترین مزیت آن نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 1 باشد.

پردازنده پرچمدار مدیاتک دایمنسیتی 9000

دایمنسیتی 9000

دایمنسیتی 9000 به عنوان بهترین پردازنده پرچمدار ساخته شده توسط مدیاتک، با معماری 4 نانومتری TSMC ساخته شده است که نه فقط عملکردی بهتر، بلکه کمترین میزان مصرف انرژی،‌ کمترین تولید گرما و همچنین بهینه‌سازی راندمان انرژی را تضمین می‌کند.

از نظر ساخت نیز دایمنسیتی 9000 بسیار پیشرفته است. CPU مبتنی بر معماری جدید ARMv9 طراحی شده است که در مجموع هشت هسته شامل یک هسته فوق‌العاده قدرتمند Cortex-X2 با فرکانس 3.05 گیگاهرتز، سه هسته بزرگ Cortex-A710 با فرکانس 2.85 گیگاهرتز و چهار هسته کوچک Cortex-A510 با فرکانس 1.8 گیگاهرتز دارد. از سوی دیگر بهره‌مندی از 8 مگابایت حافظه کش L3 و 6 مگابایت حافظه سطح سیستم (SLC) سبب شده تا در مجموع عملکرد این پردازنده بهتر باشد.

در بخش GPU، مدیاتک دایمنسیتی 9000 از چیپست 10 هسته‌ای ARM Mali-G710 بهره‌مند است و در زمینه هوش مصنوعی این پردازنده مدیاتک به نسل پنجم APU 590 مجهز شده است که با شش هسته پردازشی بهترین عملکرد را ارائه می‌کند. پیکربندی جذاب دایمنسیتی 9000،‌ این تراشه را به معیار جدیدی در دنیای پردازنده‌های پرچمدار اندرویدی بدل کرده است و رقابت جذاب‌تری را نیز در این حوزه شکل داده است.

البته در حال حاضر گوشی‌های زیادی به دایمنسیتی 9000 تجهیز نشده‌اند اما از جمله گوشی‌های مهم باید به اوپو فایند ایکس 5 پرو و ردمی کی 50 پرو اشاره کرد که عملکرد و بهره‌وری انرژی فوق‌العاده‌ای ارائه می‌دهند. به علاوه برخی شایعات حکایت از این دارد که ویوو سری پرچمداران ویوو ایکس 80 را به دایمنسیتی 9000 تجهیز خواهد کرد.

پردازنده پرچمدار اسنپدراگون 8 نسل 1

اسنپدراگون 8 نسل 1

چینش هسته‌های اسنپدراگون 8 نسل 1 هم سه خوشه‌ای است. یک هسته Cortex-X2 با سرعت کلاک 3.0 گیگاهرتزی، سه هسته پشتیبانی با استاندارد Cortex-A710 و فرکانس 2.5 گیگاهرتزی و نهایتا 4 هسته کارآمد Cortex-A510 با فرکانس 1.8 گیگاهرتزی.

در نگاه کلی پردازنده جدید کوالکام تا 20 درصد سریع‌تر از اسنپدراگون 888 است و تا 30 درصد مصرف انرژی کمتری دارد که ارتقای قابل توجهی محسوب می‌شود.

در بخش گرافیکی شاهد استفاده از پردازنده گرافیکی جدید آدرنو 730 هستیم که با معماری جدید خود تا 30 درصد بهبود عملکرد و تا 25 درصد کاهش مصرف انرژی را نسبت به نسل قبل عرضه می‌کند.

افزون بر این‌ها در پردازنده گرفیکی جدید، سه قابلیت جدید Elite Gaming توسعه داده شده است. یکی از این قابلیت‌ها به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تعادلی میان عملکرد و بهره‌وری انرژی ایجاد کنند.

دیگر ویژگی یعنی موتور آدرنو فریم موشن (Adreno Frame Motion Engine) امکان دوبرابر کردن فریم ریت را بدون افزایش مصرف انرژی عرضه می‌کند. جدیدترین پردازنده گرافیکی آدرنو از قابلیت رندرگیری سطح دسکتاپ هم پشتیبانی می‌کند که نتیجه آن ارائه عملکرد گرافیکی بالاتر است.

علاوه بر این قابلیت Variable Rate Shading Pro هم ارائه شده که پردازش فریم را متناسب با تصویر با VRS ادغام می‌کند تا عملکرد بهبود یافته و مصرف انرژی کاسته شود. کوالکام مدعی شده که برای تهیه بهترین سخت‌افزار مناسب بازی با توسعه‌دهندگان برخی از بهترین بازی‌ها همکاری داشته است.

همچنین، اسنپدراگون 8 نسل 1 یک مودم یکپارچه X65 5G دارد که از شبکه‌های زیر 6 گیگاهرتز و موج میلی‌متری پشتیبانی می‌کند و از نظر تئوریک می‌تواند سرعتی تا 10 گیگابایت بر ثانیه ارائه کند.