فناوري اطلاعات و ارتباطات در سالي كه گذشت شاهد تحول اثرگذاري نبود و از اين حيث شايد بتوان سالي كه در پايان آن هستيم را سال "وعدههاي "ICT ناميد. به هر تقدير سال آينده بر حسب قاعده نميتوان همچنان از وعدهها شنيد و خبر از اتفاقي در اين حوزه نباشد.
نوشتن از مشكلات بازار فناوري اطلاعات و ارتباطات در حوزه بخش خصوصي كه به عهده خودشان اما شايد مهمترين رويداد سال جاري در حوزه كاربري اينترنت را بتوان اختلالهاي بي سابقه در شبكه اينترنت و اخيراً نيز قطع و وصل شدن دسترسي كاربران به ايميلهاي خارجي ياد كرد. در خصوص سرعت، كيفيت و قيمت اينترنت هم كه هيچ.
اپراتورهاي تلفنهمراه هم سال كم اختلالي را پشت سر گذاشته و نارضايتي ايجاد نكردند. اپراتور سوم هم كه از اين قاعده مستثني بوده و عملياتي نداشته كه بتوان آن را مورد ارزيابي قرار داد. حوزه فناوري اطلاعات هم از آنجا كه تقريباً كاربردهايش فراموش شده اصولاً نميدانيم چه ميخواست بشود كه نشد!
اما سالي كه در پيش است با سه رويداد مهم همراه خواهد بود. نخست عملياتي شدن اپراتور سوم و وعده ديدارهاي تصويري و اينترنت پرسرعت روي شبكهاش. اگرچه اپراتور سوم چند ده هزار مشترك بيشتر ندارد و بر اساس آمار در تهران تقريبا از هر چهارصد نفر يك نفر براي استفاده از خدمات اين شبكه نامنويسي كرده، ليكن با آغاز به كار اين اپراتور مجوز ورود اپراتورهاي ديگر براي عرضه خدمات نسل 3 صادر شد.
دومين موردي كه در سال 91 منتظر تحقق آن خواهيم بود، عملياتي شدن "شبكه ملي اطلاعات" است. شبكه اي كه سه سال است بي آنكه به درستي بدانيم چه هست، تنها عنوان و شايعاتي پيرامون آن ميشنويم. به عبارتي اگرچه از لابهلاي اظهارات مسوولان و مجريان حدسياتي از سطح پروژه مذكور عايدمان شده اما نقشه كلان و لايههاي عميق شبكه ملي اطلاعات كماكان پنهان است.
اما سومين و شايد به عبارتي مهمترين رويدادي كه سال آينده قطع و يقين بسيار از آن خواهيم شنيد، "شوراي عالي فضاي مجازي" است. شنيدهها حكايت از آن دارد كه اين شوراي تازه تاسيس وظيفه راهبري صدر تا ذيل فناوري اطلاعات و ارتباطات در كشور را به عهده خواهد گرفت. اگرچه اطلاعات دقيقي از ريز اهداف اين شورا هنوز در دست نيست، اما نگاهي به مناصب اعضاي حقوقي و حقيقي آن خود بيانگر جايگاه شوراي عالي فضاي مجازي و ماموريتهاي كلان محوله به آن است.