در خصوص تاریخچه خودرو پراید باید گفت که این خودرو ابتدا در شرکت مزدا ژاپن با سفارش فورد، شرکت مادر، طراحی شد. نسل اول این خودرو که در سالهای ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۳ تولید و خدر ژاپن با نام مزدا ۱۲۱ و در آمریکای شمالی توسط شرکت فورد با نام فورد فستیوا فروش رفت.
جالب است بدانید که سفارشدهند و سازنده این خودرو شرکت آمریکایی فورد بود که اکنون همگی ساختههای این شرکت را جزو باکیفیتترین خودروهای دنیا میدانند. نکته دیگری که دانستن آن خالی از لطف نیست این است که خودرو پراید که فورد آنرا فستیوا نامیده بود در ابتدا در ناو و ناوچههای نظامی آمریکا مورد استفاده قرار گرفت.
بنابراین آمریکاییها نیاز داشتند که در ناوهای پهناور خود وسیلهای نقلیه داشته باشند که هم سبک باشد و هم سوخت اندکی استفاده کند. همچنین این خودرو باید توانایی سرعتگیری سریع را میداشت. البته نه سرعتی که نتوان دیگر آنرا کنترل کرد! برای همین خودرویی ساخته شد که در ابتدا فستیوا و بعد پراید نام گرفت.
گفتنیاست که فورد فستیوا در ابتدا به صورت هاچبک طراحی شده و پس از چندی که از روی ناوهای جنگی به خیابانهای شهری منتقل شد برای آن صندوقی طراحی کردند و فورد فستیوا تبدیل به خودرویی شهری شد.
نکته قابل توجه در خصوص خودرو فورد فستیوا و یا پراید در آمریکا هم، همانند ایران خودروی قشر کمدرآمد بود اما کیفیتی داشت که متقاضیانش را در آن سالها و در ان کشور راضی نگه داشت.
این مدل همچنین با نام کیا پراید از ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۰ در شرکت کیا موتورز کره جنوبی تولید شد و در سال ۲۰۰۱ خط تولید آن به سایپا فروخته شد که شرکت سایپا نیز در سال ۱۳۷۲ با ایجاد زنجیرهای از قطعه سازان فنی در گروه سایپا و با حمایت از قطعه سازان بخش خصوصی سعی در ساخت داخل نمودن خودروی پراید نمود و آنرا با نامهای نسیم (پراید هاچ بک)، صبا (پراید سدان) و سایپا ۱۳۲ و سایپا ۱۳۱ و سایپا ۱۱۱ و سایپا ۱۴۱ و وانت پراید در ایران عرضه کرد.
بنابراین پراید ماشینی بود که اگر چه با رویکردی تازه از خودرویی متفاوت در میان ایرانی ها مورد استقبال قرار گرفت اما کیفیت پایین و یا بهتر بگوییم مقاومت ناچیز آن در قبال تصادفات و آمار بالای مرگ و میر توسط این ارابه مرگ تا به امروز به جایی رسیده است که علاوه بر انتقاد شدید برخی از کارشناسان و دست اندرکاران حوزه استاندارد در خصوص تولید این خودرو به لحاظ عدم مقاومتش در قبال رخدادهای جاده ای، بلکه صدای مراجع تقلید را نیز در خصوص آمار مرگ میر توسط این خودرو را نیز درآورد.
این در حالی است که محمدرضا ممدوحی معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران ضمن بیان اینکه پراید برای راننده غیر عصبی میتواند ماشین مناسبی باشد، اعلام کرد: پراید یک خودروی استاندارد است، ولی کیفیت لازم را ندارد؛ چراکه سرعت ۱۲۰ کیلومتر برای این وسیله نقلیه طراحی شده اما نمیتواند با این سرعت حرکت کند.
براساس آمار ارائه شده توسط پلیس راهنمائی و رانندگی نیروی انتظامی در سال های اخیر رتبه های اول بروز تصادفات خودرویی در کل کشور متعلق به خودروهای پراید بوده و آمار و عکس های موجود در اینترنت نیز به روشنی گویای این موضوع است.اگر چه در حالت کلی آن آماری که در خصوص تصادفات ارائه می شود براحتی تبدیل به انتقاد از صنعت خودرو می شود اما بدور از انصاف است که تمامی این مشکلات را به دوش صنعت خودرو و در این میان خودرو پراید انداخت.
بنابراین اگر چه اکیدا هدف از انتشار این مطلب تضعیف و یا تخریب صنعت خودرو سازی کشور و بخصوص خودرو پراید نیست اما با توجه به ارائه اطلاع مسئوین امر از آمار روشن، جامع و کاملی (که بعضا محرمانه نیز هست) باز هم این خودرو در کشور تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
موضوعی که این روزها و به دلیل گسترش شبکه های اجتماعی موبایلی و با ایجاد کمپین های عدم خرید خودرو ایرانی و بخصوص خودرو پراید توسط خود مردم توانست تا حدی نگاه خودروسازان را به سلیقه، اعتراض و جویایی خسارت های وارده به مردم را تغییر و تلنگری باشدبر قامت صنعت بی کیفیت و خواب رفته خودرو کشور که برای بقاء باید در کمترین زمان ممکن، روند و سازو کار خود را با تغییر سلیقهها عوض و با نگاه به این که نسل جدید دیگر پراید نمی خواهد به مسئله تولید خودرو در ایران نگاهی کارشناسانه و مشتری مدارانه آن هم مصادف با کیفیت محصولات خارجی به سبک روز داشته باشند.
اما ما نیز همانند منتقدین به صنعت بی کیفیت تولید خودرو در کشور، انتقاد خواهیم کرد به تمامی خودروهای بی کیفیت و غیر استاندارد تولید کشور از جمله خودرو پراید با این همه خطر و خطر آفرینی هایش که در هر کوچه و محله قربانیاش را در تاریخ به ثبت رسانده و داغی بر دل خانواده ای گذاشته است، طوری که اگر این خودرو کمی از استانداردهای تولید خودرو در جهان آن هم به لحاظ مقاومت، سیستم امنیتی ترمز ، کیسه هوا و … برخوردار بود و یا اصلا تولیدش متوقف و جایگزینی برایش پیدا میشد امروزه شاهد تصاویری غمناک و دلهره آوری نبودیم که در زیر شاهد آن خواهیم بود.
اگر چه چندی پیش مهدی جمالی مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا از مشتریان بابت کیفیت پایین محصولات این شرکت عذرخواهی کرد اما امید است که با نگاهی نو برای آینده ای بهتر و روزهایی آفتابی برای فرزندان ایران زمین گام هایی موثر، هدفمند و علمی به جهت شکوفایی صنعت و به ویژه صنعت تولید خودر در کشور برداشته شود تا غبار غم و خاطرات تلخ ناشی از سحل انگاری گذشته از خاطر تک تک ما ایرانی رخب بر بندد.
در پایان اگر چه تلخ اما نگاهی خواهیم انداخت به آن چرا که ما بر سر پراید آورده ایم و پراید بر سر ما … قضاوت هم با شما ؟!
منبع: گجت نیوز