حالا که کرونا در حال کمرنگ شدن است، یک فاجعه جدید در چین رخ داده که میتواند بار دیگر اقتصاد جهان را رو به نابودی بکشد!
قرنطینههای اجباری حاصل از همهگیری کووید-۱۹ در اوایل سال در چین باعث به دردسر افتادن زنجیرههای تأمین قطعات، تأخیر در تولید و مانع از رشد اقتصادی جهان شد. حالا ظاهراً در چین یک فاجعه جدید در حال روی دادن است که این تهدید جدید میتواند حتی بیشتر از قبل اقتصاد را دچار مشکل کند!
چین در ماه جاری با بدترین موج گرما در ۶۰ سال گذشته مواجه شد و در چندین استان دمای هوا تا ۴۰ درجه سانتیگراد هم بالا رفت. اما یکی از مهمترین استانهای چین که روی اقتصاد جهان تأثیرگذار است هم گرمای خفهکنندهای را امسال تجربه کرده است.
فاجعه جدید چین برای اقتصاد جهان در راه است
به گزارش اداره اقتصاد و فناوری اطلاعات استان سیچوان، این استان که یک نیروگاه تولیدی منطقهای در چین محسوب میشود و ۸۰ میلیون نفر را در خودش جای داده است، ماه جاری میلادی رکورد تازهای را از خودش به جای گذاشته و موج گرمای بیسابقه و خشکسالی باعث شده سطح آب در مخازن برق آبی آن به نصف برسد.
سیچوان ۸۰ درصد از انرژی مورد نیاز خودش را از نیروی آبی تأمین میکند و از آنجا که مصرفکنندگان در طول موج گرما بیشتر از گذشته برای خنک ماندن انرژی مصرف میکنند، منابع انرژی در این استان به شدت کم شده است. به همین خاطر مقامات این منطقه ۱۵ آگوست اعلام کردند که کارخانههای موجود در ۱۹ شهر این استان به مدت ۵ روز تعطیل خواهند شد تا نیروی برق برای استفاده عموم مردم ذخیره شود.
اما یک تحلیلگر به Fortune گفته است که این موج گرمای پیش رو چیزی فراتر از یک مشکل منطقهای است و ممکن است تأثیرات جهانی داشته باشد. زیرا این چالشهای خاصی که بر اثر گرمای بیش از حد ایجاد میشود، تولیدات مجدداً مثل زمانی که اوج کروناویروس را میگذراندیم ناممکن خواهد شد و در نتیجه مشکلات اقتصادی را به همراه خواهد داشت. به گفته این تحلیلگر، تعطیلیها بر اثر گرما میتواند حتی از قرنطینههای اخیر کووید هم تأثیرگذارتر باشد.
از سیچوان تا سراسر چین
برخی از کارخانجات در چین توانستند در طول قرنطینههای حاصل از همهگیری کروناویروس با استفاده از سیستمهای حلقه بسته همچنان فعالیت کنند. در واقع این کارخانجات ناچار بودند کارگران خود را در همان محل ایزوله کنند تا به آنها اجازه فعالیت داده شود. اما چنین تلاشهای جبرانکنندهای در موجهای گرما امکانپذیر نیست.
تقریباً کل کارخانجات چین به نیروگاههای آبی وابسته هستند؛ بنابراین گرمای بیش از حد میتواند روی کل این منطقه تأثیرگذار باشد. بنابراین این تعطیلیها حتی از قرنطینههای کروناویروس هم بدتر و تأثیرگذارتر خواهد بود. در حال حاضر تعطیلی کارخانجات چینی به خاطر موج بیسابقه گرما فقط محدود به استان سیچوان است. اما از آنجا که این منطقه یک نیروگاه تولیدی بزرگ برای کل کشور چین محسوب میشود، بیشک اثرات گستردهای خواهد گذاشت.
شرکتهای قطعهساز چینی مثل Foxconn و Compal که از تأمینکنندگان اپل و تولیدکنندگانی مثل تسلا، تویوتا و سایک موتور، ممکن است به خاطر این موج گرما آسیب ببینند. به طور مثال تسلا و سایک روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کردند که بر اثر بحران برق با مشکلات تولید مواجه شدهاند و مقامات چینی درخواست مساعدت کردهاند. تویوتا نیز این هفته تولید محصولات خودش را در استان سیچوان به حالت تعلیق درآورده است.
علاوه بر این، گروه فناوری BOE، یکی از تأمینکنندگان اپل که وظیفه ساخت نمایشگرهای LED این کمپانی و چند قطعه سخت افزاری دیگر مورد نیاز این شرکت را بر عهده دارد، در روز چهارشنبه اعلام کرد که به خاطر سهمیهبندی برق در سیچوان، ناچار به تعدیل فعالیتهای خودش در این استان است. شرکت Contemporary Amperex Technology به عنوان بزرگترین تولیدکننده باتری در جهان نیز گفته است که موقتاً تولیدات کارخانه مستقر در سیچوان خودش را متوقف خواهد کرد.
طی ۱۰ سال گذشته این منطقه از نظر تولید مواد خام بسیار حائز اهمیت بوده است. فاکسکان باتریهای خودش را در اینجا تولید میکند و این فهرست شامل برندهای دیگری هم میشود؛ بنابراین روی زنجیرههای تأمین اثرگذار است. لیتیوم و نیمههادیها نیز میتوانند تأثیر این مشکلات را ببینند؛ گرچه اثر آنها به اندازه تولیدکنندگان قطعات الکترونیکی نخواهد بود. سیچوان یکی از مناطق کلیدی تأمینکننده لیتیوم است و برخی از کارشناسان از این نگران شدهاند که موج گرمای بیسابقه چین نکند باعث افزایش قیمت این فلز نقرهای-سفید شود.
در بحبوحه افزایش تقاضای باتریهای لیتیومی به خاطر اتومبیلهای الکتریکی، حالا تولید این قطعات با مشکل مواجه شده است. گروه صنعتی Sichuan Yahua به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان لیتیوم در جهان فعالیت خودش را به مدت ۵ روز تعطیل کرده و انتظار میرود در نتیجه همین تعطیلی کوتاه مدت، شاهد افزایش قیمت لیتیوم باشیم.
یکی دیگر از صنایع مهمی که موج گرمای چین روی آن اثرگذار است، نیمههادیها (که به نام چیپها نیز شناخته میشوند) هستند که در همه چیز، از گوشیهای هوشمند گرفته تا جتهای جنگنده مورد استفاده قرار میگیرند. ما به اندازه کافی طی دو سال گذشته با مشکل کمبود جهانی تراشه مواجه بودهایم. اکنون جهان اصلاً ظرفیت این را ندارد که مشکلات انرژی در چین بخواهد این اوضاع را بدتر هم کند.
البته خوشبختانه سیچوان میزبان تولیدکنندگان نیمههادی زیادی نیست و تمرکز در این استان روی تولید فناوریهای دیگری خواهد بود.. بنابراین اثرات منفی که کمبود آن به خاطر همهگیری کووید ۱۹ گذاشته، با تعطیلی کارخانجات سیچوان بر اثر گرما قابل مقایسه نخواهد بود.
عواقب تعطیلی طولانیمدت کارخانجات و فاجعه برای اقتصاد جهان
در حال حاضر انتظار میرود کارخانجات مستقر در سیچوان فعلاً برای مدت محدودی تعطیل بمانند. اما اگر موجهای گرمای فعلی ادامه پیدا کنند، این باعث طولانیتر شدن تعطیلی کارخانجات خواهد شد و وضعیت را برای تولیدکنندگان چینی پیچیدهتر خواهد کرد.
در کوتاه مدت، کارخانجات میتوانند با تعطیلی سر کنند و در این مدت به حساب و کتابهای خود رسیدگی کنند. ولی اگر بخواهد ۱۰ روز، ۲ هفته یا بیشتر طول بکشد، آنوقت اوضاع اقتصادی جهان بسیار پیچیدهتر از قبل خواهد بود.