اين روزها ممکن است با نگاهی به بازار اولترابوکها کمی دچار سردرگمی شوید. در این بازار، مدلهای ارزانقیمت و مختلفي را دیدیم که کارایی بسیار پایینی دارند و مدلهایی با کارایی بالاتر که قیمت بسیار بالایی دارند. حتی وقتی سراغ یک مورد با قيمت متوسط میرویم که قیمت آن کمی پایینتر است و ظاهر و کارایی قابلقبولی دارد، ناگهان به یک مشکل کوچک، اما مهم برمیخوریم که براي نمونه ميتوان صفحهکلید یا صفحه لمسی نامناسب را مثال زد.
در این میان، لنووی کهنهکار نیز به میدان آمده (البته لنوو ماهها قبل از اینکه اینتل بهطور جدی به اولترابوکها بپردازد، با U260 وارد این حوزه شدهبود) تا در این حوزه نیز طراحی اصیل خود را کمی دستکاری کند و محصولي براي عرضه داشته باشد. دستگاه تازه لنوو یک لپتاپ با کیفیت ساخت بالا، سرعت خوب با زمان بوت کمتر از بیست ثانیه است، اما قیمت آن از 1100 دلار آغاز میشود، تفکیکپذیری نمایشگر آن پایین است و اسلات SD و نور پسزمینه صفحهکلید ندارد. آیا ظاهر چشمگیر، کارایی جالبتوجه و صدایگوشنواز U300s میتواند عيبهاي موجود در این اولترابوک را جبران کند؟
بدنه و ظاهر
نخستین نکته جالب توجه درباره ظاهر U300s این است که سعی ندارد پرزرق و برق و جذاب باشد و تلاش میکند با در نظرداشتن سادگی، دستگاهي باوقار و اصیل باشد. گوشههای آن کمي گرد است و هنگام بستهبودن لبههای آن کمی بیرون ميزند، چنانکه همانند یک کتاب بسته بهنظر میرسد. این اولترابوک را ميتوان به راحتي در یک دست گرفت و حمل کرد. در طراحی این دستگاه از هر عنصر اضافی پرهیز شدهاست. رویه دستگاه که ضخامت آن 15 ميليمتر است یک تکه آلومينيوم ذغالی مات و صاف است که لوگوی لنوو در گوشه آن جا گرفته است. با باز کردن دستگاه نیز جدا از صفحهکلید، یک دکمه فلزی روشن و خاموش، لوگوی کوچک IdeaPad که در گوشه پایینی حکشده، یک صفحه لمسی بزرگ و چند LED کوچک که به هنگام روشن بودن یا اتصال دستگاه به برق روشن میشوند، به چشم میخورد. اگر این نوع طراحی برای شما بسيار ساده به نظر ميرسد، U300s با بدنه نارنجیرنگ نیز موجود است. اما یک ضعف کوچک در بدنه دستگاه این است که تا حدی به خط و خش حساس است. جدا از این، کیفیت ساخت این دستگاه چیزی از رقبای اصلیاش (مکبوک ایر و UX31) کم ندارد. اگر مکبوک ایر را در این حوزه یک محصول خاص با ظاهری متفاوت بدانیم و UX31 ایسوس را نیز یک اولترابوک پرزرقوبرق با بدنه فلزی و ظاهری مد روز در نظر بگيريم، طراحی ظاهری U300s در دسته سوم و جدیدی قرار میگیرد که تاریخ مصرف ندارد و به اندازه یک ساعت استیل کلاسیک است. ظاهر U300s ساده است، اما سطحی نیست؛ با کیفیت است، اما پرزرقوبرق نیست. البته با نگاهی گذرا به لبههای کناری دستگاه متوجه يک ضعف ميشويد: U300s اسلات کارت حافظه ندارد. اما باقی پورتها، یعنی USB 2 و 3، HDMI و خروجی و ورودی صدا در آن تعبيه شده است.
صفحهکلید و صفحه لمسی
شاید طرفداران لنوو از دیدن این صفحهکلید کمی شوکه شوند، زیرا فرم کلیدهای آن کمی با کلیدهای معروف لنوو متفاوت است. کلیدها صاف هستند و آن فرورفتگی خفیف ديگر وجود ندارد. با این اوصاف، لنوو مهارت خود را در ساخت صفحهکلیدهای خوب در این مدل هم بهکار گرفته و یک صفحهکلید کارآمد و روان ساختهاست. موضوعی که در طراحي برخی اولترابوکها و لپتاپهای جدید چندان درنظرگرفته نمیشود و لپتاپهاي زيادي با صفحه کليدهاي نامناسب ميتوان يافت. اما کارکردن با صفحهکلید U300s راحت است، کلیدها بدون نیاز به فشار بیش از حد کار میکنند و اندازه کلیدها نیز مناسب است. البته، یک ضعف این صفحهکلید نداشتن نور پسزمینه است که حتی در مدل ردهبالای 1500 دلاری نیز نمیتوان این ویژگی را یافت. بدون شک صفحه لمسی U300s با اندازهای بزرگ و جنسیتی مناسب، یکی از بهترین صفحه لمسیها در میان اولترابوکها (یا شاید بهترین) است؛ کار با صفحه لمسی بهراحتی امکانپذیر است. امکانات چندلمسی معمول بهراحتی کار میکنند (هر چند که اسکرولکردن دوانگشتی را باید با کمی فشار بیشتر انجام داد) و چند حرکت جدید نیز وجود دارد، مانند حرکت چهار انگشتی که پنجرهها را ردیف میکند (در محیط Aero) یا حرکت دوانگشتی به سمت چپ یا راست برای حرکت میان تصاویر پسزمینه یا حرکت چهارانگشتی به چپ یا راست برای حرکت میان موارد موجود.
تصویر و صدا
U300s با یک نمایشگر 13,3 اینچی با تفکیکپذیری 768×1366 عرضه میشود که این مقدار از مکبوک ایر (900×1400) و UX321 (م 900×1600) کمتر است. هر چند که در عمل با وجود این تفکیکپذیری با مشکلی روبهرونشديم و ویدیوهای HD را بهراحتی تماشا کردیم، اما این نکته را باید در نظر داشته باشيم که اولترابوکهایي با این تفکیکپذیری (مثلاً Aspire S3) با قیمت پایهاي 200دلار کمتر عرضه میشوند. زاویه دید نمایشگر قابلقبول است، اما عالی نیست. تصویر با تغییر زاویه دیدکم همچنان قابل تماشا است، اما وقتی این تغییر زاویه از حدی بیشتر میشود، در عمل تصویری دیده نمیشود. براي نمونه، در زاویه نزديک به180 درجه تصویر مطلوبی نداشتیم. علاوه بر این، لنوو قابليت Intel Wireless Display را در U300s تعبیه کردهاست، امکانی که تا پیش از این در اولترابوکها دیده نشدهبود. هرچند با هزینهکردن صد دلار میتوان در لپتاپهای دیگر نیز به این امکان دست یافت. اين قابليت به کاربر اين امکان را ميدهد که تصویر لپتاپ را بهصورت بیسیم به نمایشگر یا تلویزیون خود منتقل کند و به پخش ویدیوی 1080p نیز بپردازد. این ویژگی بدون هیچ مشکلی بهشکل روان و راحتی کار ميکند. بلندگوهای SRS دستگاه صدای قابلقبول و صافی پخشمیکنند. البته، در موسیقیهایی که به بیس زیاد احتیاج دارند، صدای آنها تاحدی زیر بهنظر میرسد، اما در بيشتر ژانرها صدای قابلقبولی دارند، هر چند که بلندگوهای U300s از بلندگوهای Bang & Olufsen اولترابوک ایسوس، یعنی UX31 قدرت کمتری دارند.
کارایی و قدرت پردازش گرافیکی
مدل 1500 دلاری U300s یک پردازنده Core i7-2677M با فرکانس 1,7 گیگاهرتز و چهار گیگابایت رم و 256 گیگابایت SSD دارد و باید گفت که بدون شک در رده اولترابوکهای قدرتمند دیگر مانند UX31 و مکبوکایر قرار میگیرد. همانطور که در جدول1 مشاهده میکنید U300s، از نظر کارایی و قدرت پردازشی (PCMark Vantage) در جایگاهی بین مکبوک ایر و UX31 قرار میگیرد. اما از نظر قدرت گرافیکی این دستگاه در رده دیگری همسطح Portege Z830 قرار گرفته و ایر و UX31 در رديف بالاتری هستند، این درحالی است که پردازنده گرافیکی همه این دستگاهها Intel 3000 است. اما یکی از مواردی که باعث افزایش قیمت چنین دستگاهی شده JMicron 616 SSD است. آيا به نظر شما این افزایش قیمت ارزش دارد یا خير؟ در آزمایشهای انجامشده با برنامه ATTO سرعت خواندن به 250 مگابایت در ثانیه و سرعت نوشتن کمتر از 200 مگابایت در ثانیه بود. از نظر سرعت بوت هم ما به رقم بسیار قابل توجه هجده ثانیه رسیدیم. بنابراین، درمورد کاربرانی که به هاردهای 5400 دور به سرعت 80 و 75 مگابایت در ثانیه عادت دارند، شاید بتوان گفت که این هزینه اضافه ارزش خود را دارد. از نظر حرارت تولیدشده، میتوان U300s را یک لپتاپ خنک نامید. این وضعیت حتی هنگام پخش ویدیوی HD نیز همچنان پابرجا بود. بخشی از این موضوع به دلیل طراحي مناسب صفحه کليد است که ميتواند حرارت ايجاد شده را تا حد زيادي پخش کند و بخشی دیگر به دلیل فناوری Advanced Cooling اینتل است. U300s از نظر عمر باتری نیز در رده رقبای خود قرار میگیرد. در آزمایشهای انجام شده (با پخش ممتد فیلم، وایفای روشن و روشنایی 65 درصد) باتری پنج ساعت و هشت دقیقه دوام آورد. این رقم بالاترین رقم در میان رقبا نیست و بهطور متوسط چهل دقیقه کمتر از سه رقیب اصلی است، اما رقمی منطقی بهنظر میرسد. این اولترابوک از فناوری RapidCharge نيز استفاده میکند که در ThinkPad X1 نیز استفاده شده و به کاربران وعده میدهد که طي سی دقیقه، باتری تا پنجاه درصد شارژ شود. در نهایت، اگرچه طبق ارقام و اعداد U300s سریعترین اولترابوک نیست، اما در عمل و در حین کار، سرعت کاملاً مطلوبی داشت. به شکلی که ما بهراحتی به مرور وب با مرورگرها و زبانههای متعدد و همزمان پخش ویدیو و نصب و اجرای نرمافزار پرداختیم و هیچ افت سرعت یا خللی هم در کار ما ایجاد نشد. بنابراین، شاید برای یک کاربر، این نمرات نرمافزارهای سنجش کارایی در عمل معنایی نداشتهباشد.
نرمافزار
لنوو از نظر نرمافزار سعیکرده تا حد امکان هیچ ابزار و نرمافزار اضافهای روی دستگاه خود نصب نکند. به این ترتیب، جدا از گوگل کروم و نسخه آزمایشی آفیس 2010 هیچ نرمافزار مشهور دیگری روی U300s از پیش نصب نشده و حتی هيچ نرمافزار امنیتی هم روی دستگاه از قبل نصب نشدهاست.از ابزارهای نصبشده میتوان به Easy Note اشاره کرد که یک ابزار یادداشتبرداری است. در این نرمافزار یادداشتها بهصورت یک دفترچه با کاغذهای چسبان تعبيه شده که زبانههای مختلف در کنار آن با رنگهای مختلف نمايش داده خواهند شد. با حرکت سه انگشت هم میتوان میان یادداشتهای مختلف حرکت کرد. ابزارهای نرمافزارهای همراه دستگاه ابزارهای کوچک، اما مفیدی هستند. Lenovo OneKey Recovery نیز ابزاری برای گرفتن نسخه پشتیبان از دادهها و بازگردانی آن است. اگرچه ابزارها و سرویسهای رایگان دیگري (و گاهي کاربرپسندتر) هم وجود دارند، اما این ابزار هم میتواند بهخوبی کار خود را انجام دهد. همچنین امکان فعالکردن سرویس LoJack نيز وجود دارد تا اگر دستگاه به سرقت رفت یا گم شد آن را ردیابی کرده و دادههای روی آن را پاک کنید.
جدول 1- کارایی U300s در مقایسه با سایر رقبا
در برابر رقبا
لنوو در دو مدل عرضه میشود: مدل نخست 1095 دلار است که پردازنده 1,6 گیگاهرتزی Core i5-2457M، پردازنده گرافیکی Intel 300، چهار گیگابایت رم و 128 گیگابایت SSD دارد. مدل دوم همان پردازنده گرافیکی و همان میزان رم را دارد، اما با یک پردازنده 1,8 گیگاهرتزی Core i7-2677M، 256 گیگابایت SSD و قیمت 1495 دلار عرضه ميشود. البته مدل U400 هم وجود دارد که دوبرابر رم و پردازندهCore i5-2467M یا Core i7-2667M دارد و عمر باتری آن هفت ساعت است و تا يک ترابایت ذخیرهسازی و امکان استفاده از درایو DVD را نیز برای کاربر فراهم میکند. U300s از نظر کارایی، رقابت تنگاتنگی با رقبای اصلی خود دارد، اما لنوو برای تثبیت جایگاه این دستگاه باید امکانات بیشتری همراه آن ارائه دهد یا اینکه قیمت آن را پایین آورد. زیرا رقبا با قیمتهای برابر یا پایینتر امکانات بیشتری از جمله نور پسزمینه صفحهکلید یا نمایشگر با تفکیکپذیری بالا عرضه میکنند. در مقابل، U300s بهترین و راحتترین صفحهکلید و صفحه لمسی را دارد که کار ممتد با آن دست را خسته نمیکند. علاوه بر این، U300s جدا از نداشتن اسلات SD و جک اترنت، مجموعه کاملی از پورتها را دارد که در بين مدلهاي رقباي ديگر دیده نمیشود و تنها رقیبی که این مجموعه کامل از پورتها را دارد، Portege Z830 است.
جمعبندي
U300s ظاهری خاص و اصیل را در کنار صفحهکلید، صفحه لمسی راحت و خوب قرار داده و کیفیت ساخت آن نیز قابل توجه است. اما نمایشگر آن تفکیکپذیری پایینی دارد، نور پسزمینه صفحهکلید ندارد و اسلات SD نیز در آن بهچشم نمیخورد؛ مواردی که رقباي ديگر در مدلهاي خود رعايت کردهاند. با توجه به تمام اين موارد گفته شده، شاید این اولترابوک با قیمت 1095 دلار بهترین انتخاب براي تمام کاربران نباشد، اما یکی از انتخابهای قابل توجه است. زیرا لنوو سعی کرده یک تجربه بدون دردسر و روان و راحت را در اختیار کاربر قرار دهد. بنابراین، کاربرانی که بهدنبال یک ظاهر کاملاً خاص و تجربه راحت کار با یک اولترابوک میگردند، بهاحتمال حاضر خواهند شد این هزينه اضافي را پرداخت کنند.