دانشمندان رصدخانهی کک ( Keck ) برای نخستین بار در تاریخ موفق به ثبت تصاویری از مراحل تشکیل یک سیاره شدند.این سیاره در صورت فلکی گاو یا ثور با فاصلهی ۴۵۰ سال نوری از زمین قرار داشته و در ابتدای حیات خود میباشد.تا پیش از این تصاویر و اطلاعات بسیاری از سیارات فراخورشیدی به دست آمده اما هیچکدام عنوان فراسیارهای جدیدا تشکیل شده مشخص نشدند.
این سیاره حول ستارهای با نام LkCa 15 میچرخد و توسط فضانوردان آدام کاروس و مایکل ایرلند با استفاده از تلسکوپ Keck II کشف شد. ستارهی این فراسیاره که LkCa 15b نامیده شده در منظومهی خود با دو سیارهی دیگر همراه است (که LkCa 15c و LkCa 15d نامیده شدهاند) دارای یک دیسک غیرمعمول با غبار در درون آن است. این مساله موجب شد اخترشناسان به این جمعبندی برسند که یک سیاره در درون این دیسک شکل گرفته است.
یکی از اعضای گروه، استفانی سالوم، میگوید:
مشاهدات جدید ما از این دیدگاه حمایت میکنند. ما اکنون قادر به تصور اشیای نزدیک به این ستاره هستیم. و دلیل این امر هم آن است که اخترشناسان دانشگاه آریزونا ابزارها و تکنیکهایی را برای سادهسازی مشاهدات ایجاد کردهاند.
ابزار فوق شامل تلسکوپ دوچشمی بزرگ یا LBT – بزرگترین تلسکوپ جهان – و تلسکوپ Magellan آریزونا و سیستم بینایی تطبیقی آن است. این ابزار با تجهیز به وسایل پیشرغته برای تقویت و وضوح تصاویر راه دور، نتایج بسیار خوبی را در پی داشتهاند.
پرفسور پیتر تاتهیل، گفته است:
برای اولین بار میباشد که ما موفق به تصویرسازی یک سیاره که قطعا در مرحلهی تشکیل قرار دارد، شدهایم.” کشف جدید میتواند اطلاعات اخترشناسان در مورد اینکه چگونه چند تریلیون ذرات کوچک گردوغبار قادر به شکل دادن یک سیاره بزرگ هستند را افرایش دهد.
نتایج این تحقیقات اخیرا درژورنال Nature منتشر شده است.
منبع : gizmag