یکی از مقامات امنیتی روسیه، ایلان ماسک و شبکه ماهواره استارلینک را به حمله مستقیم تهدید کرد. آزمایشهای ضد ماهواره روسیه در سال گذشته نیز حاکی از توانایی نظامی روسها برای انجام این کار است!
یک دیپلمات روسی چندی پیش در بیانیهای که به نظر میرسد ایلان ماسک و تاسیسات استارلینک او را مخاطب خود میدید، ماهوارههای غیرنظامی را هدف بعدی احتمالی روسیه دانست! این دیپلمات روسی، در بیانیه خود در سازمان ملل اعلام کرد که ممکن است ماهوارههای غیرنظامی، هدف بعدی روسیه به منظور تلافی اقدامات مخرب غرب در جنگ اوکراین باشد.
تهدید غیرمستقیم ماهواره های استارلینک توسط روسیه
این سخنرانی، هفته گذشته، توسط کنستانتین وورونتسوف، نماینده کشور روسیه در کارگروه منع گسترش سلاحهای کشتار جمعی انجام شد. در این زمینه، دیپلمات روسی گفت:
در اینجا قصد داریم به روند بسیار خطرناک استفاده غیر صلحآمیز از تکنولوژیهای فضایی اشاره کنیم که در جریان اتفاقات اوکراین به صورت جدی شکل گرفته است. به طوری که ایالات متحده آمریکا و متحدینش به تازگی به طور گسترده اقدام به استفاده از تاسیسات و زیرساختهای غیرنظامی فضایی با هدف مداخله در جریان اتفاقات اوکراین گرفتهاند. بر این اساس، ممکن است این تاسیسات غیرنظامی، هدف بعدی روسیه باشند!
لازم به ذکر است که بخش استارلینک کمپانی SpaceX پیش از این، با همکاری دولت آمریکا، ترمینالهایی ماهوارهای را به کشور اوکراین فرستاده بود تا مشکل قطع اینترنت و اختلالات در برقراری ارتباط را رفع کند. این تلاش اسپیس ایکس در بخشهایی از کشور اوکراین موفق به ایجاد ارتباط پایدار اینترنت شد و عملکرد موفقیتآمیزی را ارائه داد.
وورونتسوف در ادامه بیانیه خود، تلاشهای از این دست را نقضکننده قرارداد صلح فضایی دانست:
این دسته رفتارهای غرب، ماهیت صلحآمیز فعالیتهای فضایی را تهدید میکند و خطرات فراوانی را متوجه فرآیندهای اجتماعی و اقتصادی کره زمین میکند که سلامتی افراد جامعه، به خصوص در کشورهای در حال توسعه را به خطر میاندازد.
در کمترین حالت، این اقدام غرب ناقض قرارداد صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهایست و باید با محکومیت گسترده جوامع جهانی روبرو شود.
پیش از این، ایلان ماسک، رئیس کمپانی SpaceX در خصوص احتمال بالای حمله روسیه به تجهیزات استارلینک در اوکراین هشدار داده بود. با این وجود، منظور ماسک، حمله به ترمینالهای این کمپانی روی زمین بوده است و نه هدف قرار گرفتن مستقیم ماهوارهها! در ماههای گذشته همچنین استارلینک هدف حملات سایبری گسترده روسها بوده است؛ به طور که در هفتههای نخستین پس از آغاز جنگ، سرویسهای ماهوارهای این کمپانی در اثر حملات سایبری از کار افتادند.
کمی بعد از این اتفاقات، ایلان ماسک اعلام کرد که Starlink در برابر حملات سایبری روسها ایستادگی کرده و همچنان به فعالیت ادامه میدهد. این اظهار نظر ماسک، انتقاد رییس آژانس فضایی کشور روسیه در آن زمان را به همراه داشت.
آیا روسها قادر به حمله مستقیم به ماهواره های Starlink خواهند بود؟
در ماه نوامبر سال 2021 میلادی، روسیه مجموعهای از تستها را بر روی موشکهای ضد ماهواره خود انجام داد. کمی پس از آن، مقامات ایالات متحده به سرنگونی ماهوارهای به وزن دو تن در ارتفاع پایینتر از 500 کیلومتری سطح زمین اعتراض شدیدی کردند؛ چرا که به عقیده آنها ذرات باقی مانده از این سرنگونی میتواند تا پنج الی ده سال دیگر در جو باقی مانده و به بسیاری از تاسیسات فضایی نظیر ایستگاه فضایی بینالمللی آسیب وارد کند.
بر اساس گزارشی منتشر شده توسط وبسایت Space.com، بیانیه وورونتسوف، تنها دو روز پس از این که دو کشور ژاپن و آلمان هم اعلام کردند که از انجام تستهای مخرب فضایی خودداری خواهند کرد، منتشر شد. در حال حاضر کشورهایی نظیر آمریکا، کانادا، نیوزلند، ژاپن و آلمان عضو پیمانی هستند که پس از این رزمایش فضایی روسیه تشکیل شده است. هدف این پیمان کاهش تولید زبالههای فضایی از طریق عدم انجام تستهای مخرب است. طبیعتا روسیه تا به امروز عضو این پیمان نشده است!
در ماه آوریل سال 2022، معاون اول رییس جمهور آمریکا، کامالا هریس از تصمیم دولت ایالات متحده برای عدم انجام تستهای مخرب فضایی و موشکهای ضد ماهواره سخن گفت و اعلام کرد که به دلیل خطرناک بودن این تستها دولت آمریکا از انجام آنها خودداری خواهد کرد.
در صورتی که منظور روسیه از ماهواره های غیرنظامی واقعا استارلینک بوده باشد، این تهدید کاملا جدی است! چرا که این کمپانی در حال حاضر 3000 ماهواره فعال را در فضا دارد و در حال تلاش برای کسب مجوز به منظور پرتاب صدها هزار ماهواره دیگر به فضاست.
Space.com البته گزارش میدهد که استارلینک تنها اپراتور ماهوارهای نیست که در جریان جنگ روسیه و اوکراین به ارائه سرویسهای ارتباطی و مخابراتی در مناطق جنگی میپرداخته است. بنا به اعلام این وبسایت، سرویسهای تجاری ماهوارهای دیگری مانند Planet، Maxar و Black Sky نیز با تصویربرداری از مناطق جنگی از بالا و انتشار آنها به صورت عمومی، تاثیرات چشمگیری را در خلال جنگ داشتهاند.