در میان اقدامات ضروری و احتیاطی خودرو میتوان گفت آب بندی خودرو یکی از مسائل مهم برای رانندگان است. آب بندی چیست و چه مزایایی دارد؟
خرید خودروی صفر و دست دوم یا کارکرده مزایا و معایبی دارند که ممکن است مشتریان از آنها اطلاع نداشته باشند. هر یک از این دو نوع خودرو نیازمند بررسیها و سرویس نگهداریهایی است که شاید خریداران آنها را رعایت نکنند. اگر به تازگی خودروی صفر خریداری کردهاید حتما با این اصطلاح روبهرو شدهاید که گفته میشود خودروی خود را آببندی کنید. آب بندی خودرو چیست و چه مزایایی دارد؟
آب بندی خودرو چیست؟
گاهی با افرادی مواجه میشویم که ادعا میکنند از آب بندی موتور خودرو چیزی سر در میآورند، در حالی که اطلاعی از نحوه صحیح این اقدام ندارند. اصلا چطور باید خودرو را آببندی کرد؟ یکی دیگر از سوالاتی که پیرامون این موضوع به وجود میآید این است که آیا خودروهای صفر کیلومتر نیاز به آببندی شدن دارند یا خودروهای قدیمی؟
اگر از شرکتهای مختلف یا شاید هم نمایشگاههای خودرو محصولی صفر کیلومتر تحویل بگیرید، به احتمال زیاد به شما گفته میشود که ماشین را آب بندی کنید. آببندی عبارت است از این که پیشرانه و قطعات آن را برای بهتر کار کردن خودرو آمادهسازی کنید. اگر بخواهیم سادهتر توضیح دهیم، آب بندی یعنی مهیا کردن قطعات خودرو برای ارتباط بهتر با یکدیگر.
برای مثال ماههای اولیهای که خودروی صفر کیلومتر میخرید باید دقت داشته باشید که با قطعاتی نظیر گیربکس و دنده و پدالها با احتیاط برخورد کنید؛ چرا که این قطعات به علت صفر بودن خشک هستند و تا به حال از آنها استفاده نشده است. در صورتی که برخورد شدیدی بین قطعات به وجود آید، استهلاک افزایش خواهد یافت.
برای مثال تصور کنید دو قطعه فلز خشک قرار است به موازات هم حرکت کنند و حال فکر کنید این دو با یکدیگر برخورد کنند! نتیجه چنین برخوردی فروپاشی قطعات و از بین رفتن آنها است. اینطور در نظر بگیرید که قطعات به منزله کودکی نوپا هستند که باید در طی زمان به آنها یاد دهید چطور عمل کنند و معنای دقیق آببندی همین است.
علت آب بندی کردن خودرو چیست؟
شاید این سوال در ذهن شما است که اگر خودرو را آببندی نکنیم، مشکلی پیش خواهد آمد؟ به طور کلی همانطور که اشاره کردیم، اگر خودرویی آببندی نشود عمر قطعاتش کمتر میشود. بسیار مهم است که در هزار کیلومتر اول چه رفتاری با خودرو دارید و مجموعه همین عوامل است که سلامت آینده پیشرانه را تضمین میکند.
بنابراین پس از تحویل گرفتن خودرو کاپوت را بالا زده و هر چه زیر آن قرار دارد را به دقت بررسی کنید. از جمله قطعات مهم میتوان به واشرها، شمع، پیچها، فیوزها و باتری اشاره کرد. باید تمامی این قطعات سر جای خودشان قرار داشته باشند و احیانا چیزی شل یا شکسته نباشد.
بررسی سطح مایعات خودرو
بعد از بررسی قطعات زیر کاپوت نوبت به مایعات میرسد. میبایست جهت اطمینان خاطر سطح روغن خودرو، روغن ترمز، آب رادیاتور، آب شیشه پاککن، بنزین و ضد یخ یا ضد جوش را بررسی کنید. در صورتی که مایعات مذکور به اندازه کافی وجود داشت، میتوانید برای سومین مرحله آب بندی خودرو آماده شوید.
دور موتور را بررسی کنید
بعد از این که سطح مایعات ضروری و مهم خودرو را بررسی کردید باید حواستان به دور موتور باشد. در این مرحله استارت بزنید و خودرو را به حرکت در آورید. تا 300 کیلومتر اولیه مراقب دور موتور باشید و مدام بررسی کنید. توجه داشته باشید که روی موتور فشار نیاورید و کافی است کمی پای خود را روی پدال گاز فشار دهید.
همزمان با فشار آوردن روی پدال گاز، دور موتور نیز افزایش خواهد یافت و باید این اقدام را چندین مرتبه تکرار کنید تا پیستونها و سرسیلندرها آببندی شوند.
آببندی سیستم ترمز را فراموش نکنید
آب بندی سیستم ترمز نیز بسیار مهم است، زیرا احتمال بریدن ترمز وجود دارد. تنها راه آببندی کردن ترمز، درگیر کردن آن است. باید در هزار کیلومتر اولیه بسیار طبیعی و آرام با ترمز برخورد کنید و به آهستگی پای خود را روی پدال فشار دهید. فشار آوردن به سیستم ترمز کار درستی نیست و همچنین در سرعتهای بالا سعی کنید ناگهانی پدال گاز را فشار ندهید.
آب بندی موتور
میدانیم که ضروریترین قطعهای که درون خودروها وجود دارد، پیشرانه یا همان موتور است. در واقع خودرو را آببندی میکنیم به این علت که موتور به درستی کار کند. به همین خاطر با خودروی خود در یک مسیر طولانی برانید تا بدین ترتیب موتور با شرایط مختلف رانندگی و دما آشنا شود.
روی خودروی سبک فشار کمتری میآید و در نتیجه احتمال آسیب دیدن خودرو کمتر میشود؛ بنابراین باید از سوار کردن سرنشین اضافی پرهیز کنید.
چه خودروهایی باید آب بندی شوند؟
در دنیای کنونی که خودروسازهای معروف تمام تلاش خود را برای عرضه محصولی لوکس و مجهز میکنند، به نوعی آببندی دیگر معنا ندارد و باید تنها برخی ماشینها را آببندی کرد. در حال حاضر جز خودروسازهای ایرانی، اغلب محصولات خارجی نیازی به این کار ندارند.
برای مثال فرض کنید از شرکتهایی نظیر تویوتا، هوندا، بنز و بی ام و خودرو میخرید. در این صورت دیگر نیازی به آببندی ندارید، چرا که این کمپانیهای صاحب نام روی تولید محصولات خود دقت و ظرافت زیادی به خرج میدهند.
خودروی دست دوم را باید آببندی کرد؟
به احتمال زیاد به پاسخ این پرسش رسیدهاید. همانطور که میدانید نیازی به آب بندی خودروی کارکرده نیست؛ زیرا صاحب قبلی خودرو حتما اقداماتی در این راستا انجام داده است. جهت تقریب ذهن شما بگوییم که آببندی خودروی کارکرده مثل این است که به دوندهای ماهر؛ راه رفتن یاد بدهید.
خودروی خود را گرم کنید
دقت داشته باشید که وقتی سوار خودرو میشوید (فرقی نمیکند دفعه اولتان باشد یا مرتبه هزارم) باید بعد از روشن کردن خودرو اجازه دهید کمی گرم شود. نباید خودرویی که تازه روشن میشود را به حرکت درآورید.
سخن پایانی
سرویس نگهداری یکی از مهمترین مسائلی است که راننده خودرو باید رعایت کند. در میان اقدامات احتیاطی و ضروری خودرو باید از آببندی به عنوان نخستین مرحله یاد کنیم. آببندی هم هزینهها را کاهش میدهد و هم سواری بهتری برایتان به ارمغان خواهد آورد.
همانطور که فهمیدیم آببندی نه تنها قطعات بزرگ، بلکه شامل قطعات کوچک خودرو نیز میشود و باید همگی آنها را رعایت کرد. سعی کنید مواردی از قبیل چک کردن چراغ چک، دوری از سرعت بالا، پرهیز از شتاب زیاد، نگرفتن ترمزهای شدید و در چاله نیفتادن را جدی بگیرید و واکنش درستی نسبت به وقوع هر یک از آنها از خود نشان دهید.