ارز خودرو کارکرده

با میزان ارز دریافتی مونتاژکاران چینی می‌توانیم 300 هزار خودرو کارکرده با کیفیت وارد کنیم

مونتاژکاران چینی بخش قابل توجهی از بازار خودروی کشورمان را در اختیار دارند و برای واردات قطعات این خودروها، ارز دریافت می‌کنند. گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهند که فقط با ارز دریافتی شرکت‌های مونتاژکننده خودروهای چینی، می‌توانیم ۳۰۰ هزار خودرو کارکرده باکیفیت وارد کشور کنیم!

چندین سال است که وضعیت بازار خودرو در کشورمان حالتی باورنکردنی پیدا کرده است. دیگر خودرو یک کالای مصرفی نیست و شهروندان به‌چشم یک سرمایه مهم به خودروهایشان نگاه می‌کنند. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بازار خودرو، ممنوعیت‌های واردات در گذشته و محدودیت‌های فعلی است. نکته قابل توجه این است که ارز کافی برای واردات قطعات خودروهای مونتاژی چینی وجود دارد، اما این ارز برای واردات خودرو کارکرده باکیفیت مورد استفاده قرار نمی‌گیرد!

روز هفتم اردیبهشت‌ماه سال جاری بود که لایحه واردات خودروهای کارکرده وارد مجلس شورای اسلامی شد. بیست و هشتم خردادماه در نهایت این لایحه به‌تصویب نمایندگان رسید و در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز تایید شد. با توجه به تایید این لایحه، بسیاری از رسانه‌ها به واردات خودروهای باکیفیت کارکرده امیدوار شدند؛ اما حالا مشکلات بزرگ‌تری سد راه واردات خودرو هستند. ظاهرا بزرگ‌ترین مشکل در مسیر واردات خودروهای کارکرده خارجی، تامین ارز مورد نیاز آن‌ها است. همان‌طور که گفتیم ارز به اندازه واردات ۳۰۰ هزار خودرو کارکرده وجود دارد؛ اما این ارز برای واردات قطعات مونتاژکاران چینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قصه واردات خودروهای کارکرده خارجی سری دراز دارد!

در سال ۱۳۹۶ به‌دلیل تحریم‌های گسترده و محدودیت‌های ارزی بانک مرکزی، واردات خودروهای خارجی به‌طور کامل ممنوع شد. دلیل پشت این ممنوعیت منطقی بود و قرار بود ارز واردات خودروهای خارجی،‌ به اقلام مورد نیاز مردم اختصاص پیدا کند. تحریم‌ها همچنان به قوت خود باقی هستند و محدودیت‌های ارزی هم همچنان وجود دارند. برخی از کارشناسان باور دارند محدودیت‌های ارزی موجود می‌تواند قیمت ارز را در بلندمدت افزایش دهد و باعث بروز مشکلات بیشتری شود.

واردات خودرو

تامین ارز واردات خودروهای کارکرده یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های این طرح است. با این حال هزینه واردات قطعات مونتاژی‌های چینی می‌توانست این سد بزرگ را از سر راه واردات خودرو بردارد.

با وجود محدودیت‌های موجود، بانک مرکزی برای مونتاژکنندگان خودروهای چینی، ارز اختصاص داده است؛ ارزی که همین حالا می‌توانست به روند واردات خودروهای کارکرده خارجی کمک کند.

در مورد واردات خودروهای کارکرده خارجی، اقتصاد‌دانی به نام صادق الحسینی اظهار نظرهای جالبی داشته است. به باور او، در سال ۱۴۰۲ حدود ۶ میلیارد دلار برای واردات سی‌کی‌دی خودروهای چینی، ارز از کشور خارج شده است. ظاهرا در کنار این هزینه‌ها، هزینه واردات قطعات ایران خودرو هم چیزی حدود ۶ میلیارد دلار ارز نیاز داشته است. صادق‌ الحسینی اعلام کرده اگر فقط ۶ میلیارد دلار برای واردات خودروهای کارکرده اختصاص می‌یافت، امکان واردات ۳۰۰ هزار خودرو کلاس جهانی به کشور وجود داشت. نکته قابل توجه این است که میزان تولید خودروهای چینی در ایران عددی بسیار کوچک‌تر است.

در نهایت چه اتفاقی برای طرح واردات خودروهای کارکرده خارجی خواهد افتاد؟

همان‌طور که پیش از این هم اعلام کرده بودیم، این طرح دولت به تصویب مجلس و تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیده است. با این حال هنوز این طرح نیاز به شفاف‌سازی‌های بیشتری دارد و بندهای زیادی باید به آن اضافه شوند.

مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است که خودروهای وارداتی کارکرده باید کمتر از ۵ سال کار کرده باشند، اما در زمینه قیمت، برند و کشور سازنده آن‌ها اظهار نظری نداشته است. این موارد باید توسط دولت و مجلس اعلام شوند تا سازوکاری دقیق برای واردات خودروهای خارجی دست دوم تعیین شود.

واردات خودرو

حتی اگر مشکل تامین ارز حل شود،‌ یکی از مهم‌ترین چالش‌ها کنترل کیفیت خودروهای کارکرده خارجی خواهد بود. ورود خودروهایی بی‌کیفیت می‌تواند وضعیت بازار خودرو را بدتر کند.

در کنار این موارد، کیفیت این خودروها هم از اهمیت بالایی برخوردار است. تعیین سطح کیفیت و ویژگی‌های فنی این خودروها ساده نیست و ارگان‌هایی مانند سازمان استاندارد، سازمان محیط زیست و گمرک باید درباره تست‌های کیفیت و سلامت این خودروها به نتیجه‌ای مشترک برسند.

با توجه به مشخص نبودن این موارد و مشکلاتی که در زمینه تامین ارز خودروهای کارکرده خارجی وجود دارد، احتمالا باید زمان بیشتری را در انتظار دیدن خودروهای باکیفیت در خیابان‌های ایران بمانیم.

نظر شما درباره ارز اختصاص یافته برای واردات قطعات خودروهای چینی چیست؟ آیا در آینده‌ای نزدیک شاهد واردات خودروهای باکیفیت خارجی به کشورمان خواهیم بود؟ در بخش نظرات با خانواده بزرگ گجت نیوز همراه شوید.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*