در سال ۲۰۱۴، آژانس فضایی اروپا، کاوشگری را از سفینه روزتا ( Rosetta ) که در مدار مریخ در حال کاوش است، به سطح ستاره دنبالهداری به نام ۶۷P/Churyumov- Gerasimenko پرتاب کرد. این ستاره دنبالهدار در مدار مریخ در حال گردش است. کاوشگر فرستاده شده، که با نام فیله ( Philae ) شناخته میشود، باید در سطح ستاره فرود میآمد اما این کاوشگر در حین فرود برخوردهایی با سطح ستاره داشته و پس از برخورد با صخرهای، متوقف شده است. اخیرا آژانس فضایی تصمیم گرفته تا جستحو برای پیدا کردن و ارتباط با این کاوشگر را متوقف کند. با گجتنیوز همراه باشید.
ماموریت این کاوشگر، مطالعه بر روی سطح این ستاره دنبالهدار و تحقیق در مورد ساختار سطح رویی و نیز عمق سطح این ستاره بود. فیله مامور بود تا تصاویر دقیقی از سطح ۶۷P ارسال کند و نیز نمونههایی از خاک و سطح و ترکیب شیمیایی را جمعآوری کند و در بازگشت در سفینه روزتا تحویل دهد. قبل از تمام شدن ظرفیت باتری فیله، این کاوشگر تصاویر با کیفیتی از سطح ستاره را به زمین ارسال کرد و نیز گزارشی از ترکیب سطح آن ارائه داد. با بررسی این گزارشات مشخص شد که سطح این ستاره حالتی متخلخل دارد و احتمال وجود مولکولهای زیستی در سطح آن بالاست. در ضمن هیچگونه میدان مغناطیسی نیز در سطح ۶۷P گزارش نشد. اما متاسفانه به دلیل قطع شدن ارتباط، اطلاعات در مورد عمق سطح ستاره، به دست تیم اجرایی نرسید.
تابستان گذشته بود که ارتباطی موقتی با فیله برقرار شد اما متخصصین نتوانستند این ارتباط را حفظ کنند و آخرین تماس آنها با فیله در تاریخ ۱۳ ژوئن بوده است. اکنون ستاره دنبالهدار از نزدیکی مریخ در حال فاصله گرفتن است و دمای سطح آن به حدود منفی ۱۸۰ درجه سانتیگراد میرسد. مهندسین طراح فیله میگویند که این کاوشگر حداکثر تحمل دمای منفی ۵۰ درجه سانتیگراد را دارد. بدین ترتیب میتوان نتیجه گرفت که جستجو برای سالم یافتن فیله، دیگر امری بیهوده است. مورد دیگر این که اگر فیله بر روی مکان از پیش تعیین شده فرود آمده بود، انرژی خود را از نور خورشید تامین میکرد اما به دلیل فرود اشتباه، حتی ممکن است در ماههای گذشته به دلیل گرمای بالای سطح ستاره، با مشکل مواجه شده باشد.
تیم اجرایی روزتا معتقدند در پروازهای بعدی که در تلاش خواهند بود تا تصاویری از سطح ۶۷P مخابره کنند، به احتمال زیاد میتوانند فیله را نیز پیدا کنند و گزارشات دقیقتری از مکان آن ارائه کنند. به هر حال امید برای سالم بودن و قابل استفاده بودن این کاوشگر به سرعت در حال کمرنگ شدن است.
منبع: space