امکان ثبت برند کلیه محصولات و خدمات از طریق اداره ثبت شرکت ها، علائم و اختراعات وجود دارد. بر اساس ماده 2 قانون ثبت علائم و اختراعات، شخصی که برند را به ثبت رسانده به صورت انحصاری حق استفاده از آن را خواهد داشت. به ثبت رساندن یک برند مستلزم رعایت مقررات مربوطه و طی کردن روند قانونی آن است. عدم رعایت بایدها و نبایدهای قانونی، می تواند منجر به رد درخواست شود.
اما چه مراحلی باید برای ثبت برند طی شود؟ هزینه ثبت برند چقدر است؟ در ادامه این قصد داریم ضمن پاسخ دادن به این سوالات، به بررسی مدارک مورد نیاز برای ثبت برند بپردازیم. پس چنانچه تمایل دارید برند محصول یا خدمات خود را به ثبت برسانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مراحل و هزینه ثبت برند
هزینه ثبت برند
چنانچه مایل باشید روند ثبت برند را خودتان انجام دهید، هزینهای که باید برای این کار بپردازید به طور تقریبی دو میلیون و پانصد هزار تومان (2،500،000 تومان) خواهد بود. این هزینه شامل ثبت اولیه اظهارنامه در سامانه، درج آگهی در روزنامه رسمی (نوبت اول)، حق الثبت و درج آگهی در روزنامه رسمی (نوبت دوم) میباشد. اما در صورتی که بخواهید روند ثبت برند را به یک وکیل یا موسسه ثبتی بسپارید، باید دستمزد آنها را هم به مخارج ثبت برند اضافه کنید. برای کسب اطلاعات دقیق تر در مورد هزینه ثبت برند، میتوانید با کارشناسان ثبت میزان تماس بگیرید.
بررسی مراحل ثبت برند
- انتخاب نام برند: نامی که برای برند خود انتخاب میکنید، نباید دارای محدودیتهای قانونی یا خلاف قوانین عمومی و اسلامی باشد. برندی که توسط شما ثبت میشود تا 10 سال اعتبار دارد. پس توصیه میشود نام برند خود را به صورت اصولی و با دقت و حساسیت زیادی انتخاب کنید. نام برند باید متفاوت، خاص، ماندگار و کوتاه بوده، با موضوع فعالیت متناسب باشد و بتوان آن را به صورت بینالمللی یا لاتین ثبت کرد.
- استعلام ثبت برند: در اولین قدم باید از شبیه نبودن نام مورد نظر خود با دیگر برندهای موجود اطمینان پیدا کنید. برندی که قصد دارید برای ثبت کردن آن اقدام کنید نباید از قبل توسط شخص دیگری به ثبت رسیده باشد. این مورد یکی از مهمترین ممنوعیتهای ثبت برند است که باید حتما مورد توجه قرار گیرد. در صورت وجود برندی با نام مورد نظر شما، درخواست شما برای ثبت آن رد خواهد شد.
- تهیه مدارک مورد نیاز: پس از انتخاب نام، باید مدارکی که در ادامه معرفی میشوند را تکمیل نمایید.
- ثبت اظهارنامه: برای ثبت برند نیازی به مراجعه حضوری به اداره ثبت علائم تجاری نیست. کافی است وارد سامانه مرکز مالکیت معنوی به آدرس http://iripo.ssaa.ir شده و اظهارنامه درخواست خود را ثبت کنید. کلیه اقدامات مرتبط با ثبت برند از جمله پیگیری اظهارنامه، رفع نقص، پرداخت حق الثبت، تمدید، انتقال و… در همین سامانه انجام می شود. ارائه گواهی امضا از دفتر اسناد رسمی، برای بارگذاری در سامانه و تایید حساب کاربری لازم است. سپس اظهارنامه خود را در سامانه ثبت کرده و مدارک و تصویر برند را بارگذاری نمایید. پس از طی کردن این مراحل، نتیجه درخواست شما توسط کارشناسان بررسی شده و طی 10 الی 30 روز به شما اعلام میشود.
- درج آگهی ثبت برند در روزنامه رسمی
مدارک لازم برای ثبت برند
اشخاص حقیقی باید مدارک زیر را برای ثبت برند ارائه کنند:
- مجوزی که نشاندهنده فعالیت شما در آن حوزه باشد (پروانه کسب، جواز کسب و کار اینترنتی یا…)
- عکس مدارک شناسایی متقاضی ثبت برند (کارت ملی و شناسنامه)
- گواهی امضا (این گواهی باید از دفاتر اسناد رسمی گرفته شود).
- کارت بازرگانی (در صورت انگلیسی یا فاقد معنا بودن برند)
مدارک مورد نیاز برای ثبت برند توسط اشخاص حقوقی، موارد زیر را شامل میشود:
- عکس مدارک شناسایی مدیر عامل شرکت (کارت ملی و شناسنامه)
- آگهی ثبت شرکت (حوزه فعالیت برند باید با موضوع شرکت مرتبط باشد)
- مجوز فعالیت
- کارت بازرگانی (در صورت لاتین بودن برند)
- وکالتنامه (چنانچه روند ثبت برند توسط وکیل یا نماینده قانونی و رسمی شرکت انجام میشود).
وضعیت پرونده پس از ثبت درخواست
پس از اینکه درخواست ثبت برند با موفقیت در سامانه ثبت شد، با یکی از حالتهای زیر مواجه میشود:
- تایید پرونده: پس از بررسی پرونده چنانچه هیچ گونه نقص یا مشابهتی وجود نداشته باشد، نوبت به درج آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار میرسد. با درج آگهی افراد معترض به ثبت این برند، میتوانند طی یک ماه اعتراض خود را اعلام کنند. در صورتی که هیچ اعتراضی نسبت به ثبت برند نشود، نوبت به انتشار آگهی دوم میرسد. آگهی نوبت دوم شماره ثبت علامت تجاری دارد که نشاندهنده موفقیتآمیز بودن ثبت برند است.
- رد پرونده: چنانچه ایرادی در پرونده وجود داشته باشد یا برند مورد نظر شما از قبل ثبت شده باشد، پرونده رد شده و دیگر امکان پیگیری آن وجود نخواهد داشت. در صورت رفع ایرادات و ایجاد تغییراتی در نام و علامت، میتوانید مجددا برای ثبت برند اقدام کنید.
- مشابهت یا نقص پرونده: در صورت ناقص بودن پرونده یا مشابهت نام برند، باید نسبت به رفع ایرادات و پیگیری مجدد پرونده اقدام نمایید.
برای ثبت برند به کجا مراجعه کنیم؟
در این مقاله سعی کردیم تا حد امکان به بررسی روند ثبت برند، مدارک لازم برای این کار، مراحل مختلف بررسی پرونده و هزینه ثبت برند بپردازیم. در دنیای امروز معمولا ثبت برند یا علامت تجاری از نخستین اقداماتی است که افراد برای تولید یا فروش یک محصول انجام میدهند. مهم ترین مزیت ثبت برند، پیشگیری از کپیکاری و سوءاستفادههای احتمالی افراد از نام تجاری شماست. اگر شخص دیگری از نام تجاری ثبت شده استفاده کند، مالک برند می تواند این مسئله را در مراجع قضایی و قانونی پیگیری کند.
سریعترین و آسانترین روش برای ثبت برند، کمک گرفتن از موسساتی است که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند. موسسه ثبت میزان به نشانی Sabtemizan.com به عنوان یکی از با سابقهترین و معتبرترین موسسات فعال در زمینه ثبت شرکت، ثبت برند و…، مفتخر است که در تمامی مراحل ثبت برند در کنار شما عزیزان خواهد بود. کافی است سری به سایت ثبت میزان بزنید و درخواست خود را ثبت کنید.