گروه iFixit یک تیم با سابقهی آمریکایی در حوزهی تعمیرات گجتهای الکترونیکی هستند. این گروه بعد از عرضهی دستگاه های جدید به سراغ آنها میروند و با کالبدشکافی آنها، قطعات داخلشان را به ما نشان میدهند. iFixit به تازگی به سراغ کالبدشکافی آیفون SE رفته است.
آیفون SE، اسمارتفون جدید اپل در ادامهی خط تولید دیوایسهای ۴ اینچی این کمپانی است و به تازگی به صورت جهانی عرضه شده است. این مدل از پردازندهی A9 ساخت اپل در کنار پردازندهی کمکی M9 برای دنبال کردن حرکات و فعالیتهای ورزشی کاربر بهره میبرد. نمایشگر رتینای آیفون SE دارای رزولوشن ۱۱۳۶ در ۶۴۰ است و تراکم پیکسلها مشابه آیفونهای قدیمیتر یعنی ۳۲۶ پیکسل بر هر اینچ است.
کالبدشکافی آیفون SE
دوربین ۱۲ مگاپیکسلی iSight با قابلیت ضبط تصاویر با کیفیت 4K در پشت و دوربین ۱.۲ مگاپیکسلی FaceTime با قابلیت ضبط تصاویر با کیفیت HD در جلو، چیپست NFC، بلوتوث ورژن ۴.۲، LTE تا حداکثر ۱۹ باند، سنسور تشخیص اثر انگشت (Touch ID) و قابلیت استفاده از سرویس پرداخت موبایلی Apple Pay از دیگر ویژگیهای سخت افزاری و نرم افزاری این آیفون هستند.
دیوایسی که توسط گروه iFixit مورد بررسی قرار گرفته است، یک آیفون SE با رنگ طلایی سرخ (rose gold) و با شماره مدل A1662 بوده است. در تصویر پایین میتوانید آیفون SE (سمت راست) را در کنار یک آیفون ۵ اس مشاهده کنید:
کالبدشکافی آیفون SE
تفاوت این دو آیفون در نگاه اول غیر قابل تشخیص است اما تفاوتهای بسیار ریزی وجود دارد؛ مثلا لبههای بدنه در آیفون ۵ اس به صورت شفاف و آینهای هستند اما این لبهها بر روی آیفون SE به صورت مات و یکدست با بدنه ساخت شده اند:
کالبدشکافی آیفون SE
کالبدشکافی آیفون SE
اولین مرحله برای باز کردن آیفون، باز کردن پیچهای ستارهای خاص اپل در قسمت زیرین پنل است. این پیچها بسیار حساس هستند و باز کردن آنها توسط ابزار مخصوص هم نیاز به مهارت خاصی دارد. بعد از باز کردن این پیچها که در مدل طلایی سرخ، همرنگ بدنه هستند، نوبت به جدا کردن نمایشگر از قاب کناری میشود که این کار توسط ابزار مکندهی خاصی انجام میشود. جالب است بدانید که در آیفونهای 6s و 6s پلاس در این مرحله باید واشر همرنگ بدنه را هم از نمایشگر جدا میکردیم اما در آیفون SE این واشر وجود ندارد و این به معنای آن است که باید مراقبت بیشتری به منظور نریختن آب و مایعات بر روی صفحه داشته باشید:
قبل از جدا کردن کامل نمایشگر، نیاز است که سنسور Touch ID از باتری جدا شود. این کار بسیار حساس است و اگر اشتباهی در جدا کردن و یا کشیدن بیش از حد کابل رابط این سنسور پیش بیاید، ممکن است آیفون به طور کامل غیرفعال شود و ارور ۵۳ نصیب تعمیرکار شود. این ارور که به ارور مرگ معروف است باعث غیرفعال شدن کامل آیفون میشود و به دلایل امنیتی، رفع آن تنها از طریق ارسال آن برای اپل امکانپذیر است! بنابراین در هنگام جدا کردن کابل سنسور تاچ آیدی از باتری و بدنه باید بسیار دقت شود:
کالبدشکافی آیفون SE
بعد از جدا کردن پنل جلویی آیفون به همراه نمایشگر، آن را در کنار نمایشگر آیفون ۵ اس قرار داده ایم.
کالبدشکافی آیفون SE
در این مرحله مشخص میشود که این دو پنل کاملا با یکدیگر مشابه هستند. برای اینکه بیشتر این تشابه را درک کنید، ما پنل نمایشگر آیفون SE را در یک آیفون ۵ اس قرار دادیم و نمایشگر به طور کامل و بدون مشکل کار کرد! این موضوع کار را برای تعمیرکاران به هنگام تعویض قطعات بدنه، راحتتر میکند. پنل نمایشگر آیفون ۵ اس را در سمت چپ و پنل نمایشگر آیفون SE را در سمت راست مشاهده میکنید:
کالبدشکافی آیفون SE
سپس نوبت به جدا کردن باتری میرسد و بعد از جدا کردن اتصالات چسبمانند باتری، میتوان آن از بدنه خارج کرد. باتری آیفون SE دارای ولتاژ ۳.۸۲ ولت و ظرفیت ۱۶۲۴ میلیآمپر – ساعت (mAh) است. این ظرفیت، باتری این مدل را بالاتر از باتری آیفون ۵ اس با ظرفیت ۱۵۶۰ و پایینتر از باتری آیفون ۶ اس با ظرفیت ۱۷۱۵ میلی آمپر ساعت قرار میدهد. اپل ادعا میکند که باتری آیفون SE تا ۱۰ روز به صورت آماده به کار، ۱۴ ساعت تماس مداوم و ۱۳ ساعت پخش مداوم ویدیو دوام میآورد.
در ضمن اتصالات این باتری به بدنه با نوع اتصالات آن در آیفون ۵ اس تفاوت دارد و بنابراین امکان استفادهی جایگزین بین این دو مدل وجود ندارد:
کالبدشکافی آیفون SE
در مرحلهی بعدی نوبت به جدا کردن ماژول دوربین از بالای بدنه میرسد. بعد از بیرون آوردن دوربین، آن را در کنار دوربین آیفون ۵ اس قرار میدهیم. با اینکه اندازه و دیگر مشخصات لنز در دو مدل مشابه است، اما تعداد پینهای اتصال دوربین در آیفون ۵ اس (در سمت چپ) بسیار بیشتر از تعداد پینها در لنز مدل SE است:
در تصویر زیر که با استفاده از اشعهی ایکس گرفته شده است، میتوانید تفاوت جایگیری قطعات را در سه مدل مختلف از آیفون ۵ مشاهده کنید. واضح بودن لوگوی اپل در تصویر آیفون SE نیز به دلیل آلیاژ فلزی خاصی است که اپل در این مدل برای طراحی لوگو و جایگذاری آن در نظر گرفته است:
سپس نوبت به جدا کردن اسپیکرها، قطعهی ویبراتور و خشاب سیمکارت میرسد. نکتهی جالب اینجاست که هر سهی این قطعات با قطعات نسل قبلی یعنی آیفون ۵ اس مشابهند و امکان جابجایی آنها بین دو مدل وجود دارد. البته با توجه به اینکه رنگ طلایی سرخ تنها در آیفون SE موجود است، جابجایی قطعات باعث از بین رفتن هارمونی بین رنگهای بدنه میشود:
در ضمن پوششهایی شبیه فوم و از جنس سیلیکون در اطراف برخی از قطعات وجود دارد که به آنها خاصیت ضد آب بودن میدهد. اما به طور عجیبی این پوششها تنها به دور دوربین جلو، دکمههای کنترل ولوم صدا و دوربین پشتی کشیده شده اند و قطعات دیگر از آنها بینصیب مانده اند:
در این مرحله کابل پورت لایتنینگ و قطعات متصل به آن جدا میشود و از بدنه خارج میشود. جالب است بدانید که این کابل با قطعهی مشابه در آیفون ۵ اس تفاوت دارد و احتمالا این موضوع برای پشتیبانی از استاندارد یو اس بی ۳.۰ در آینده است:
جداکردن بورد اصلی؛ مرحلهی مهم
مرحلهی بعد نوبت به مهمترین قطعه میرسد و با جدا کردن یک کابل ارتباطی، بورد اصلی از بدنه جدا میشود. حالا میتوانید قطعات اصلی مغز متفکر آیفون SE را به وضوح مشاهده کنید:
- رنگ قرمز: پردازندهی A9 اپل که پردازشگر اصلی دیوایس است + رم ۲ گیگابایتی مدل LPDDR4 RAM ساخت کمپانی SK Hynix که با شماره ساخت H9KNNNBTUMUMR-NLH مشخص شده است.
- رنگ نارنجی: مودم LTE مدل MDM9625M ساخت کمپانی کوالکام (Qualcomm). این مدل مودم در آیفونهای ۶ و ۶ پلاس نیز استفاده شده است.
- رنگ زرد: فرستنده و گیرندهی RF مدل WTR1625L ساخت کوالکام. مشابه قطعهی بکار رفته در در آیفونهای ۶ و ۶ پلاس.
- رنگ سبز: آی سی Envelope Tracking مدل QFE1100 ساخت کوالکام. این قطعه در آیفون ۶، ۶ اس، ۶ پلاس و ۶ اس پلاس نیز بکار رفته است.
- رنگ آبی: ماژول آمپلی فایر چهاربانده مدل SKY77611 ساخت اسکای ورکس (Skyworks).
حالا نوبت به بررسی قطعات پشت مدار میرسد. در این قسمت نیز قطعات مهمی وجود دارند که به ترتیب زیر در مدار قرار گرفته اند:
- رنگ قرمز: حافظهی ۱۶ گیگابایتی از نوع NAND ساخت شرکت توشیبا با مدل THGBX5G7D2KLDXG.
- رنگ نارنجی: ماژول وایفای صنعتی با مدل ساخت 339S00134.
- رنگ زرد: آیسی Power Management مدل 338S00170 ساخت اپل و Dialog.
- رنگ سبز: کنترلر NFC مدل NXP 66V10 و آیسی شارژر 1610A3. مشابه آیفون ۶ اس و ۶ اس پلاس.
- رنگ آبی روشن: آمپلی فایر موج کوتاه مدل SKY77826 ساخت Skyworks و ماژول آمپلی فایر ارتباط 2G/EDGE مدل SKY77357 ساخت Skyworks.
- رنگ آبی تیره: آیسیهای صدا مدل 338S1285 و 338S00105 ساخت اپل و Cirrus.
- رنگ بنفش: گیرندهی امواج رادیویی مدل WFR1620 ساخت کوالکام. مشابه آیفون ۶ و ۶ پلاس.
علاوه بر قطعات بالا، چیپستها و سنسورهای زیر نیز در پشت مدار اصلی قرار گرفته اند:
- رنگ قرمز: آمپلی فایر موج متوسط مدل ACPM-8020 ساخت Avago.
- رنگ نارنجی: آمپلی فایر موج کوتاه مدل TQF6410 ساخت Quorvo. مشابه آیفون ۶ پلاس.
- رنگ زرد: ماژول گیرندهی Diversity مدل EPCOS D5255 ساخت TDK.
- رنگ سبز : PMIC مدل PM8019 ساخت کوالکام. مشابه آیفون ۶ و ۶ پلاس.
- رنگ آبی روشن: ماژول میکروی تعویض آنتن مدل RF5159 ساخت Quorvo. مشابه آیفون ۶ و ۶ پلاس.
- رنگ آبی تیره: ژیروسکوپ و شتابسنج شش محوره مدل EMS-A ساخت InvenSense.
- رنگ بنفش: کنترلر تاچ اسکرین مدل BCM5976 ساخت Broadcom.
بعد از بررسی قطعات سخت افزاری موجود بر روی بورد اصلی، تنها قطعهای که در دیوایس باقی مانده است، کابل مربوط به دکمهی خاموش و روشن (پاور) است. این قسمت تقریبا مشابه نسخهی موجود بر روی آیفون ۵ اس است با این تفاوت که کمی از لحاظ ظاهری پیچیدهتر شده است و پیچ و خمهای جدیدی به کابل آن اضافه شده است:
جمعبندی؛ نمرهی متوسط آیفون SE از لحاظ تعمیرپذیری
در نهایت نمرهی تعمیر پذیری آیفون SE بر اساس معیارهای iFixit، نمرهی ۶ از ۱۰ شده است. با توجه به این که نمرهی ۱۰ مربوط به آسانترین دیوایس از لحاظ تعمیرپذیری است، آیفون SE یک اسمارتفون «نه چندان آسان» برای تعمیرکاران خواهد بود. استفاده از پیچهای ستارهای و قرار گرفتن کابل اتصال سنسور تاچ آیدی در موقعیتی حساس، باعث سختتر شدن تعمیر این آیفون شده است.