حفظ یک رابطه عاطفی سالم کاری بسیار سخت و پیچیده است. اگر میخواهید جلوی شکست زندگی خود و طلاق را بگیرید، حتما باید از این 8 اشتباه اجتناب کنید.
در دهههای گذشته بافت و باورهای اجتماعی تغییر کرده است. از طرفی شیوه ازدواج سنتی در بسیاری از جوامع برچیده شده است و افراد به این نتیجه رسیدهاند که خودشان باید برای آینده تصمیم بگیرند. از طرفی دیگر طلاق بهعنوان یک تابو بزرگ شناخته نمیشود. به همینخاطر افراد مجبور نیستند تا آخر عمر در کنار فردی اشتباه زندگی کنند. در این حالت باید برای داشتن یک رابطه سالم تلاش کرد و از اشتباه هایی که منجر به شکست زندگی و طلاق میشوند فاصله گرفت.
این موارد اشتباه زندگی شما را در یک قدمی شکست و طلاق قرار میدهد
هیچکس نمیتواند با قطعیت بگوید که یک ازدواج موفق میشود یا روزهای تلخی را تجربه خواهد کرد. با وجود این، علوم اجتماعی در سالهای اخیر بهخوبی پیشرفت کرده است و دانشمندان میتوانند وضعیت را تا حد زیادی پیشبینی کنند. مخصوصا اینکه پژوهشهای مختلف نشان دادهاند برخی موارد اشتباه تلقی میشود و در نهایت به شکست یک زندگی و طلاق منجر خواهند شد.
ازدواج در نوجوانی یا بعد از ۳۲ سالگی
بهترین زمان برای ازدواج زمانی است که شما احساس آمادگی میکنید. وقتی که فکر میکنید کسی را پیدا کردهاید که میخواهید بقیه عمر خود را با او سر کنید. با وجود این، دادههای آماری یک بازه سنی مناسب را برای ازدواج نشان میدهند. بهباور دانشمندان اگر دو نفر در نوجوانی یا پس از ۳۲ سالگی با هم ازدواج کنند، احتمال جدایی آنها بیشتر است. اکثر پژوهشها نشان میدهند که ازدواج در نوجوانی یک اشتباه بزرگ محسوب میشود و احتمال شکست زندگی و طلاق را بسیار بالا میبرد.
همچنین بر اساس بررسیهای نیکولاس ولفینگر، استاد دانشگاه یوتا با هر سال تاخیر در ازدواج پس از ۳۲ سالگی احتمال طلاق ۵ درصد افزایش مییابد. جالب اینکه اختلاف سنی نیز منجر به داشتن خواستههای مختلف از زندگی و جدایی خواهد شد. اگر با همسر خود تنها یکسال اختلاف سنی دارید، نسبت به افراد همسن تا ۳ درصد بیشتر در خطر طلاق هستید. گرچه ۵ سال اختلاف سنی احتمال طلاق را به ۱۸ درصد میرساند. اختلاف سنی ۱۰ ساله نیز یک اشتباه بزرگ تلقی میشود چراکه احتمال شکست زندگی عاطفی و طلاق را تا ۳۹ درصد افزایش خواهد داد.
عوامل طلاق: اشتباه ازدواج با مردی که شغل دائم ندارد
در سال ۲۰۱۶ پژوهشگران دانشگاه هاروارد یک مقاله جالب را منتشر کردند. بر اساس این مقاله تقسیم کار در یک ازدواج بیش از وضعیت مالی میتواند روی احتمال شکست یا موفقیت رابطه تاثیر بگذارد. الکساندر کیلوالد دادههای مربوط به افرادی که از سال ۱۹۷۵ ازدواج کرده بودند را مورد بررسی قرار داد.
اگر مرد شغل تماموقت نداشته باشد، احتمال جدایی در همان سال اول ۳.۳ درصد خواهد بود. این احتمال با گذشت زمان بیشتر نیز میشود. در حالیکه وضعیت اشتغال زن تاثیر خاصی روی میزان موفقیت یک رابطه ندارد. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که تصویر مرد بهعنوان نانآور خانه هنوز تا حد زیادی زنده است و میتواند بهصورت ناخودآگاه روی کیفیت رابطه تاثیر بگذارد.
بهباور دانشمندان ازدواج با مردی که به داشتن شغل تماموقت اهمیت نمیدهد قطعا یک اشتباه بزرگ است و میتواند به شکست و علاق منجر شود.
ازدواج با فردی که تحصیلات کمی دارد
پژوهشهای مختلف نشان میدهند که هرچقدر تحصیلات شما بیشتر باشد، احتمال جدایی در زندگی پایینتر خواهد آمد. اگر با فردی ازدواج کردهاید که تحصیلات دبیرستان خود را به پایان نرسانده است، بهاحتمال ۵۰ درصد زندگی شما به شکست منجر خواهد شد و پس از طلاق متوجه اشتباه خود میشوید. احتمال طلاق برای فارغالتحصیلان دانشگاهی حدود ۳۰ درصد است.
دانشمندان دلیل این مسئله را به فاصله گرفتن جامعه از حالت سنتی و تخصصی شدن کارها مربوط میدانند. هرچقدر تحصیلات پایینتری داشته باشید، مجبور خواهید شد سراغ کارهای عمومی رفته و با درآمد کمتری زندگی کنید. درآمد کمتر باعث میشود که زندگی شما پر استرس شود و محدودیتهای زیادی داشته باشید. در این شرایط احتمال ایجاد نارضایتی و اختلاف بیشتر خواهد بود.
همچنین تحصیلات بیشتر میتواند تا حدودی باور فرد به گفتگو و تحمل نظرات مخالف را نیز بالا ببرد. این مسئله برای زندگی مشترک ضروری تلقی میشود.
داشتن رفتارهای مخرب در طول زندگی
جان گاتمن، استاد دانشگاه واشینگتن پس از یک پژوهش ۱۴ ساله گروهی از رفتارهای مخرب را بهعنوان نابودگر زندگی معرفی کرد. بهباور وی چنین رفتارهایی اشتباه محسوب میشوند و میتوانند احتمال شکست یک زندگی و طلاق را بهشدت بالا ببرند.
- تحقیر: اگر فکر کنید که همسر شما پایینتر از شما است و لیاقت بودن در کنار شما را ندارد. از این رفتار با عنوان بوسه مرگ یک رابطه نیز یاد میشود.
- انتقاد: اگر از رفتارهای مختلف همسر خود انتقاد کنید، در نهایت مسیر را برای رسیدن به طلاق میپیمایید.
- حالت تدافعی: اگر همیشه سعی کنید در موقعیتهای دشوار نقش قربانی را بازی کنید، به رابطه خود آسیب خواهید زد.
- جلوگیری از مکالمه: برخی افراد همیشه در مواقع بروز اختلاف از صحبتکردن اجتناب میکنند و جلوی بحث را میبندند. در حالیکه مکالمه برای داشتن یک زندگی سالم ضروری است.
رفتار بهشدت عاطفی در ابتدای رابطه
اگر در ابتدای رابطه چندان تمایلی به بوسیدن یا نگه داشتن دست همسر خود ندارید، قطعا یک جای کار مشکل دارد. هرچند اگر هم باید بهزور شما را از همدیگر جدا کنند، باز هم نشانه خوبی نیست. یک روانشناس بهنام تد هاستون برای مدت ۱۳ سال ۱۶۸ زوج را از روز ازدواج مورد بررسی قرار داد. او و همکارانش مصاحبههای متعددی را با زوجها انجام دادند.
در نهایت نتایج عجیبی منتشر شد. افرادی که پس از هفت سال از همدیگر جدا شدند، در ابتدا بسیار عاشقانه در کنار هم بودند. این زوجها معمولا یکسوم بیشتر از دیگر افراد با هم معاشقه داشتند. دیگر روانشناسان نیز عشق آتشین در ابتدای رابطه را اشتباه میدانند و بر این باور هستند که در نهایت به شکست در زندگی و طلاق منجر خواهد شد.
دلیل این مسئله نیز سخت بودن حفظ عشق اولیه عنوان شده است. در همه رابطهها عشق اولیه پس از مدتی تعدیل میشود؛ اما تفاوت شدید بین عشق آتشین و یک زندگی آرام همیشه ذهن افراد را آزار میدهد. بدینترتیب شروع کار بهسبک فیلمهای عاشقانه هالیوودی چندان فکر خوبی نیست.
وجود استرس در زندگی روزمره
به هیچوجه نباید تاثیر استرس را بر زندگی خود دستکم بگیرید. بررسیهای دانشمندان نشان میدهد که استرس میتواند در نهایت عامل اصلی بسیاری از اختلافات زوجها و طلاق باشد. مسائل سادهای مثل فراموش کردن یک قرار ملاقات یا نرسیدن به اتوبوس میتواند باعث بحث بین زوجها شده و کیفیت رابطه با پایین بیاورد.
جالب اینجاست که جمع شدن استرس روزمره میتواند حتی بیشتر از خشونت خانگی یا آشنایی با فردی دیگر مشکلساز باشد. دانشمندان پیشنهاد میکنند که اگر قصد دارید از اشتباه در زندگی خود دوری کرده و طعم شکست عاطفی و طلاق را نچشید، حتما تا جایی که ممکن است استرس و بحثهای بیارزش را کاهش دهید.
عوامل طلاق: اشتباه عقبنشینی در هنگام بحران
اگر همسر شما میخواهد در مورد یک مسئله مهم یا اختلافی که بین شما پیش آمده صحبت کند، سکوت نکنید. تحقیقات نشان داده است که اگر شوهر از حرف زدن اجتناب کند، احتمال طلاق بالا میرود. همچنین اگر بین یک زوج همیشه رابطه درخواست/عقبنشینی بهوجود بیاید، احتمال رضایت از زندگی وجود ندارد. در این حالت هر دو طرف دیگری را مقصر میشمارند و خوشحال نیستند.
شکستن این چرخه بسیار سخت است. به همینخاطر اشتباه در آغاز یک رابطه احترامآمیز میتوان به شکست در زندگی و طلاق ختم شود.
توصیف رابطه بهصورت منفی
گروهی از پژوهشگران دانشگاه واشینگتن یک نوع مصاحبه شفاهی خاص را برای بررسی وضعیت یک رابطه ارائه کردند. در این مصاحبه از زوجها درخواست میشود که در مورد جنبههای مختلف رابطه خود صحبت کنند. سپس دانشمندان میتوانند با ارزیابی صحبتها پیشبینی کنند که کدام رابطه بهسمت طلاق پیش میرود.
بهباور دانشمندان معیارهای خاصی در صحبتهای زوجها وجود دارد که میتواند کیفیت رابطه را نشان دهد. توصیف رابطه بهصورت منفی، ناامیدی از مقوله ازدواج، آشوب در زندگی، میزان صحبت در رابطه با همسر و میزان تاکید فرد بر «ما» در رابطه میتواند شرایط را آشکار کند.
در نهایت باید گفت که اگرچه ازدواج مسئلهای پیچیده است و نمیتوان با قطعیت در رابطه با آن سخن گفت، اما میتوان با اجتاب از تصمیمات و موقعیتهای اشتباه احتمال شکست در زندگی و طلاق را کاهش داد.