به نظر می رسد که پای طرح شکست خودرو بنزین برای همه که در دولت سیزدهم مطرح شده بود، به دولت پزشکیان باز شده است. جزئیات این طرح چیست؟
پرونده ناتمام و شکست خورده بنزین از دولت سیزدهم همچنان به جا مانده و تا دولت چهاردهم ادامه یافته است. هم اکنون به نظر میرسد که مسعود پزشکیان و کابینه دولت، به دنبال اجرای کار نیمه تمام دولت شهید رئیسی و بازتوزیع یارانه بنزین است. البته پزشکیان تأکید کرده که افزایش قیمت بنزین در بودجه سال 1404 مطرح نیست. جزئیات طرح پیش روی دولت فعلی را در ادامه با یکدیگر بررسی میکنیم.
طرح شکست خودرو بنزین برای همه
مسعود پزشکیان در حاشیه مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به این سوال که آیا قرار است بنزین در سال آینده گران شود یا خیر، خاطرنشان کرد که در این خصوص باید تصمیم درستی اتخاذ شود و طوری برنامهریزی کنیم که همه مردم کشور از سوبسیدی که در نظر گرفته میشود، بهره ببرند.
به گفته رئیس جمهور، اگر قرار است یارانهای به مردم تعلق بگیرد، باید به همه جامعه داده شود نه اینکه کسی که چهار دستگاه خودرو دارد، یارانه بگیرد اما کسانی که هیچ ماشینی ندارند سوبسید را دریافت نکنند. ایشان در ادامه سخنان خود بیان کردند:
این چیزی است که باید نشست و در مجلس و صداوسیما و… با کارشناسان به تفاهم رسید که چگونه اجرا شود. باید عدالت برقرار گردد.
جالب اینجاست که چنین طرحی در دولت سیزدهم با نام «بنزین برای همه» در دست اجرا بود، اما به علت اتفاقات ناگواری که رخ داد، پروندهاش باز ماند و به دولت چهاردهم کشیده شد. البته این طرح به صورت آزمایشی در جزیره کیش برگزار شد، اما در سایر کلان شهرها همچنان راکد مانده است.
براساس این طرح همگانی، بنزین باید به هر شخص تعلق بگیرد، نه به هر خودرو و این گونه است که عدالت برقرار میشود. با این طرح عدالت و انصاف بین دهکهای مختلف رعایت خواهد شد و دولت هم به خواستهاش میرسد. از آنجایی که اجرای آزمایشی این طرح در جزیره کیش چندان موفقیت آمیز نبود، ستاد هماهنگی اقتصادی دستور توقف آن را داد.
البته طرح بنزین برای همه با چالشها و ابهاماتی مثل تهدید امنیت انرژی، کسری بودجه، درگیر کردن 85 میلیون ایرانی با معاملات بنزینی، اتلاف بنزین یارانهای و تشدید قاچاق سوخت مواجه است که باید در صورت تصمیم به پیاده سازی آن، مورد بازنگری قرار بگیرد.