پاکستان با اتکا به سرمایهگذاری خودروسازان بزرگ و حمایتهای داخلی، در حال رشد است و بازار خودرو آن چشمانداز جالب توجهی پیش رو خود دارد.
پاکستان بهدلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و حمایتهای دولتی، موفق به جذب سرمایهگذاری از خودروسازان بینالمللی و شرکتهای محلی شده است و با نگاهی به اخبار خودرو میتوان با شرکتهای خارجی فعال در این کشور آشنا شد. این در حالی است که ایران علیرغم سابقه قابل توجه در همکاری با خودروسازان خارجی، در مقطع کنونی با چالشهایی بزرگ در صنعت خودرو خود مواجه است.
پیشرفت بازار خودرو پاکستان با سرمایهگذاری خودروسازان مطرح
تویوتا، بزرگترین خودروساز جهان، در پاکستان حضور برجستهای دارد و از طریق شرکت «ایندوس موتور» (Indus Motor) که تاسیس آن به سال 1989 برمیگردد، در این کشور فعالیت میکند. کارخانه این شرکت در حوالی شهر کراچی واقع شده است و سالانه هزاران دستگاه خودرو تولید میکند. هایلوکس، کرولا و فورچونر برخی از محصولاتی هستند که تویوتا در پاکستان عرضه میکند.
همین شرکت ایندوس موتور در توسعه صنعت خودرو پاکستان بهشدت اثرگذار بوده و حتی برنامه دارد ظرفیت تولید خود را افزایش بدهد و به سبد محصولات خود تنوع ببخشد؛ خصوصاً از آنجا که بازار خودرو همچنان در حال رشد است.
تویوتا اما تنها نام بزرگی نیست که بهصورت رسمی در پاکستان فعالیت میکند. «پاکی سوزوکی موتورز» (Paki Suzuki Motors)، تاسیسشده در سال 1983، نماینده سوزوکی در این کشور است که خودروهایی جمعوجور و مقرون به صرفه را در خط تولید خود دارد. سوزوکی با خودروهای آلتو و بولان که قیمت مناسب و مصرف سوخت پایینی دارند، سهمی قابل توجه از بازار را تصاحب کرده است.
هوندا، خودروساز ژاپنی مطرح دیگر، روی تولید خودروهای پاک و کممصرف برای پاکستان تمرکز دارد و به دنبال این است تا محصولات هیبرید و تمامبرقی را در آینده نزدیک راهی بازار خودرو این کشور کند.
هیوندای و کیا هم هر دو در پاکستان حضور دارند؛ به ترتیب به واسطه شرکتهای «لاکی سمنت» (Lucky Cement) و «گروه نشاط» (Nishat Group). کیا که از سال 2017 پا به پاکستان گذاشت، روی تولید خودروهای سواری و شاسی بلند متمرکز است و از جمله محصولاتی که در این منطقه ارائه میکند میتوان به کیا اسپورتیج، کیا سلتوس و کیا سورنتو اشاره کرد. این خودروساز کرهای، طبقه متوسط و بالا در پاکستان را به خود جذب کرده است.
هیوندای هم در سال 2018 همکاری خود با گروه نشاط را کلید زد و امروزه از کارخانه آن در شهر فیصلآباد، محصولاتی مثل هیوندای توسان و هیوندای النترا بیرون میآیند که با بازخورد مثبت مواجه شدهاند. هیوندای بهعنوان یکی از خودروسازان پیش رو در جهان همچنین در نظر دارد خودروهای تمامبرقی در پاکستان عرضه کند.
حتی بی وای دی، خودروساز بزرگ چینی که این روزها با تسلا رقابت میکند، برنامه دارد با همکاری مگا موتورز کارخانهای در پاکستان تاسیس کند. این شرکت سه نمایندگی در کراچی، لاهور و اسلامآباد هم افتتاح میکند. آنها هدفگذاری کردهاند که از سهماهه چهارم سال 2024 فروش دو شاسی بلند و یک سدان را کلید بزند.
البته پاکستان مثل هر کشور دیگری، با چالشهای خاص خود دست و پنجه نرم میکند. وابستگی زیاد به واردات قطعات، نوسانهای نرخ ارز و تامین انرژی برخی از این چالشها است. البته در همان حال، پاکستان با توسعه زیرساختهای حمل و نقل و وارد کردن فناوریهای جدید برای رشد صنعت خودرو خود زمینهچینی کرده است و طی چند سال اخیر رشدی قابل ملاحظه را تجربه کرده است.
پیشبینی میشود پاکستان با اتکا به برنامههای دولت و سرمایهگذاری شرکتهای خصوصی، به یکی از قطبهای اصلی تولید خودرو تبدیل شود. سرمایهگذاری خودروسازان جهانی در این کشور هم حکایت از چشمانداز روشن پیش رو بازار آن دارد.