موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

معرفی موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41 ؛ سلاح مرگباری که کابوس آمریکا است

اخیرا چینی‌ها موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41 را آزمایش کرده‌اند؛ سلاح مخوف و مرگباری که کابوس غرب و اروپا است.

چین به عنوان یکی از ابرقدرت‌های جهان، پیشرفت‌های زیادی در زمینه دفاعی و نظامی داشته و همواره تلاش کرده با ایالات متحده آمریکا رقابت کند. دستیابی به فناوری موشک‌های فراصوت، بالستیک‌های قاره‌پیما و سامانه‌های دفاع هوایی پیشرفته، گواهی بر گستره پیشرفت چشم بادامی‌ها است.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

قطع به یقین آمریکا از نظر نظامی و دفاعی یکه تاز است، اما طراحی و ساخت جنگنده J-35A که کپی برابر اصل با اف 35 لایتنینگ 2 است، نشان می‌دهد که چینی‌ها همواره در پی تقلید و کپی کاری از غرب هستند. مدتی پیش در نمایشگاه نظامی پکن از سامانه ضد بالستیک HQ-19 رونمایی شد که نمونه مشابه پدافند تاد آمریکا است.

امروز تصمیم گرفته‌ایم راجع به یکی از جلوه‌های بارز قدرت موشکی چین صحبت کنیم. در زرادخانه‌های این کشور پهناور، موشک‌های زیادی شامل کروزها، بالستیک‌ها و خانواده هایپرسونیک‌ها دیده می‌شود که یکی از دوربردترین و قدرتمندترین آن‌ها، دانگ فنگ 41 است.

فهرست محتوا

فلسفه ساخت موشک‌های قاره پیما چین – DF-31 و DF-41

چینی‌ها در اوایل دهه 80 میلادی موفق به ساخت اولین موشک قاره پیما سه مرحله‌ای سوخت مایع دانگ فنگ 5 شدند. وزن این موشک تقریبا 180 تن بود و برای اینکه آماده پرتاب از لانچرها شود، نیاز به چند روز زمان داشت. همچنین DF-5 فقط شانس پرتاب از سیلوهای ثابت را داشت و تا سالیان سال، به عنوان تنها موشک قاره پیما این کشور به حساب می‌آمد. با این حال در آن زمان شوروی و آمریکا مجهز به موشک‌های سوخت جامد بودند و دانگ فنگ 5 در مقابل آن‌ها هیچ محسوب می‌شد.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

آزمایش دانگ فنگ 5

چشم بادامی‌ها از دهه 90 میلادی کمر همت را برای توسعه موشک‌های بالستیک سوخت جامد بستند و موفق شدند انواع و اقسام نمونه‌های قاره پیما را تولید کنند. نخستین موشک دوربرد بالستیک و قاره پیما چین بعد از DF-5، دانگ فنگ 31 بود که توانایی هدف قرار دادن ایالات متحده آمریکا را داشت.

موشک DF-31 با سوخت جامد به پرواز در می‌آمد و قابل حمل با تریلر بود. اولین نسخه‌های این موشک قاره پیما توانایی هدف قرار دادن سواحل غربی ایالات متحده را داشت، اما با مهندسان چینی تلاش کردند تا نسخه‌های ارتقایافته این موشک بتواند محدوده گسترده‌تری را هدف حمله قرار دهد.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

گرچه نسخه‌های پیشرفته دانگ فنگ 31 می‌توانست بخش‌های بزرگی از آمریکا را هدف قرار دهد، اما پکن به دنبال طراحی و توسعه موشک دوربردتری بود که بتواند از عمیق‌ترین نقاط چین به سمت اهداف خود پرتاب کند. در راستای محقق کردن این هدف بود که سراغ دوربردترین موشک بالستیک قاره پیما خود با قابلیت حمل کلاهک اتمی رفت و نام این پروژه را DF-41 گذاشت.

تولد موشک قاره پیما دانگ فنگ 41

در سال 2012 میلادی بود که چین برای اولین بار موشک DF-41 خود را آزمایش کرد. این موشک سه مرحله‌ای سوخت جامد که 80 تن وزن، 16.5 متر طول و 2.7 متر قطر دارد، می‌تواند تمام نقاط ایالات متحده آمریکا را هدف قرار دهد و حتی از مناطق عمقی خاک چین پرتاب شود.

دانگ فنگ 41 سه مرحله‌ای است؛ به عبارت دیگر دو مرحله آن صرف رسیدن موشک به خارج از جو و مرحله سوم که به کلاهک متصل شده، به منظور افزایش سرعت در خارج از جو است. هنگامی که DF-41 قصد دارد شیرجه بزند، سرعتی حدود 26 ماخ دارد که برای یک موشک قاره پیما عدد مطلوب و چشمگیری است.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

منابع غربی معتقدند که از زمان شلیک این موشک از خاک چین، 45 دقیقه طول می‌کشد تا به خاک آمریکا برسد. موشک درون یک کپسول بزرگ قرار گرفته و پشت یک شاسی 16 چرخ سوار می‌شود. (برای اولین بار است که یک موشک روی شاسی 16 چرخ مستقر می‌شود) وقتی قرار است دانگ فنگ 41 شلیک شود، موشک عمودی شده و سرکپسول انفجاری آن کنده می‌شود تا به سمت هدف برود. مدت زمان عملیاتی شدن DF-41 حدود 30 تا 45 دقیقه است.

به اعتقاد کارشناسان نظامی، شباهت زیادی بین دانگ فنگ 41 با موشک‌های قاره پیما Topol روسیه است. شاسی 16 چرخ را شرکت دانگ فنگ ساخته و از یک پیشرانه 550 اسبی دیزلی استفاده می‌کند. سرعت این شاسی حدود 80 کیلومتر در ساعت برآورد شده و برد آن مشخص نیست. کامیون در زمان استقرار و برای شلیک از 4 جک هیدرولیک سود می‌برد تا ثبات خود را حفظ کند.

اجزا و مشخصات DF-41

کامیون دانگ فنگ مجهز به دو کابین بوده که از یکدیگر جدا شده‌اند، چرا که موشک DF-41 دقیقا در وسط دو اتاق قرار گرفته است. کابین این کامیون مقاوم در برابر آلودگی‌های شیمایی و رادیو اکتیوی است و خدمه در شرایط ایمنی قرار دارند.

موشک بالستیک دوربرد قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41 به دو روش مختلف پرتاب می‌شود. اولین روش این است که بر پشت کامیون سوار می‌شود و در عرض 30 دقیقه آماده پرتاب خواهد شد و طبق اعلام منابع چینی، کامیون در عرض 5 دقیقه مستقر می‌گردد. روش بعدی پرتاب موشک، سیلوهای ثابت زمینی است. به عبارت دیگر DF-41 مثل موشک یارس و توپل به دو روش جاده‌ای و سیلو ثابت پرتاب می‌شود.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

در حال حاضر برآورد شده که موشک‌های قاره پیما دانگ فنگ 41 در پنج پایگاه موشکی و در عمق زمین مستقر شده‌اند. سیلوهای بتنی که در برابر انفجارات اتمی هم مقاوم هستند از آن‌ها حفاظت خواهند کرد. سه پایگاه در عمق خاک چین و دو پایگاه دیگر در غرب این کشور قرار دارند. (این دو پایگاه به منظور پرتاب موشک به اروپا است)

گزارش‌ها نشان می‌دهند که چین مجهز به 110 سیلوی پرتاب عمودی است که بعضی از آن‌ها مختص DF-41 است. همچنین به نظر می‌رسد که 120 سیلوی دیگر در دست احداث است و به زودی آماده بهره برداری می‌شود. بیشترین بردی که دانگ فنگ 41 ثبت کرده، 12 هزار کیلومتر بوده و این تست در سال 2024 با موفقیت انجام شده است.

گرچه حداکثر برد آن 12 هزار کیلومتر اعلام شده، اما به اعتقاد برخی از منابع، 15 هزار کیلومتر برد دارد. همان‌طور که قبلا هم اشاره کردیم، این موشک قاره پیما با سرعت شیرجه 26 ماخ، 35 تا 45 دقیقه زمان نیاز دارد تا به ایالات متحده آمریکا برسد.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

آیا چین به فناوری کلاهک های مجتمع دست یافته؟

متاسفانه از پیشرفت‌های چین در زمینه ساخت کلاهک‌های انفجاری اطلاعاتی در دست نیست و نمی‌دانیم که آیا مهندسان چینی موفق به ساخت کلاهک‌های MIRV شده‌اند یا خیر! کلاهک‌های مجتمع یا چندگانه به آن دسته از کلاهک‌ها گفته می‌شود که پس از شلیک و قبل از اصابت به 3 تا 8 کلاهک کوچک‌تر تقسیم شده و قدرت تخریب را افزایش می‌دهند.

در صورتی که چین به این فناوری دست یافته باشد، می‌توان انتظار داشت که کلاهک‌های هدایت شونده دانگ فنگ 41 بین 3 تا 8 کلاهک کوچک‌تر با قدرت انفجاری 150 تا 250 کیلوتن تی ان تی را حمل کنند. در واقع کلاهک‌ها بعد از جدا شدن از یکدیگر، شعاع 1000 کیلومتری را به طور مستقل مورد هدف قرار می‌دهند.

موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41

سیستم هدایتی موشک دانگ فنگ 41

دانگ فنگ 41 که یک بالستیک قاره پیما با قابلیت حمل کلاهک اتمی است، سیستم هدایت ماهواره‌ای دارد. گرچه چینی‌ها دارای یک ماهواره ناوبری مخصوص به خود هستند، اما چون نمی‌تواند تمام مناطق ایالات متحده را پوشش دهد، از فناوری ژیروسکوپ حلقه لیزری برای هدایت کلاهک‌ها استفاده می‌کنند.

دایره خطا DF-41 حدود 100 متر برآورد شده که شاید در نگاه اول زیاد به نظر برسد، اما برای کلاهک‌های اتمی فاصله چند کیلومتری هم مهم نیست، چه برسد به 100 متر یا 500 متر. مشخص نیست که چینی‌ها چند تیر از این موشک در زرادخانه‌های خود انبار کرده‌اند ولی منابع غربی بر این باورند که عددی بین 100 تا 250 تیر است.

در گجت نیوز بخوانید:
معرفی پهپاد انتحاری آرش ؛ نسخه قدرتمندتر شاهد ۱۳۶ معرفی موشک های خانواده فاتح ؛ از خلیج فارس تا دزفول سامانه موشکی ضد هوایی HQ-19 چین برای رقابت با سامانه‌ آمریکایی تاد رونمایی شد آمریکا موشک بالستیک قاره پیمای Minuteman III را آزمایش کرد