معاون فناوری های نوین بانک مرکزی از اجرایی شدن سیستم پرداخت موبایلی به جای استفاده از کارت بانکی تا پایان سال جاری خبر داد.
با عنایت به آخرین اخبار داخلی، نوشآفرین مومن واقفی، که در سمت معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی مشغول بهکار است، در جریان آئین افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت از جایگزینی پرداخت موبایلی به جای کارت های بانکی مرسوم تا پایان سال ۱۴۰۳ خبر داده است.
اجرای سیستم پرداخت موبایلی در جهت گسترش زیست بوم فناوری مالی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی عنوان داشت که در حال حاضر تمامی بانکها پذیرنده چک های الکترونیکی هستند اما تنها ۱۶ بانک صادرکننده وجود دارد. به گفته وی تا شش ماه آینده تمام بانک های کشور صادرکننده چک الکترونیکی خواهند بود و پرداخت با موبایل به جای کارت بانکی نیز تا پایان سال اجرایی میشود.
نوشآفرین مومن واقفی، با اشاره به اینکه بحث کنونی ما زیست بوم فناوری مالی است و اگر به آن توجه نکنیم با مشکلات عدیدهای مواجه خواهیم شد، گفت: «مسائل فنی راهحل های مشخصی دارند و تک بعدی بوده و قابلیت تحلیل آن سادهتر است، اما شکلگیری زیست بوم ناشی از نیاز به حل مسائل در سایه همکاری مشترک همه بازیگران است. در واقع باید چشمانداز مشترک داشته باشیم و این نوآوری جز در سایه یک همکاری و رقابت همکارانه شکل نمیگیرد.»
وی در ادامه اظهار داشت: «در حال حاضر زیست بوم مالی حال خوبی ندارد و چالشهایی دارد که اگر افرادی که در این همایش هستند، بهعنوان فعالان این زیستبوم، راه حلی برای آن پیدا نکنند، در آینده با مشکلات جدیتری هم مواجه میشویم.» به گفته معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، مواردی مانند قواعد و سیاستها، فرهنگ، سیستمها، بازار و ترجیحات مشتریان و مقررات و سیاستها در این حوزه باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
تعداد تراکنش های بانکی در سال گذشته
طبق صحبت های معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، سال ۱۴۰۲ در حوزه پرداخت و تسویه که یکی از بخشهای زیستبوم فناوری مالی است، تعداد تراکنشهای بانکی در شبکه شتاب به تعداد ۷۰ میلیارد، شاپرک ۴۹ میلیارد، ساتنا ۸۹ میلیون (که نسبت به سال قبل خود ۲۵ درصد رشد داشته است)، پایا ۳.۳ میلیارد و چکاوک ۹۸ میلیون ثبت شده است.
مومن واقفی خاطر نشان کرد: «در دهه ۱۳۷۰ تمرکز به سامانههای core banking بود و اکنون توسعه سکوها و ظهور نئوبانکها مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر نیز باید به توسعه زیست بوم بانکداری دیجیتال برسیم که توسعه رگتکها بانکداری باز و سندباکسها و سوبتکها در مسیر قرار دارد.
مؤمن واقفی در ادامه به چالشهای حوزه زیست بوم فناوری مالی کشور و تاثیر آن در شاخصهای سلامت و سرزندگی اکوسیستم فناوری مالی پرداخت و افزود: «شاخصهای نرخ بقا، منسوخشدگی محدود، دوام ساختار، تداوم تجربه مشتری و پیشبینیپذیری نشاندهنده پابرجایی اکوسیستم است.»
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان اینکه بحث کنونی ما زیست بوم فناوری مالی است و بی توجهی به آن زمینه ساز مشکلاتی جدید، ادامه داد: «مسائل فنی راهحلهای مشخصی دارند و تک بعدی بوده و قابلیت تحلیل آن سادهتر است، اما شکل گیری زیست بوم ناشی از نیاز به حل مسائل در سایه همکاری مشترک همه بازیگران است. در واقع باید چشمانداز مشترک داشته باشیم و این نوآوری جز در سایه یک همکاری و رقابت همکارانه شکل نمیگیرد.»